duminică, 19 mai 2013

Gentiana - fitoterapie



Gentiana lutea (ghintura galbena) este o plante erbacee, cu  un rizom din care pleaca numeroase radacini. Se spune ca gentiana “da putere trupului si inimii” si este cunoscuta pentru capacitatea sa de a trata infectiile, pentru eliminarea toxinelor din organism si cresterea poftei de mancare, pentru stimulerea sistemul nervos. Imbunatateste functiile ficatului, inlatura parazitii intestinali, este indicata in caz de febra, constipatie, guturai, in indigestii frecvente. Planta, care ajuta si vezica biliara, are calitati laxative, antimicrobiene, hepatice, imunostimulatoare, antibiotice si antiinflamatoare. Din aceasta planta se foloseste radacina, din care se prepara macerat, tinctura, infuzie sau sirop. Aprope toate acestea pot fi achizitionate din magazinele specializate.
Nu se recomanda folosirea produselor pe baza de gentiana in cazul sarcinii (poate declansa nasterea) si a ulcerelor avansate.

Tratamente interne:

Tratamente ale ficatului
Planta are capacitatea de a inhiba dezvoltarea virusurilor care afectează ficatul, este recomandată persoanelor care suferă de hepatită. De aceea publerea de radacina de gentian se consuma ca atare si anume cate o jumătate de linguriţă de trei-patru ori pe zi în tratamente de 6-12 săptămâni.

Tratamente ale vezicii biliare
Crize biliare, dischinezie biliara, prevenirea litiazei biliare, problem sporadic ale bilei, , migrena biliara.
 Efectul produsului apare la 5-15 minute dupa ingerarea extractului hidroalcoolic din planta si este mai puternic daca administrarea se face pe stomacul gol, de aceea se recomanda admininstrarea dimineata, imediat dupa trezire, si cu un sfert de ora inaintea meselor principale.

Tratamente ale sistemului digestive
Eficientei gentianei in vindecarea acestor tulburari digestive este faptul ca radacinile sale contin un principiu activ numit amarogentina. Ea stimuleaza foarte puternic secretia si eliberarea sucurilor gastrice si a bilei necesare procesului de digestie, stimuleaza peristaltismul, eliminand majoritatea tulburarilor digestive.

Ca si remediu al indigestie, hiperaciditate gastric si discomfort digestive  se administreaza dupa mese.
Anorexie si lipsa poftei de mancare la copii.Administrata cu zece-cincisprezece minute inainte de a manca, gentiana determina o marire a secretiilor de sucuri gastrice si de bila, inducand senzatia de foame si inlaturand eventuala greata si inapetenta.
Este un remediu excelent al balonarii, constipatiei si senzatiei de greata. Este folosita in Anaciditate gastrica, gastrita hipoacida .
Sistem endocrin
 Hipotiroidie si tulburari conexe - se administreaza ca adjuvant in tratamentul acestei afectiuni tinctura de gentiana, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de trei luni, cu 15-30 de zile de pauza. Are puternice efecte de stimulare a metabolismului si favorizeaza - se pare - secretia normala de hormoni tiroidieni.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Gripa
Pentru cei care au gripă, stări febrile sau convalescenţă – se administreaza pulbere de gentiana. Pentru cei raciti se administreaza 1/2 linguriţă luată de 3-4 ori pe zi  – reduce febra, elimina senzatia de moleseala
Depresie
In cazul starilor de depresie, melancolie, isterie, este un bun adjuvant în sindromul discordant – se administreaza pulbere de gentiana de 4 ori pe zi, la ore fixe, se fac cure de o luna cu pauze de cate 2 saptamani
Rezistenta la efort fizic - Se administreaza pulberea, cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi, in cure de 2 saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza.

Aplicatii externe
Rani, rani deschise - se pun comprese cu tinctura de gentiana pe leziune pana la oprirea hemoragiei. Odata hemoragia oprita si tesutul cicatriceal format, se foloseste cataplasma cu gentiana pentru o vindecare mai rapida.
Eczeme, conjunctivita - comprese si bai locale cu ceai.

Remediu Bach – gentiana amarella
Se foloseste pentru tratarea dezamagirii sau descurajarii cauzate de un esec. Se recomanda personelor care se descurajeaza usot si ar dori sa renunte, desi in final nu fac acest lucru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu