joi, 3 octombrie 2013

Scortisoara


Scortisoara contine fibre, calciu, fier si mangan si este folosita in alimentatie inca din  2000 i.H, in Egiptul Antic.
Exista doua tipuri mai utilizate ale scortioarei: Cinnamomum verum (scortisoara de Ceylon) si Cinnamomum aromaticum (scortisoara de China).

In Epoca Medievala, scortisoara era recomandata de catre medici pentru a trata raceala, artrita si inflamatii ale sistemului respirator. Apoi s-a observant ca ajuta la tratarea spasmelor muscular, a diareei, la trataea infectiilor, racelilor si la stimularea apetitului.

Exista cercetari care indica urmatoarele beneficii ale scortisoarei:
·         poate scadea nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet de tip 1 si 2;
·         compusul cinamaldehida, identificat in scortisoara de China, ajuta la lupta impotriva infectiilor bacteriene si fungicide;
·         jumatate de lingurita de scortisoara consummate zilnic pot reduce glucoza serica, trigliceridele, colesterolul LDL si colesteroulu total;
·         o dieta bogata in scortisoara poate reduce efectul negative al alimentelor grase.

Alte studii indica utilizare in tratarea HIV, in preventia bolii Alzheimer si a bolii Parkinson, in oprirea proceselor destructive ale sclerozei multiple, in tratarea meningitei.

Scortisoara insa are si efecte nedorite in cazul in care este folisita timp indelungat in cantitati mari. Compusii ei intereactioneaza cu unele medicamente recomandate in tratarea diabetului si in tratarea bolilor de ficat. Deasemenea nu este recomandata bebelusilor si nici femeilor insarcinate.

Insa revin la beneficiile folosirii (rationale!) a pulberii de scortisoara sugerandu-va cateva retete.

Raceala si gripa:
·         lingura de miere si un sfert de lingurita de scortisoara diminueaza efectele infectiilor in gat si a tusei. Atat mierea cat si scortisoara au efect antiseptic si intaresc sistemul imunitar al organismului. Tratamentul de poate aplica de 3-5 ori pe zi, timp de maxim 5 zile.
·         Lasati cateva betisoare de scortisoara sa se dizolve timp de cateva ore intr-o cana cu apa rece, dupa care beti continutul. Substanta obtinuta prin aceasta metoda protejaza si calmeza gatul iritat.


Indigestie:
·         Inainte de o masa copioasa se recomanda  doua linguri de miere cu scortisoara.

Colesterolul ridicat:
·         infuzie de ceai verde cu  doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara .
·         alta reteta, pentru aceeasi afectiune, este o lingura si jumatate de miere, "pudrata" cu scortisoara, administrata de trei ori pe zi, inainte de cele trei mese principale.

Artrita:
·         Se prepara o pasta din o parte miere, doua parti apa calduta si o lingurita de scortisoara cu care se ung si se maseaza partile dureroase.
·         Intern, o ceasca de apa fierbinte cu doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara poate vindeca si o artrita cronica.
·         mixtura din o ligura de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara pudra, luata inainte de micul dejun, poate reda libertatea de miscare chiar si persoanelor care se deplaseaza foarte greu.

Ulcer si gastrita:
·         Un amestec de pudra de scortisoara si miere vindeca definitiv aceste afectiuni. In plus, impiedica balonarea, durerile abdominale si previne constipatia.

Obezitate:
·         lingurita de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara pudra dizolvate intr-o cescuta de apa fierbinte luata dimineata, pe stomacul gol, si din nou seara, inainte de culcare, duce la scaderea in greutate chiar si a persoanelor obeze, chiar si in cazul unor diete mai bogate in calorii, daca se ia regulat pana la atingerea unei greutati optime.

Acnee:
·         Pasta preparata din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara, aplicata timp de doua saptamani pe cosuri inainte de culcare, duce la disparitia pentru totdeauna a acneei.

Caderea parului:
·         Amestecul preparat din jumatate de ceasca de ulei de masline, o lingura de miere si o lingurita de scortisoara se aplica pe par si se maseaza. Dupa 15-20 de minute se spala parul.

Bataturi:
·         Amestecati sucul stors din 5 lamai cu o lingura de ulei de masline, un sfert de cana de lapte integral, o jumatate de cana de apa si doua linguri de scortisoara, apoi tineti talpile timp de 15 minute. Antioxidantii din scortisoara, pot revitaliza pielea crapata si batatorita a talpilor.

Uleiul esential de scortisoara are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar si asupra celor rezistenti la antibiotice. Este perfect pentru tratarea racelilor, guturaiului si gripei. O picatura din ulei de scortisoara, de trei ori pe zi, în putina miere de albine, are efect rapid. Cateva picaturi pot fi folosite în difuzorul de uleiuri esentiale pentru a parfuma si purifica încaperea (anihileaza microbii din aer). Uleiul din scortisoara de Ceylon are rol stimulator si tonifiant. Uleiul de scortisoara trateaza cu succes dereglarile intestinale, doar cu una-doua picaturi într-o lingurita de lapte praf, de trei ori pe zi.

Si spre final iata cateva retete simple, de realizat si savurat:
·         Intr-o ceasca de ceai verde, se adauga o felie de lamaie si un baton de scortisoara. Dupa cateva minute batonul se scoate, iar ceiul aromat de bea caldut sau cu cateva cuburi de gheata.
·         Va propun si o cafea cu un baton de scortisoara scufundat. Sau varianta mai elaborata: cafea cu spuma de lapte si cu pudra de scortisoara.
·         Se taie in jumatati cateva mere. Se scot samburii, iar in cavitatea formata se pune o lingurita de miere si un varf de cutit de unt. Se baga la cutor, iar cand sunt coapte se scot si se presara peste ele pudra de scortisoara. Prin gatire, scortisoara devine amara asa ca neaparat adaugati-o la sfarsit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu