duminică, 19 mai 2013

Regenerarea parului - tratament


Cateva prietene m-au intrebat daca cunosc un tratamanent pentru regenerarea parului. Tratamentele sunt numeroase iar in farmacii se gasesc o gramada de variante.

Eu prefer sa folosesc tratamente cu ingrediente pe care le am la indemana si le pot folosi acasa oricand am 5 minute libere si imi doresc un mic rasfat.

Asa ca va propun cateva retete usor si rapid de realizat cu ceea ce gasim prin frigider si camara. Nu necesita aparate speciale pentru pregatire si nici produse greu de gasit.

 

Iata deci:
1.     Usturoiul ajuta la ingrosarea firului de par si la cresterea lui. Curatati cativa catei de usturoi si masati scalpul. Se acopera apoi parul cu o casca de baie pentru 30 de minute, dupa care se spala asa cum procedati in mod uzual.

2.       Ceapa
 Atentie: chiar si dupa spalare mirosul de ceapa persista!

Varianta “de graba”: Se toaca ceapa cat mai marunt si se preseaza pentru a obtine maximul de zeama. Zeama se aplica pe scalp. Se maseaza bine. Se acopera capul cu un prosop timp de cel putin 30 minute. Se spala parul cu sampon.

Varinata clasica: Zeama de ceapa si miere. Amestecul acesta este folosit si in cazul in care mirosul de ceapa va deranjeaza foarte  tare. Astfel amestecati zeama de ceapa (jumatate de cescuta de cafea) cu o lingurita de miere. Se obtine un gel, mult mai tolerabil din punct de vedere al mirosului si foarte hranitor pentru par.

Varianta extinsa: resturile de ceapa stoarsa (pulpa de ceapa) se amesteca cu ulei de cocos. Peste aceasta pasta se adauga o cana de bere. Uleiul de cocos harneste radacina parului iar berea hraneste firul, dandu-i un aspect matasos.
Ca de obicei amestecul se aplica pe scalp. Se maseaza si se acopera apoi cu o casca de baie. Dupa 30-45 de minute se spala parul cu sampon.
Tratamentul este recomandat pentru regenerarea firului de par si pentru hranirea lui pe toata lungimea si se foloseste o data sau de doua ori pe luna. 

3. Ulei de masline
 Varianta “de graba”  - Inainte de culcare masati scalpul cu ulei de masline presat la rece putin incalzit. Astfel se vor deschide porii si va fi absorbit mai repede. Acoperiti apoi capul cu un capison de plastic sau un propsop. De dimineata spalati parul. Repetati procesul la fiecare 2 zile.

Varianata clasica - 2 linguri de ulei de masline presat la rece se amesteca cu un galbenus de ou si cu o lingurita de zeama de lamaie. Amestecul se aplica pe scalp si se maseaza. Se acopera parul cu o casca de baie sau cu un prosop timp de 45 de minte si apoi se spala cu sampon.

Varianta „de rasfat” pentru un par mai des si mai lucios: 1 galbenus de ou  se amesteca cu jumatate  de pahar de chefir sau sana, cu o ceapa rasa fin si o lingurita de alcool alimentar. Se aplica pe par si se lasa 2 ore, dupa care se spala parul in modul uzual. Se repeta procedura de 3 ori pe luna.

  4. Tinctura de lavanda – poate fi utilizata in locul uleiului de masline. 
           Nu se amesteca in aceeasi reteta cu uleiul ci doar il inlocuieste.

5. Ceaiul verde   
     2 lingurite de ceai verde (de preferita propaspt, nu uscat) se amesteca cu o lingurita de pudra de mustar si      un galbenus. Amestecul se lasa pe par 15-25 de minute. Mustarul produce cresterea circulatiei sanguine in zona scalpului,favorizand absorbtia celorlalte componet active ale amestecului.
Pe langa regenerarea parului, acesta masca confera un aspect matasos. Se recomanda folosirea saptamanala a tratamantului.

Reguli generale:
Daca banuiti ca sunteti alergic la unul dintre componentele amestecului, testati intai pe o suprafata foarte mica a scalpului.
Folositi vase din sticla, ceramica sau lemn.
Uleiurile esentiale de cocos si lavanda se gasesc in magazinele specializate.
Si cea de a patra regula: perseverenta

Asa ca ce ne ramane de facut? Sa ne anuntam stilistul ca parul nostru matasos, des si lung are nevoie de ajustare mult mai devreme decat de obicei.




Gentiana - fitoterapie



Gentiana lutea (ghintura galbena) este o plante erbacee, cu  un rizom din care pleaca numeroase radacini. Se spune ca gentiana “da putere trupului si inimii” si este cunoscuta pentru capacitatea sa de a trata infectiile, pentru eliminarea toxinelor din organism si cresterea poftei de mancare, pentru stimulerea sistemul nervos. Imbunatateste functiile ficatului, inlatura parazitii intestinali, este indicata in caz de febra, constipatie, guturai, in indigestii frecvente. Planta, care ajuta si vezica biliara, are calitati laxative, antimicrobiene, hepatice, imunostimulatoare, antibiotice si antiinflamatoare. Din aceasta planta se foloseste radacina, din care se prepara macerat, tinctura, infuzie sau sirop. Aprope toate acestea pot fi achizitionate din magazinele specializate.
Nu se recomanda folosirea produselor pe baza de gentiana in cazul sarcinii (poate declansa nasterea) si a ulcerelor avansate.

Tratamente interne:

Tratamente ale ficatului
Planta are capacitatea de a inhiba dezvoltarea virusurilor care afectează ficatul, este recomandată persoanelor care suferă de hepatită. De aceea publerea de radacina de gentian se consuma ca atare si anume cate o jumătate de linguriţă de trei-patru ori pe zi în tratamente de 6-12 săptămâni.

Tratamente ale vezicii biliare
Crize biliare, dischinezie biliara, prevenirea litiazei biliare, problem sporadic ale bilei, , migrena biliara.
 Efectul produsului apare la 5-15 minute dupa ingerarea extractului hidroalcoolic din planta si este mai puternic daca administrarea se face pe stomacul gol, de aceea se recomanda admininstrarea dimineata, imediat dupa trezire, si cu un sfert de ora inaintea meselor principale.

Tratamente ale sistemului digestive
Eficientei gentianei in vindecarea acestor tulburari digestive este faptul ca radacinile sale contin un principiu activ numit amarogentina. Ea stimuleaza foarte puternic secretia si eliberarea sucurilor gastrice si a bilei necesare procesului de digestie, stimuleaza peristaltismul, eliminand majoritatea tulburarilor digestive.

Ca si remediu al indigestie, hiperaciditate gastric si discomfort digestive  se administreaza dupa mese.
Anorexie si lipsa poftei de mancare la copii.Administrata cu zece-cincisprezece minute inainte de a manca, gentiana determina o marire a secretiilor de sucuri gastrice si de bila, inducand senzatia de foame si inlaturand eventuala greata si inapetenta.
Este un remediu excelent al balonarii, constipatiei si senzatiei de greata. Este folosita in Anaciditate gastrica, gastrita hipoacida .
Sistem endocrin
 Hipotiroidie si tulburari conexe - se administreaza ca adjuvant in tratamentul acestei afectiuni tinctura de gentiana, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de trei luni, cu 15-30 de zile de pauza. Are puternice efecte de stimulare a metabolismului si favorizeaza - se pare - secretia normala de hormoni tiroidieni.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Gripa
Pentru cei care au gripă, stări febrile sau convalescenţă – se administreaza pulbere de gentiana. Pentru cei raciti se administreaza 1/2 linguriţă luată de 3-4 ori pe zi  – reduce febra, elimina senzatia de moleseala
Depresie
In cazul starilor de depresie, melancolie, isterie, este un bun adjuvant în sindromul discordant – se administreaza pulbere de gentiana de 4 ori pe zi, la ore fixe, se fac cure de o luna cu pauze de cate 2 saptamani
Rezistenta la efort fizic - Se administreaza pulberea, cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi, in cure de 2 saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza.

Aplicatii externe
Rani, rani deschise - se pun comprese cu tinctura de gentiana pe leziune pana la oprirea hemoragiei. Odata hemoragia oprita si tesutul cicatriceal format, se foloseste cataplasma cu gentiana pentru o vindecare mai rapida.
Eczeme, conjunctivita - comprese si bai locale cu ceai.

Remediu Bach – gentiana amarella
Se foloseste pentru tratarea dezamagirii sau descurajarii cauzate de un esec. Se recomanda personelor care se descurajeaza usot si ar dori sa renunte, desi in final nu fac acest lucru.


Gentiana lutea - cultivare



Dintre plantele mai putin cunoscute in domeniu fitoterapeutic se afla si unele specii de gentiana. Din cauza culegerii abuzive, ele au devenit plante rare in Romania si nu este permisa recoltarea lor din flora spontana.
Actiunea terapeutica a plantei include: imbunatarirea functiei digestive si proprietatile dezinfectante, asteingente, antiinflamatoare, stimuleaza nasterea. Este deasemena folosita ca remediu Bach.

Pulberi de radacina si tincuri pot fi cumparate direct din magazinele specializate. Cultivarea acestei plante pentru realizarea de remedii naturiste necesita multa rabdare deoarece se folosesc doar rizomii si radacinile iar pentru rezultate bune necesita o varsta de 2-3 ani.

Iata cateva recomandari privind cultivarea si intretinerea culturii de gentiana:
<!--[if !supportLists]-->·        
<!--[endif]-->S   Semintele si rizomii de gentiana lutea se pot achizitiona de la producatorii specializati si necesita pentru cultivare un sol alcalin, umed, bine drenat.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Pentru grabirea cresterii, deoarece necesita cativa ani pana la atingerea staturii specific, se recomanda solurile adanci, bogate in calcar si humus, bine ingrasate, umede si afante.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Inmultirea se face prin seminte, in rasadnite sau prin butasi de rizomi fasonati la 5-10 cm lungime.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Semintele se seamana la sfarsitul iernii, la intuneric, in vase acoperite sau in sera, in lumina slaba. Se planteaza in pozitii permanente la sfarsitul primaverii.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Daca tot dorim plante medicinale in gradina noastra, utilizarea ingrasamintelor industrial trebuie exclusa. Gunoiul de grajd bine fermentat si introduce toamna sub aratura. El se foloseste si primavara pentru a imbogati solul cu azot (N), fosfor (P) si potasiu (K).
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Principalii daunatori sunt afidele iar ca sa ne mentinem cultura departe de acestea exista diverse metode naturale de combatere. Desigur acestea trebuie utilizate pentru a feri cultura de substante chimice obtinute industrial.
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Deoarece de la gentiana se utilizeaza radacina, perioada in care este cea mai bogata in substante nutritive este toamna. Astfel dupa 2-3 ani de cultura, toamna se scot rizomii si radacinile.
       Uscarea radacinilor se face la soare sau in poduri acoperite si aerisite sau in incaperi incalzite.

Preparate obtinute din gentiana:

Maceratul la rece
Se macina radacina uscata cat mai mult posibil, utilizand de preferat instrumente de sticla, ceramic sau lemn. Pentru obtinerea pulberii, macinatura obtinuta se trece prin rasnita de cafea.
Pulberea astfel obtinuata paote fi utilizata ca ceai (infuzie) si in prepararea tincturilor (extract hidroalcoolic).

Tinctura
Pentru obtinerea tincturii este necesar un vas de sticla acoperit.
Se umple cam jumatate din vas cu pulberea de radacina. Deaspura se toarna alcool alimentar de 50°. Alcoolul trebuie sa acoperea pulberea sis a ramana deasupra ei cam de 2 degete.
Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat pentru 12 zile. Dupa aceasta perioada se strecoara si se introduce in sticlute mici (de culoare inchisa). Sticlutele fara culoare lasa sa patrunda lumina in extract, conducand la oxidarea rapida a produsului.
Tincutura astfel obtinuta se poate pastra chiar si doi ani.

duminică, 12 mai 2013

Curtea merilor in floare sau Haus Hubertus




Intr-o dupa amiaza insorita, venita in urma unor lungi perioade de ploaie, a aparut din senin (nu?) ideea unei vacante. 
Locul era stabilit dinainte si ca urmare a unei invitatii, asa ca am decis cu toti sa ne aventuram in afara orasului pentru cateva zile.

Ce a urmat? Hm…Prima imagine: curtea cu meri in floare.

 Respirata ti se opreste cateva clipe, apoi expiri…asaaa…mai privesti o data. Zambesti. Inspiri si simti miros de iarba si flori. Abea acum gasesti  masutele asezate la umbra merilor infloriti si te imaginezi deja savurand o farfurioara cu dulceata de afine, neaparat asortata cu paine proaspata si cu un pahar rece cu apa.

Apoi plimbandu-ti privirea identifici banca asezata sub un mar ale carui crengi ating pamantul. 

Aha, iti spui, as putea petrece o buna vreme citind acolo. Cate vreme? Atat cat mintea va putea sta linistita si te va lasa sa savurezi profunzimea naturii. 

Curtea lunga, asezata langa Barzava si la capatul lacului….te indeamna sa o strabati prin iarba inalta. “Inca nu am cosit, imi spune gazda, vine Gyuri si ma ajuta”.  Zambesc si dau din cap ca inteleg. “Ce bine ca am ajuns inaintea lui Gyuri, imi spun.  Minunatia plimbarii prin iarba inalta….he-heee…numai un orasean privat de astfel de bucurii o poate intelege.”

Seara se lasa peste curte cu frig, dar nimic nu te indeamna sa intri in casa. Mai bine te apropii de focul incropit in curte pentru tocanita la ceaun. Mai bine privesti stelele. Toate. Caci aici in aerul curat si limpede nimic nu te impiedica sa identifici Ursa Mare si Orionul si cine stie cate alte constelatii, pe care din oras le poti urmari doar in harti ale cerului.

Intreaga curte, intreaga casa iti arata respectul pentru natura, respectul pentru traditii.
Vesta din piele a strabunei este asezata la loc de cinste alaturi de schiurile bunicului si reprezinta alaturi de fotografiile de familie decorul “salii mari”, asa cum numesc gazdele restaurantul.

Este o placere sa privesti fiecare fotografie in parte, fotografii ale germanilor din Valiug imbracati in straiele vremii si mandri de a aparea in poza, in zi de sarbatoare, alaturi de familiile lor. Poti incerca sa deslusesti povestea lor in timp ce iti savurezi halba de bere inspumata si snitelul cat toata farfuria.
Piatra si lemnul de contructie a casei sunt numai surse locale. Caldura este obtinuta prin incalzirea apei cu ajutorul panourilor solare. Merii sunt “dati cu var” si niciodata stropiti.

Dar mai presus de toate, mai stii cum se ridica aburul dis de dimineata insorita?

Gentiana Lutea (ghintura) si Gentiana Cruciata (fierea pamantului) - fitoterapie

Dintre plantele mai putin cunoscute in domeniu fitoterapeutic se afla si unele specii de gentiana. Din cauza culegerii abusive, ele au devenit plante rare in Romania si nu este permisa recoltarea din flora spontana.

Componentele ale radacinii de gentiana sunt in principal:
  • Alcaloizi - stimularea secretiei vezicii biliare, marirea afluxului de sange in splina, marirea numarului de compusi ce potenteaza sistemul imunitar, activarea globulelor albe, activitate antineoplazica antiinflamator
  • Berbina – actiune antibiotic, imunostimulatoare, antispastica si sedative, hipotensiva, tonic uterin (accelereaza nasterea), stimuleaza secretia bilei catre celule hepatice, stimularea secretiei vezicii biliare si a bilirubinei Spectrul antimicrobian este larg, are actiune asupra bacteriilor, protozoarelor si ciupercilor, inclusiv Stafilococ, Streptococ, Chlamydia, Corynebacterium diphtheria, Escherichia coli, Salmonella typhi, Vibrio cholerae, Diplococcus pneumoniae, Pseudomonas, Shigella dysenteriae, Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Treponema pallidum, Giardia lamblia, Leishmania donovani, Candida albicans.
    Actiunea berberinei asupra acestor agenti patogeni este mai puternica decat cea a antibioticelor obisnuite, insa in cazul plantelor intregi si nu a constituentilor extrasi.
  •  Amarogentina - una dintre cele mai amare substante cunoscute, stimuleaza receptorii gustativi, conducand la o crestere a secretiei de saliva, sucului digestiv si biliar, in consecinta stimuland apetitul. Ea accelereaza de asemenea inchiderea stomacului si imbunatateste tonusul gastric, astfel incat mancarea grea sa fie mai usor digerata.
Aplicata extern, planta poate ajuta in eczeme, pecingine, mancarime, dureri de ureche si conjunctivita.
Ghintura nu contine tanin, deci nu are efect astringent sau iritant.

In plus este o excelenta substanta dezinfectanta iar o alta foarte cunoscuta utilizare este colorarea parului si a tesaturilor intr-o intensa nuanta violet.

Traditional, gentiana a fost utilizata in timpul travaliului pentru a usura contractiile,acesta fiind si motivul pentru care gentiana trebuie evitata in timpul sarcinii.

Gentiana face parte dintre remediile Bach si este un foarte utila pentru indoiala, depresie, pesimism, descurajare aparute in urma unui esec. Se foloseste la cei care si-au pierdut increderea in ei si vad doar jumatatea goala a paharulu, la cei care sunt asaltati de indoieli in ceea ce priveste un tratament, participarea la un examen, la un interviu. Gentiana readuce increderea in sine si permite gasirea solutiilor pozitive la orice problema.

Pulberi de radacina si tincuri si remedii Bach pot fi cumparate direct din magazinele specializate, dar daca o puteti cultiva voi reveni cu cateva recomandari.

sâmbătă, 11 mai 2013

Dimineata de mai, cu roua in picioare

Ma trezesc intr-o dimineata de sambata, de mai. Sunt fericita ca am zabovit in pat dupa voia inimii si (inca) somnul copiilor. Privesc pe fereastra si observ cum sub caldura soarelui se inalta aburul in gradina.




Cobor cu bagare de seama in curte. Incet, ca sa nu trezesc pe nimeni si repede, pentru a vedea minunea din iarba: roua.


Imi revin in minte cuvintele unui mare suflet: "Ziua de ieri a trecut. Ziua de maine nu a sosit inca. Nu avem la dispozitie decat ziua de azi. Hai sa incepem."

Gentiana

Gentiana cupa de calcar si introducere in utilizarea gentianei

Ne-am cunoscut, sau mai curand spus mi-a fost prezentata, in Duminica Pastilor. Urcand prin muntii Semenic, spre Piatra Goznei ne-am oprit. “Iata o gentiana”, am fost atentionati. Era inflorita si tinea aproape de pamant un boboc.

Cupa albastra ii apartine speciei gentiana clusii sau cupa de calcar, Etimologia numelui provine de la regele Gentius al Iliriei (180 – 160 iH) si de la botanistul si doctorul Carolus Clusius (secolul 16).
Gentiana clusii creste in zonele calcaroase si este raspandita in Muntii Carpati, in Alpi, Apenini, Pirinei si in Muntii Padurea Neagra. Este o planta perena, cu o inaltime de 10-13 cm. Infloreste din luna mai pana in august.
Gentiana clusii este un simbol al mediului montan, in Alpi si Apenini este o planta protejata prin lege.

Regele Gentius a folosit proprietatile tonice ale plantei, proprietati folosite si astazi. Singurele specii de gentiana folosite ca plante medicinal sunt: Gentiana Cruciata (fierea pamantului)  si Gentiana lutea (ghintura). Prima creste  in zona de semiumbra a padurilor de brad, pin, fag si in zona pajistilor premontane. Cea de a doua apare in luminisurile zonei de deal. Ea este foarte rara in Romania si este declarata monument al naturii, deci nu poate fi recoltata.
Ambele tipuri de gentiana folosite ca si plante medicinal sunt cultivate in culture speciale si comercializate in magazinele naturiste.
Principala utilizare a gentianei, fiind o planta amara, este in remedii pentru ficat si vezica biliara. Gentiana este recomandata in tratarea dischineziei biliare, a anorexiei, pentru stimularea secreţiei salivare, pentru mărirea secreţiei gastrice şi a rezistenţei organismului la imbolnaviri. Intarirea imunitatii este posibila pentru ca planta favorizează cresterea numărului leucocitelor si celulelor rosii din sange.
Planta se administrează pentru tratarea diabetului, parazitozelor intestinale, inflamatiilor pancreasului.
Tincura are efect antiseptic, distrugand bacteriile şi anumite tipuri de ciuperci localizate pe piele.


Seminte ale plantelor se pot cumpara, iar modul de cultivare si de intretinere necesita multa atentie si rabdare.
Desigur nu cu toti o putem cultiva si atunci putem cumpara direct pulbere de radacina de gentiana sau tinctura, gata pregatite si ambulate.
Despre modul de cultivare, despre utilizarea gentianei ca planta medicinal voi reveni pe larg.