duminică, 12 mai 2013

Gentiana Lutea (ghintura) si Gentiana Cruciata (fierea pamantului) - fitoterapie

Dintre plantele mai putin cunoscute in domeniu fitoterapeutic se afla si unele specii de gentiana. Din cauza culegerii abusive, ele au devenit plante rare in Romania si nu este permisa recoltarea din flora spontana.

Componentele ale radacinii de gentiana sunt in principal:
  • Alcaloizi - stimularea secretiei vezicii biliare, marirea afluxului de sange in splina, marirea numarului de compusi ce potenteaza sistemul imunitar, activarea globulelor albe, activitate antineoplazica antiinflamator
  • Berbina – actiune antibiotic, imunostimulatoare, antispastica si sedative, hipotensiva, tonic uterin (accelereaza nasterea), stimuleaza secretia bilei catre celule hepatice, stimularea secretiei vezicii biliare si a bilirubinei Spectrul antimicrobian este larg, are actiune asupra bacteriilor, protozoarelor si ciupercilor, inclusiv Stafilococ, Streptococ, Chlamydia, Corynebacterium diphtheria, Escherichia coli, Salmonella typhi, Vibrio cholerae, Diplococcus pneumoniae, Pseudomonas, Shigella dysenteriae, Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Treponema pallidum, Giardia lamblia, Leishmania donovani, Candida albicans.
    Actiunea berberinei asupra acestor agenti patogeni este mai puternica decat cea a antibioticelor obisnuite, insa in cazul plantelor intregi si nu a constituentilor extrasi.
  •  Amarogentina - una dintre cele mai amare substante cunoscute, stimuleaza receptorii gustativi, conducand la o crestere a secretiei de saliva, sucului digestiv si biliar, in consecinta stimuland apetitul. Ea accelereaza de asemenea inchiderea stomacului si imbunatateste tonusul gastric, astfel incat mancarea grea sa fie mai usor digerata.
Aplicata extern, planta poate ajuta in eczeme, pecingine, mancarime, dureri de ureche si conjunctivita.
Ghintura nu contine tanin, deci nu are efect astringent sau iritant.

In plus este o excelenta substanta dezinfectanta iar o alta foarte cunoscuta utilizare este colorarea parului si a tesaturilor intr-o intensa nuanta violet.

Traditional, gentiana a fost utilizata in timpul travaliului pentru a usura contractiile,acesta fiind si motivul pentru care gentiana trebuie evitata in timpul sarcinii.

Gentiana face parte dintre remediile Bach si este un foarte utila pentru indoiala, depresie, pesimism, descurajare aparute in urma unui esec. Se foloseste la cei care si-au pierdut increderea in ei si vad doar jumatatea goala a paharulu, la cei care sunt asaltati de indoieli in ceea ce priveste un tratament, participarea la un examen, la un interviu. Gentiana readuce increderea in sine si permite gasirea solutiilor pozitive la orice problema.

Pulberi de radacina si tincuri si remedii Bach pot fi cumparate direct din magazinele specializate, dar daca o puteti cultiva voi reveni cu cateva recomandari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu