vineri, 6 septembrie 2013

Efectul integralelor asupra lavandei

Eram studenta in primii ani, cand in sesiunea de vara am avut un examen extrem de dificil, la analiza matematica. Examenul avea loc intr-o cladire veche, cu o curte interioara plina cu tei batrani. Mirosul teilor se agata de tine din momentul in care deschizi usa de la intrarea in cladire, si nu te lasa deloc pe parcurul orelor de examen si de asteptat pe culoare pentru rezultat.
Oboseala adunata inaintea examenului, la intalnirea mirosului teilor se transforma intr-o suferinta ingrozitoare a ficatului, in stare le lesin, greata si durere de cap.
De atunci asociez mirosul teilor cu domnul profesor Larionescu, cu  problemele cu integrale triple (niciodata folosite de atunci) si cu senzatia de lesin produsa de emotii si miros dulceag.
Mai tarziu am cautat explicatia modului de actiune a mirosurilor asupra organismului, am incercat sa aflu cum de corpul nostru devine sedat, relaxat sau stimulat sub actiunea anumitor mirosuri. Astfel am invatat despre uleiurile esentiale si modurile lor de utilizare.
Uleiurile esentiale produc actiune asupra organismului atat prin inhalare, cat si prin aplicarea pe piele sau inghitire.
Prin inhalare, moleculele de ulei esential intra in caile nazale, intalnesc mucoasa si isi creaza drum in sange, cu ajutorul caruia este distribuit in organism. Prin aplicare pe piele, acelasi mecanism are loc. Uleiul esential penetreaza delicat straturile de piele si ajunge pana in sange.  Prin ingerare substantele ajung in stomac si de acolo in sange.
Unele uleiuri pot imbunatati absorbita si asimilare in organism a nutrientilor din hrana. Uleiurile nu sunt solubile in apa si penetreaza usor membrane celulelor, astfel transporta nutrientii (vitamine, grasimi, enzime, proteine) in celule.
Exista uleiuri esentiale care pot actioneaza ca antioxidanti. Radicalii liberi produsi de organism in timpul metabolismului sunt eliminati, procesul de imbatranire a organismului fiind incetinit.
Sunt uleiuri care pot fi utilizate pentru indepartarea insectelor, uleuri antiseptic si care pot fi folosite in tratarea infectiilor.
Eu folosesc in mod special uleiul esential de lavanda. Cumpar uleiuri numai in forma recomandata pentru uz intern, chiar daca nu il inghit, pentru ca am certitudinea unei ulei pur. Iata cateva informatii generale despre acest uleiul.
Lavanda are o aroma dulce, proaspata, florala. Ea este utilizata atat in alimentative (ceaiuri sau condiment) cat si ca extract uleios.

Extractul uleios al lavandei are multiple recomandari: atat pentru pentru adaptare la stres, relaxare cat si in curatarea si vindecarea ranilor, arsurilor si a iritarii pielii.
La inceputul anilor 1900, un laborator francez a aratat faptul ca lavanda are proprietati antiseptice, astfel intr-o solutie de 5% ulei de lavanda, dezvoltarea bacteriilor care produc febra tifoida si difteria a fost inhibata.

Iata cateva metode de utilizare facila cu rezultate minunate:

Piele:
Uleiul de lavanda inhiba dezvoltarea bacteriilor care pot provoca infectii, regleaza secretia de sebum.
-          2-3 picaturi de ulei esential de lavanda se aplica pe locurile afectate de arsuri minore (nu rani deschise). Bacteriile vor fi omorate, iar piele se va reface mai repede.
-          Zgarieturile se tamponeaza cu o bucatica de vata sau carp ape care a fost picurat ulei de lavanda.
-          Aplicati o picatura de ulei pe intepaturile de insecte. Iritatia se va calma rapid.
-          Calmarea pielii dupa arsurilor produse de soare se realizeaza si prin stropuitea pielii cu apa distilata in care a fost picurat ulei de lavanda.
-          Uleiul de lavanda este unul dintre cele mai bune tratamente pentru acne. Se pot pune cateva picaturi in crema folosita uzual.
-          Pentru zonele cu piele uscata si crapata se aplica cateva picaturi de ulei. Se maseaza usor pentru absorbtia uleiului.
-          Cateva picaturi de ulei aplicate si masate fac minuni pe buzele crapate si uscate de soare.
-          Matreata este indepartata prin masarea scalpului cu ulei de lavanda.

Indepartarea insectelor:
-          Aplicarea catorva picaturi de ulei de lavanda pe o bucatica de vata sau carpa de bumbac si plasarea ei in dulap, va alunga moliile si va conferi hainelor un miros placut. Carpa se reimprospateaza din timp in timp cu cateva picaturi de ulei.
-          Pentru a impiedica intrarea tantarilor intr-o incapere puteti picura ulei de lavanda pe o bucatica de vata sau pe o carpa si o puteti aseza la fereastra.

Relaxare:
-          Puneti in palma cateva picaturi de ulei de lavanda, frecati pamele si apoi aplicati-le pe perna. Somnul va fi relaxat si placut.
-          Cateva picaturi de ulei in apa de baie a bebelusului conduc la relaxarea lui si la un somn odihnitor (pentru parinti!).
-          Dupa o zi obositoare prin difuzarea uleiului se creaza un mediu calm si relaxant,  atat pentru corp cat si pentru minte si spirit.
-          Pentru scaderea disconfortului produs de masina in miscare sau de ambarcatiuni se aplica ulei de lavanda la baza nasului si in spatele urechilor.
-          1-2 picaturi de ulei puse in rezervorul de apa al fierului de calcat vor da hainelor un miros placut

Alte utilizari:
-          Calmarea febrei. Am descoperit ca cea mai buna metoda de scadere a febrei copiilor este cea cu sosete imbibate cu apa si otet. In locul otetului se poate folosi ulei de lavanda si se vor obtine aceleasi rezultate.
-          Crampe menstruale. O carpa incalzita cu fierul de calcat si aplicata pe abdomen este esentiala, ba chiar mai buna daca se picura si ulei de lavanda.
-          Sinuzita – pentru curatarea sinusurilor si scaderea in intensitate a durerilor de cap, picurati ueli de lavanda in apa fierbinte folosita la inhalatii.
-          Pentru atenuarea sinuzitei si alergiilor aplicati cateva picaturi de ulei essential in spatele gatului, pe piept si la baza nasului. Masati bine pentru ca sa se absoarba mai repede in piele.
-          Cateva picaturi aplicate pe tample prin masaj ajuta la atenuarea durerilor de cap.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu