Gentiana cupa de calcar si introducere in utilizarea gentianei
Ne-am cunoscut, sau mai curand spus mi-a fost prezentata, in Duminica Pastilor. Urcand prin muntii Semenic, spre Piatra Goznei ne-am oprit. “Iata o gentiana”, am fost atentionati. Era inflorita si tinea aproape de pamant un boboc.
Cupa albastra ii apartine speciei gentiana clusii sau cupa de calcar, Etimologia numelui provine de la regele Gentius al Iliriei (180 – 160 iH) si de la botanistul si doctorul Carolus Clusius (secolul 16).
Gentiana clusii creste in zonele calcaroase si este raspandita in Muntii Carpati, in Alpi, Apenini, Pirinei si in Muntii Padurea Neagra. Este o planta perena, cu o inaltime de 10-13 cm. Infloreste din luna mai pana in august.
Gentiana clusii este un simbol al mediului montan, in Alpi si Apenini este o planta protejata prin lege.Regele Gentius a folosit proprietatile tonice ale plantei, proprietati folosite si astazi. Singurele specii de gentiana folosite ca plante medicinal sunt: Gentiana Cruciata (fierea pamantului) si Gentiana lutea (ghintura). Prima creste in zona de semiumbra a padurilor de brad, pin, fag si in zona pajistilor premontane. Cea de a doua apare in luminisurile zonei de deal. Ea este foarte rara in
Ambele tipuri de gentiana folosite ca si plante medicinal sunt cultivate in culture speciale si comercializate in magazinele naturiste.
Principala utilizare a gentianei, fiind o planta amara, este in remedii pentru ficat si vezica biliara. Gentiana este recomandata in tratarea dischineziei biliare, a anorexiei, pentru stimularea secreţiei salivare, pentru mărirea secreţiei gastrice şi a rezistenţei organismului la imbolnaviri. Intarirea imunitatii este posibila pentru ca planta favorizează cresterea numărului leucocitelor si celulelor rosii din sange.
Planta se administrează pentru tratarea diabetului, parazitozelor intestinale, inflamatiilor pancreasului.
Tincura are efect antiseptic, distrugand bacteriile şi anumite tipuri de ciuperci localizate pe piele.
Seminte ale plantelor se pot cumpara, iar modul de cultivare si de intretinere necesita multa atentie si rabdare.
Tincura are efect antiseptic, distrugand bacteriile şi anumite tipuri de ciuperci localizate pe piele.
Seminte ale plantelor se pot cumpara, iar modul de cultivare si de intretinere necesita multa atentie si rabdare.
Desigur nu cu toti o putem cultiva si atunci putem cumpara direct pulbere de radacina de gentiana sau tinctura, gata pregatite si ambulate.
Despre modul de cultivare, despre utilizarea gentianei ca planta medicinal voi reveni pe larg.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu