miercuri, 4 septembrie 2013

Ca zaharina in bucate

De-a lungul vietii am intalnit oameni care reprezinta jaloane ale vietii mele.  Uneori cand imi vine in minte unul dintre ei ma intreb de ce ii retin doar pe cei a caror amintire imi place. O vreme am cautat raspunsul faptului ca pe cei cu care experienta mea generala a fost neplacuta nu ii consider referinte in ceea ce devin. Si cred ca raspunsul sta in amintirea celor pe care ii respect si care imi aduce zambetul pe bune, ma incarca de energie si de recunostinta.
Unde vroiam sa ajung? La una dintre doamnele frumoase, care poate fi descrisa cu termenul de “cucoana”, iar cum un dictionar spune: “cucoana = Azi. Fam. Nevastă de boier sau damă bine îmbrăcată, ca in ex.: boieru si cocoana e [!] la plimbare”, ma inclin cu respect si adaug: “profesional fara cusur”.
O numesc “cucoana” pe aceasta doamna speciala pentru ca emana in jurul ei acest aer de reaspect, bunastare sufleteasca si ingaduinta nobila. Astfel: statura inalta, coafura impecabila, privirea directa, vorba clara, mosia de la tara, boierul molcom si cuconasul nazdravan, care este nelipsit din curtea bunicilor, pot conduce la un singur cuvant, repetat cu delicatete si inclinare respectuoasa a capului: “cucoana”.
Cu ea discut depre copii, despre feng shui, despre flori, despre culori, vopsele, constructii si diete. Odata intr-o discutie despre “diete” mi-a povestit ca domnul nu intelegea de ce noi, femeile, suntem intr-o continua dieta. I-a raspuns: “Nu se poate altfel, incercam sa slabim. Chiar daca nu ajungem la rezultatul dorit, din cand in cand incercam.”
Cert este ca majoritatea femeilor incearca cate o dieta – doua – trei – zece, dieta cu fructe sau cu legume, cu protein sau complet disociata. Exista diete unde sunt premise si alimentele dulci. Dar cu ce indulcim?
Majoritatea indulcitorilor au enorm de multe calorii si desi sunt utilizati in produsele destinate persoanelor care sufera de diabet, se recomanda si in diete. Unii indulcitori capata proprietati negative atunci cand sunt incalziti si foarte putini au numar redus de calorii.
Ca o sinteza a tot ceea ce am citit si am aflat despre indulcitori este ca se recomanda folosirea de:
-          stevie (rubarba). Toate tipurile de indulcitori pe baza de Stevie se obtin prin extractive din frunzele plantei. Pulberea este concentrate aproximativ dublu fata de zahar. Numarul de calorii este aprope 0, dar nu se comporta bine la temperatura ridicata (la copt).
-          zahar de tip alcool (xilitol, sorbitol, eritriol). Se obtine prin fermentarea trestiei de zahar sau a porumbului. Contine mai putine calorii decat mierea sau zaharul.
-          miere. Mierea contine o cantitate foarte mare de fructoza, o gramada de calorii dar si antioxidanti. Are proprietati antiseptice, vindeca arsurile de pe piele. Spre deosebire de zahar, mierea are un indice glicemic scazut.
-          melasa. Melasa are un continu urias de calorii, dar pe langa acestea contine fier, potasiu si calciu, 0 colesterol.
Se recomanda evitarea:
-          aspartamului. Este un indulcitor foarte controversat. Desi este printre principalele produse utilizate in locul zaharului a fost descoperit ca declanseaza si agraveaza boli cornice, printre care diabet si boli metabolice. Prin incalzirea aspartamului la o temperatura mai mare de 30°C este eliberat metanolul care in anumite dozaje duce la pierderea vederii, micsorarea campului vizual, vedere in ceata, distrugerea retinei si orbire.
-          sucralozei. In procesu lde  obtinere se foloseste clor. Acesta poate fi regasit in produs si conduce la declansarea si agravarea unor boli.
-          agavei. Contine o cantitate foarte mare de fructoza. Fructoza este procesata in rinichi iar atunci cand este dusa spre acestia o cantitate mare, ei nu o pot transforma in zahar destul de repede. Excesul se transforma in grasime si e trimis in sange sub forma de trigliceride. Un continut mare de trigliceride in sange produce si boli ale inimii.
Ma limitez la aceste cateva informatii, altfel nu voi mai manca dulciuri niciodata. As putea?
Astept sa imi scrieti-mi despre ce tipuri de indulcitori folositi la copt sau in preparate reci, sunt foarte interesata de acest subiect.
Pana atunci…O zi minunata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu