vineri, 27 septembrie 2013

Struguri pentru ten si pentru relaxare

Pe vremea cand nu existau telefoane mobile, iar pentru socializare trebuia sa suni direct la usa, buna mea prietena a experimentat un mod inedit de imprietenire cu vecinii.
Era cam luna aprilie, copacii inflorisera si deja infrunzisera. Duminica dis de dimineata, cand gospodinele se apuca de gatit, iar gospodarii pornesc spre piata pentru aprovizionare, pe usa de la intrarea in bloc a aparut un anunt. Era scris cu pixul, cu litere mari si foarte citet:
“ Vand varza acra si zeama de varza. Apartamentul 51.”
In urmatoarele ore, vizitele la apartamentul 51 s-au intetit. Se vede ca tot blocul decisese sa gateasca ciorba acrita cu zeama de varza, varza calita si poate ultimele sarmalute in foi de varza acra din acel sezon. Retetele erau deja gandite:   legume si cateva oase de porc puse la fiert…apoi zeama de varza acra incalzita…Simtiti deja mirosul de duminica al ciorbitei cu zeama de varza?


Cert este ca pana ca familia prietenei mele sa se dezmeticeasca, socializasera deja (in pijama) cu 10-15 vecini. Fiecare nedumerit de mirarea celorlati: “de ce sunteti in pijama cand vindeti varza?”, “ce varza sa vand, cand am spalat butoiul inca de luna trecuta?”, “va stiam oameni seriosi…”.
Inca nu se stie cine a pus anuntul pe usa blocului, dar rezultatul cred ca a fost pe masura asteptarilor sale si a ramas inscris ca un excelent exemplu de comunicare.

Iar pana se acreste varza, va propun sa incercam strugurii, caci vremea strugurilor a venit si sigur aveti cateva boabe de struguri extra copate si usor zdrobite, asa ca asa sa le folosim pentru mastile de ten.
Strugurii contin vitamina A, vitamina C si K, vitaminele B1 si B6, antioxidanti, aminoacizi, potasiu si fier. Aminoacizii sunt esentiali pentru refacerea celulelor pielii, reducerea ridurilor, reducerea acneei, pastrarea elasticitatii pielii si ajuta la lupta imputriva radicalilor liberi. Strugurii mai contin si alfahidroxi acizi care ajuta la vindecarea acneei.


Masca pentru toate tipurile de ten:
2-3 boabe de strugure se zdrobesc si de aplica zeama si pulpa de strugure pe intreaga fata, evitand zona ochilor. Dupa 30-40 de minute se spala cu apa calduta.
Masca pentru ten gras:
Se amesteca:
-          o lingurita de zeama de boabe de struguri,
-          o lingurita de zeama de lamaie,
Si se aplica pe fata. Dupa 15-20 de minute se clateste.
Masca pentru ten uscat:        
Se combina:
-          cateva boabe de strugure zdrobite,
-          o lingurita de miere.
Se amesteca si se aplica pe fata. Dupa 30-40 de minute se clateste fata cu apa calduta.

Un alt amestec se realizeaza din:
-          2-3 boabe de strugure zdrobite,
-          o lingura de miere,
Si se aplica pe fata.
Masca pentru ten acneic si ten gras
Se amesteca:
-          o cana de boabe de strugure zdrobite,
-          lingurita de ulei de masline,
-          o jumatate de lingurita de sare sau praf de copt,
-          un sfert de ceasca de lapte.
Amestecul se poate folosi seara si dimineata la curatarea tenului. Se aplica pe fata si se maseaza usor, apoi se clateste cu apa calduta.
Praful de copt se adauga cate putin in zeama de strugure, pana cand amestecul capata consistent. Praful de copt ajuta la vindecarea acneei, este un bun exfoliant al pielii, inmoaie pielea si reduce iritatiile.
Sarea si praful de copt vor exfolia delicat celulele moarte ale pielii, iar strugurele va hrani tenul cu minerale si antioxidanti.

Masca pentru diminuarea ridurilor si albirea tenului
Alfa hiroxii acizii din struguri ajuta la reducerea ridurilor asa ca zdrobiti 3-4 boabe de strugure alb pana se obtine un suc de strugure. Acesta se aplica in jurul gurii, al ochilor si pe frunte. Dupa 5 minute se clateste fata cu apa.
Masca pentru revitalizare
Amestecati:
-          o canuta de pulpa de strugure,
-          2-3 lingurite de faina,
pana la obtinerea unei paste de consistent unei vopsele.  Aplicati amestecul pe fata si indepartati-l cu apa calduta dupa 15-20 de minute.
Faina contine vitamina E, iar in masca obtinuta are rol in reducerea zonelor iritate si exfoliere delicate.

Masca pentru ten uscat
Se amesteca:
-          3 linguri de zeama de strugure,
-          o lingura de zeama de portocala,
-          3 linguri de iaurt.
Se aplica amestecul pe fata , iar dupa 15-20 de minute se clateste cu apa calduta.

Se recomanda ca in perioada de relaxare de 30 de minute, in care masca sta pe fata, sa se trateze nervii tot cu struguri zdrobiti.

Sanatate!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu