duminică, 19 mai 2013

Gentiana lutea - cultivare



Dintre plantele mai putin cunoscute in domeniu fitoterapeutic se afla si unele specii de gentiana. Din cauza culegerii abuzive, ele au devenit plante rare in Romania si nu este permisa recoltarea lor din flora spontana.
Actiunea terapeutica a plantei include: imbunatarirea functiei digestive si proprietatile dezinfectante, asteingente, antiinflamatoare, stimuleaza nasterea. Este deasemena folosita ca remediu Bach.

Pulberi de radacina si tincuri pot fi cumparate direct din magazinele specializate. Cultivarea acestei plante pentru realizarea de remedii naturiste necesita multa rabdare deoarece se folosesc doar rizomii si radacinile iar pentru rezultate bune necesita o varsta de 2-3 ani.

Iata cateva recomandari privind cultivarea si intretinerea culturii de gentiana:
<!--[if !supportLists]-->·        
<!--[endif]-->S   Semintele si rizomii de gentiana lutea se pot achizitiona de la producatorii specializati si necesita pentru cultivare un sol alcalin, umed, bine drenat.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Pentru grabirea cresterii, deoarece necesita cativa ani pana la atingerea staturii specific, se recomanda solurile adanci, bogate in calcar si humus, bine ingrasate, umede si afante.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Inmultirea se face prin seminte, in rasadnite sau prin butasi de rizomi fasonati la 5-10 cm lungime.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Semintele se seamana la sfarsitul iernii, la intuneric, in vase acoperite sau in sera, in lumina slaba. Se planteaza in pozitii permanente la sfarsitul primaverii.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Daca tot dorim plante medicinale in gradina noastra, utilizarea ingrasamintelor industrial trebuie exclusa. Gunoiul de grajd bine fermentat si introduce toamna sub aratura. El se foloseste si primavara pentru a imbogati solul cu azot (N), fosfor (P) si potasiu (K).
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Principalii daunatori sunt afidele iar ca sa ne mentinem cultura departe de acestea exista diverse metode naturale de combatere. Desigur acestea trebuie utilizate pentru a feri cultura de substante chimice obtinute industrial.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Deoarece de la gentiana se utilizeaza radacina, perioada in care este cea mai bogata in substante nutritive este toamna. Astfel dupa 2-3 ani de cultura, toamna se scot rizomii si radacinile.
       Uscarea radacinilor se face la soare sau in poduri acoperite si aerisite sau in incaperi incalzite.

Preparate obtinute din gentiana:

Maceratul la rece
Se macina radacina uscata cat mai mult posibil, utilizand de preferat instrumente de sticla, ceramic sau lemn. Pentru obtinerea pulberii, macinatura obtinuta se trece prin rasnita de cafea.
Pulberea astfel obtinuata paote fi utilizata ca ceai (infuzie) si in prepararea tincturilor (extract hidroalcoolic).

Tinctura
Pentru obtinerea tincturii este necesar un vas de sticla acoperit.
Se umple cam jumatate din vas cu pulberea de radacina. Deaspura se toarna alcool alimentar de 50°. Alcoolul trebuie sa acoperea pulberea sis a ramana deasupra ei cam de 2 degete.
Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat pentru 12 zile. Dupa aceasta perioada se strecoara si se introduce in sticlute mici (de culoare inchisa). Sticlutele fara culoare lasa sa patrunda lumina in extract, conducand la oxidarea rapida a produsului.
Tincutura astfel obtinuta se poate pastra chiar si doi ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu