vineri, 27 septembrie 2013

10 reguli pentru sanatatea mintii

  
“The rule is: jam tomorrow and jam yesterday-but never jam today.”
“It must come sometime to jam today”, Alice objected.
“No it can't”, said the Queen. “It's jam every other day. Today isn't any other day, you know.” 



Fac aceasta asociere deoarece consider ca pentru a intelege povestea lui Lewis Carroll avem nevoie de o minte odihnita si de toate rotitele unse si functionale. Deci:


10 reguli pentru sanatatea mintii

1.   Gandeste pozitiv, este mult mai usor.
2.  Rasfata-i pe cei pe care ii iubesti.
3.  Continua sa inveti toata viata.
4.  Invata din greselile tale.
5.  Fa sport zilnic, iti confera o stare de bine.
6.  Nu iti complica viata fara sa fie nevoie.
7.  Incearca sa ii intelegi si sa ii incurajezi pe cei din jurul tau.
8.  Nu renunta. Succesul in viata este un marathon.
9.   Descopera-ti si dezvolta-ti talentele.
10.               Fixeaza-ti scopuri si si intotdeauna urmeaza-ti visurile.




Struguri pentru ten si pentru relaxare

Pe vremea cand nu existau telefoane mobile, iar pentru socializare trebuia sa suni direct la usa, buna mea prietena a experimentat un mod inedit de imprietenire cu vecinii.
Era cam luna aprilie, copacii inflorisera si deja infrunzisera. Duminica dis de dimineata, cand gospodinele se apuca de gatit, iar gospodarii pornesc spre piata pentru aprovizionare, pe usa de la intrarea in bloc a aparut un anunt. Era scris cu pixul, cu litere mari si foarte citet:
“ Vand varza acra si zeama de varza. Apartamentul 51.”
In urmatoarele ore, vizitele la apartamentul 51 s-au intetit. Se vede ca tot blocul decisese sa gateasca ciorba acrita cu zeama de varza, varza calita si poate ultimele sarmalute in foi de varza acra din acel sezon. Retetele erau deja gandite:   legume si cateva oase de porc puse la fiert…apoi zeama de varza acra incalzita…Simtiti deja mirosul de duminica al ciorbitei cu zeama de varza?


Cert este ca pana ca familia prietenei mele sa se dezmeticeasca, socializasera deja (in pijama) cu 10-15 vecini. Fiecare nedumerit de mirarea celorlati: “de ce sunteti in pijama cand vindeti varza?”, “ce varza sa vand, cand am spalat butoiul inca de luna trecuta?”, “va stiam oameni seriosi…”.
Inca nu se stie cine a pus anuntul pe usa blocului, dar rezultatul cred ca a fost pe masura asteptarilor sale si a ramas inscris ca un excelent exemplu de comunicare.

Iar pana se acreste varza, va propun sa incercam strugurii, caci vremea strugurilor a venit si sigur aveti cateva boabe de struguri extra copate si usor zdrobite, asa ca asa sa le folosim pentru mastile de ten.
Strugurii contin vitamina A, vitamina C si K, vitaminele B1 si B6, antioxidanti, aminoacizi, potasiu si fier. Aminoacizii sunt esentiali pentru refacerea celulelor pielii, reducerea ridurilor, reducerea acneei, pastrarea elasticitatii pielii si ajuta la lupta imputriva radicalilor liberi. Strugurii mai contin si alfahidroxi acizi care ajuta la vindecarea acneei.


Masca pentru toate tipurile de ten:
2-3 boabe de strugure se zdrobesc si de aplica zeama si pulpa de strugure pe intreaga fata, evitand zona ochilor. Dupa 30-40 de minute se spala cu apa calduta.
Masca pentru ten gras:
Se amesteca:
-          o lingurita de zeama de boabe de struguri,
-          o lingurita de zeama de lamaie,
Si se aplica pe fata. Dupa 15-20 de minute se clateste.
Masca pentru ten uscat:        
Se combina:
-          cateva boabe de strugure zdrobite,
-          o lingurita de miere.
Se amesteca si se aplica pe fata. Dupa 30-40 de minute se clateste fata cu apa calduta.

Un alt amestec se realizeaza din:
-          2-3 boabe de strugure zdrobite,
-          o lingura de miere,
Si se aplica pe fata.
Masca pentru ten acneic si ten gras
Se amesteca:
-          o cana de boabe de strugure zdrobite,
-          lingurita de ulei de masline,
-          o jumatate de lingurita de sare sau praf de copt,
-          un sfert de ceasca de lapte.
Amestecul se poate folosi seara si dimineata la curatarea tenului. Se aplica pe fata si se maseaza usor, apoi se clateste cu apa calduta.
Praful de copt se adauga cate putin in zeama de strugure, pana cand amestecul capata consistent. Praful de copt ajuta la vindecarea acneei, este un bun exfoliant al pielii, inmoaie pielea si reduce iritatiile.
Sarea si praful de copt vor exfolia delicat celulele moarte ale pielii, iar strugurele va hrani tenul cu minerale si antioxidanti.

Masca pentru diminuarea ridurilor si albirea tenului
Alfa hiroxii acizii din struguri ajuta la reducerea ridurilor asa ca zdrobiti 3-4 boabe de strugure alb pana se obtine un suc de strugure. Acesta se aplica in jurul gurii, al ochilor si pe frunte. Dupa 5 minute se clateste fata cu apa.
Masca pentru revitalizare
Amestecati:
-          o canuta de pulpa de strugure,
-          2-3 lingurite de faina,
pana la obtinerea unei paste de consistent unei vopsele.  Aplicati amestecul pe fata si indepartati-l cu apa calduta dupa 15-20 de minute.
Faina contine vitamina E, iar in masca obtinuta are rol in reducerea zonelor iritate si exfoliere delicate.

Masca pentru ten uscat
Se amesteca:
-          3 linguri de zeama de strugure,
-          o lingura de zeama de portocala,
-          3 linguri de iaurt.
Se aplica amestecul pe fata , iar dupa 15-20 de minute se clateste cu apa calduta.

Se recomanda ca in perioada de relaxare de 30 de minute, in care masca sta pe fata, sa se trateze nervii tot cu struguri zdrobiti.

Sanatate!






miercuri, 18 septembrie 2013

Casa cu muscate si Rapa Soimului

Ghidati de dorinta noastra de a gasi un loc aprope de Bucuresti, unde sa putem petrece un sfarsitul de saptamana, am cautat cu indarjire prin recomandarile de internet.


Ne-am hotarat destul de repede pentru zona de langa Campulung Muscel si aici am optat pentru o pensiune la care cea mai mare parte a opiniilor se refereau la linistea locului, gradina minunata si mancare deosebit de gustoasa. Exista si opinii care fac referire la faptul ca locul nu este recomandata tinerilor care vor sa asculte muzica pana tarziu in noapte, care vor sa se distreze dansand si chiuind.
Ei bine, ambele opinii au fost favorabile deciziei noastre. 

Astfel am plecat intr-un weekend la Bughea de Jos, la Pensiunea Liana. Ne doream liniste in natura, excursii si plimbari lungi in zona masivului Iezer Papusa, seri linistite petrecute afara cu un pahar de vin sau un ceai si sunet de greieri, preucm si multa-multa vorba. Bucuria noastra a fost fara cuvinte cand am observant ca am gasit ceea ce ne imaginam si speram.

Pe toate site-urile de recomandari pentru cazare, Pensiunea Liana, atat cu privire la locatie cat si cu privire la mancare, este descrisa in cuvinte elogioase, deci nu as putea adauga alte detalii fara sa repet ceva deja spus insa voi descrie experienta momentului meu de rasfat. Dimineata, cand se lumineaza de ziua dar soarele inca nu apare pe dupa culme, cand toate florile, iarba si copacii sunt plini de roua, eh…atunci, in acel moment, ador sa beau o cana de cafea in gradina.

Ma plimb prin curtea cu cana de cafea fierbinte in maini, inspirand adanc. In nari imi intra aerul umer, rece si curat al diminetii, impreuna cu un iz de cafea.

Cand se iveste soarele incepe noua zi de plimbare.

Vom porni sa vedem Manastirea Ciocanu si mai sus de ea, Rapa Soimului.
Manastirea se afla chiar in comuna Bughea de Jos. Drumul asfaltat se termina dupa 6 km de la iesirea din soseaua principala. Pe acolo am lasat masina si am mers aproximativ 2 km pe un drum forestier pana la Manastirea Ciolanu.
Manastirea Ciocanu a fost amintita pentru prima data in hrisoavele din 1677, pentru ca aici a fost un locas pustnicesc in vechime. El a ajuns mai cunoscut după ce Schitul a intrat sub obladuirea Manastirii “Negru Voda” din Campulung, in jurul anului 1700. Legenda spune ca in padurile de aici s-a refugiat din calea tatarilor un boier din Campulung Muscel, Nicolae Ispavnicul. Boier Nicolae a ridicat aici Schitul Ciocanu si a luat nume de calugar – Neofit. 


In curtea manastirii se afla doua biserici: una mică, din lemn, cu pictură neobizantina la exterior si autentic romanească la interior, cu hramul “Intrarea Maicii Domnului în Biserica” şi cea noua, mai mare, cu hramul “Sfintii Apostoli Petru şi Pavel”.
 Biserica veche a fost construita in anul 1825 pe locul unui asezamnat vechi ce s-a prabusit la cutremurul
din 1802. Ruinată în 1922, Mănăstirea Ciocanu a fost refăcută şi repictată în 1932.
Biserica noua a fost ridicata intre 1994-2008 si a fost pictata intre 2008-2011. 

Rapa Soimului se afla in apropierea Manastirii. Citisem despre dar, dar drumul este nemarcat . Am intrebat un calugar ce cara fan de pe deal pana in curtea Manastirii despre directia spre Rapa. S-a oprit binevoitor si desi era mai tanar decat min, mi s-a adresat asa: “Taica, mergeti inainte pe drum si tineti dreapta.” si ca sa fie sigur ca am inteles, a desenat drumul in praful drumului cu varful papucului.

Am urmat drumul descris si curand am ajuns sa vedem maretia naturii sapata in lut rosu.


Rapa Soimului s-a format prin alunecarile de teren reprezentand una dintre cele mai importante procese de modelare actual a reliefului in bazinul Bratiei. Rapa are 253 m lungime, 198 m latime si o adancime de 30 de metri.
Vegetatia s-a dezvoltat peste stratul de lut rosu, din loc in loc aparand copaci si smocuri de iarba.



joi, 12 septembrie 2013

Oul si maioneza pentru par

O buna prietena, Petruta, a hotarat ca trebuie sa ne impartaseasca din experientele ei de bucatarie. Acum partea cu retete pentru par. Eu (inca) astept cu nerabdare reteta pentru tarta si degustarea. 



De curand mi-am refacut linia tunsorii la unul din saloanele de fite din Dorobanti prin intermediul unui voucher, altfel mai dificil, la stilista Geta Voinea. Ignorand zona aglomerata lipsita de locuri de parcare m-a impresionat locatia: o casa primitoare cu o curte ingrijita, o masa si scaune din lemn sub un gutui din care cand si cand mai cadea un fruct, pitici prin gradina care te priveau si parca la plecare zambeau multumiti si ei de noua infatisare, gestul amiabil de te servi cu o cafea (in ceasca cu farfurioara) sau orice alt lichid cu sau fara bule, si nu in ultimul rand discutiile libere si sfaturile pe care noi (cele cu moate in par) le primeam de la unul din ucenicii dansei. Parca ne cunosteam de cand lumea. Pe ce s-a insistat? Pe tratamentele naturiste. Uitati de chimicale! Daca va place sa mancati sanatos si parului ii place sa se hraneasca sanatos! Unul din alimentele plin de proteine favorit parului este oul, datorita proteinelor pe care acesta il contine, fara sa tina cont ca ii poate ridica nivelul de colesterol. Sa va scutesc de un drum pana in Dorobanti va impartasesc din aceste sfaturi.


Oul este un ingredient foarte eficient in tratamentele pentru podoaba ta capilara, deoarece proteinele sale naturale ajuta la repararea parului deteriorat. In combinatie cu alte ingrediente, folosind aceste masti cu ou, iti asiguri un par sanatos si plin de viata.

Parul se confrunta, de-a lungul timpului, cu numeroase probleme, influentat de o dieta precara, de vremea nefavorabila sau de o ingrijire incorecta. Cele mai multe se pot rezolva cu ajutorul unor masti pentru par cu ou, in combinatie cu alte ingrediente.

Parul deteriorat poate fi tratat usor, pentru ca mastile naturiste. Sunt simplu de preparat, iar ingredientele se gasesc chiar la tine in bucatarie. Bate bine doua oua si amesteca-le cu doua linguri de apa. Aplica amestecul pe parul curat si umed si lasa-l sa actioneze 10-15 minute, dupa care poti clati si spala cu sampon. Atentie insa, la clatirea mastilor pentru par care au ou, nu folosi apa calda sau fierbinte, deoarece oul din parul tau s-ar putea "gati", rezultand de aici un miros neplacut si reziduuri in par.

Pentru par deteriorat poti prepara si o masca pe baza de otet si oua. Amesteca doua lingurite de otet cu un ou, apoi aplica pe par, masand usor. Acopera parul cu o folie de plastic si lasa amestecul sa-si faca efectul timp de 30 de minute, inainte de a clati.

Masca pentru par cu ou, banane, miere, lapte si ulei de masline - Paseaza o banana si amestec-o apoi cu un ou batut, cu trei linguri de miere, trei linguri de lapte si cinci linguri de masline. Dupa ce ai amestecat toate aceste ingrediente, aplica masca pe par si las-o sa actioneze timp de 15-30 de minute, in functie de gradul de deteriorare a parului, apoi samponeaza si clateste.

 Masca pentru parul uscat si lipsit de viata se prepara in felul urmator: amesteca un ou cu doua linguri de ulei de masline pana cand obtii textura unei maioneze. Aplica masca pe par, masand bine scalpul, si las-o sa actioneze timp de 15 minute, pentru a se usca. Spala-ti bine parul apoi, samponeaza, clateste si usuca-l ajutandu-te de un prosop.

Masca naturala cu ou si iaurt - Bate albusul de la un ou pana cand devine spumos, apoi adauga sase linguri de iaurt. Aplica masca pe par, maseaza scalpul si asteapta 15-30 de minute, inainte de a sampona si de a clati.

 Pentru parul gras, masca de par poate fi facuta cu ou, urzici si vitamina B1. Se fierbe o legatura de urzici in jumatate de litru de apa pana cand se evapora jumatate. Se lasa la racit, dar trebuie sa se pastreze calduta. Zdrobeste o pastila de vitamina B1 sau B6 si adaug-o in apa respectiva. Completeaza cu un ou si amesteca bine toate ingredientele. Inmoaie parul cu acest amestec, apoi acopera-l cu un prosop si lasa-l sa stea timp de o ora. Spala apoi parul ca de obicei si usuca-l.

Tot pentru parul uscat si incarcat de matreata, poti sa incerci aceasta masca de par in care amesteci un galbenus de ou, o ceasca de iaurt si o lingura de suc de lamaie. Aplica solutia in par si maseaza scalpul, dupa care samponeaza si clateste. Aceasta masca este foarte eficienta in curatarea scalpului, hidratarea si intarirea firului de par, conferind luciu.

Masti pentru par cu ou pot fi folosite si atunci cand iti doresti un tratament impotriva caderii parului. Topeste o bucata de unt, aproximativ o ceasca, apoi adauga un galbenus de ou si o lingura de laptisor de matca si amesteca bine. Aplica aceasta masca pe par si maseaza-ti bine scalpul, apoi las-o sa-si faca efectul timp de trei ore. Samponeaza-ti parul, clateste-l si usuca-l cu prosopul.

Masca naturala cu ou si ulei de levantica - Bate bine un ou intr-un bol, apoi adauga cateva picaturi de ulei de levantica. Aplica aceasta masca pe par, maseaza-ti usor scalpul si las-o sa-si faca efectul timp de 15 minute. Clateste apoi cu apa calduta, samponeaza-l si usuca-l, ca de obicei. Uleiul de levantica este cunoscut pentru consolidarea parului si pentru efectul benefic in cresterea parului.

Masca pentru par cu ou si ulei de masline - Bate doua oua, adauga cinci linguri de ulei de masline si amesteca pana cand solutia devine cremoasa. Aplica masca pe par, masand scalpul, apoi acopera cu o folie de plastic pe care o lasi timp de 30 de minute, astfel incat uleiul sa patrunda in par, dupa care spala si curata bine cu samponul obisnuit.

Prepara o masca pentru par rezistent in felul urmator: amesteca doua galbenusuri de ou cu doua linguri de ulei de ricin, pana cand preparatul devine un fel de maioneza. Acopera parul cu o folie de plastic si lasa masca sa actioneze timp de 20 de minute.

Pentru o crestere sanatoasa a parului si pentru volum, amesteca doua linguri de ceai verde, o lingura de mustar si un galbenus de ou, pana cand dobandeste o consistenta cremoasa. Aplica masca pe par si las-o sa actioneze timp de 25 de minute. Clateste bine si samponeaza ca de obicei.


Asa ca macar in week end sa ne rasfatam parul cu un tratament potrivit lui iar noi cu o tarta din fructe (cu ou in aluat!) si o cafea! Iar zatul de la cafea pastrati-l pentru curatarea tenului! Sa fim frumoase si sa ne respectam!


miercuri, 11 septembrie 2013

A house for Wendy

“Build a house?" exclaimed John.

"For the Wendy," said Curly.

"For Wendy?" John said, aghast. "Why, she is only a girl!"

"That," explained Curly, "is why we are her servants.”


Peter Pan, J. M. Barrie





marți, 10 septembrie 2013

The light of September - Aer de vacanta

O prietena mi-a povestit ca acum ceva vreme, cand terminase liceul si isi gasise un loc de munca prietenos, a stabilit cu colegii o iesire de o saptamana la munte. O verisoara a ei, cu varsta aproape dubla, le-a recomandat  o pensiune in Sinaia, in zona Furnica. A descris pensiunea ca fiind asezata perfect la o cale de acces, cu o curte plina de brazi si foarte linistita.
In vremea in care se petrecea aceasta poveste, Sinaia era inca locul idilic si pasnic, cu miros si fosnet de brazi ce putea fi auzit si ziua in amiaza mare, fara a fi acoperit de zgomotul traficului.
Gasca a ajuns marti seara in gara din Sinaia si dupa urcatul treptelor spre oras si al drumului catre Furnica s-au cazat la pensiunea recomandata. Au gasit exact detaliile descrierii: “perfect asezata, brazi si liniste”. Totul a fost bine dar linistea nu au suportat-o decat pana dimineata. Intregul grup format din tineri de 20-25 de ani a decis ca proprietarul trebuie instiintat ca o urgenta ii cheama pe toti in Bucuresti inca de la primele ore ale diminetii, astfel ca nu pot ramane acolo cele 5 nopti despre care stabilisera initial.
Iar ei s-au mutat rapid la unul dintre hotelurile de pe strada principala a orasului, acolo unde traficul, muzica din club si terasele  asigurau perfect ideea de vacanta a intregului grup.

Tot ea, prietena mea, mi-a povestit ca acum, dupa 15 ani de la povestea de mai sus, preferintele in materie de “atmosfera” de vacanta s-au schimbat. Cand viata a devenit agitata si plina de responsabilitati, cand neuronii s-au mai rarit si trebuie protejati, tot ceea ce doreste este sa gaseasca locuri linistite cu posibilitatea de a decide singura cand sa iasa in mijlocul agitatiei unei strazi principale.

Sunt perfect de acord cu ea, asa ca si noi alegem locuri mai linistite pentru vacante sau pentru scurte iesiri de weekend.


Intr-una din vacante am ales insula Thassos, iar acolo am cautat sa stam la o vila la marginea orasului, cat mai aproape de munte. Pe terasa apartamentului am putut lua micul dejun, devreme dimineata, privind Agios Oros - Sfantul Munte Athos iar singurul zgomot era behaitul caprelor. Seara tarziu, dupa o zi de inot si plimbare si un pahar de Malamatina puteam savura adierea vantului, linistea, luminile soselelor si zborul rapid al cate unui liliac.
Atunci cand am alcatuit planurile de vacanta am descoperit ca nu exista un ghid turistic tiparit al insulei Thassos, ci doar informatii si scurte descrieri pe diverse site-uri, asa ca nu imi propun sa scriu despre fiecare plaja sau localitate a insulei ci ma opresc la a descrie una singura, cea care m-a coplesit prin bogatia naturii si spiritualitatea locului: Panagia / Maica Domnului (pronuntata "pah-nah-YEE-ah").

Aceasta localitate se afla in nord-vestul insulei Thassos pe drumul principal care face ocolul insulei, intre Potamia si Limenas. Orasul Panagia fost intemeiat in secolul 18 atunci cand locuitorii capitalei antice a insulei, aflata la tarmul marii, au decis dupa repetatele incursiuni ale piratilor, sa se mute intr-un loc cu acces mai greu de la tarm.
Au ales localitatea Anastasion, intemeiata in perioada bizantina. Orasul nou construit a pastrat modelul macedonean, cu stradute inguste si foarte sinuoase, cu case apropiate, ale caror balcoane aproape se ating. In acest fel, pastrand traditia arhitecturala, locuitorii puteau sa treaca repede dintr-o casa in alta sau se putea pierde pe reteaua de stradutele daca se intampla un nou raid al piratilor.


Populatia localitatii a crescut rapid in timp scurt datorita mutarii locuitorilor capitalei si a fost nevoie de o noua biserica.
Aceasta a fost construita folosind marmura de la ruinele templeror antice din Thassos si din cariera de langa localitate, cu ajutor banesc dat de Avgerinos Sotirios Avgoustis şi Konstantinos Hatzis si de calugarii manastirii Vatopedi, de la muntele Athos.
Biserica are arhitectura bizantina caracteristica Greciei Continentale si anume o bazilica cu un dom cu trei culoare si bolti semicilindrice la interior.
In biserica se poate vedea o icoana a Fecioarei Maria, datand de la 1814, icoane bizantine din secolele 14-15, vechi monede care au circulat pe insula (bakires) si mai ales vesmintele cruciatilor care au poposit pe insula in timpul lui Richard Inima de Leu. Hramul bisericii este sarbatorit pe 15 august.
Panagia este o localitate unde, in mod neasteptat pentru o insula cu un climat extreme de secetos, exista izvoare ce sunt ghidate prin mici canele ce impanzesc localitatea si platani cu scorburi sculptate care asigura o umbra racoroasa.
Una dintre fantanile aflate in centrul orasului este ghidata printr-un platan si se spune ca fetele care beau apa de aici se vor casatori cu un localnic, iar cuplurile care beau apa si se privesc in ochi, vor ramane impreuna pentru tot restul vietii.

In central localitatii se afla un mic parc, umbrit de castani si inconjurat de taverne, unde zgomotul izvoarelor si o cascada au fost realizate pentru doritorii de umbra si racoare.








In Panagia se poate vizita o fabrica de ulei, datand din anul 1915. Cateva fotografii ale utilzajelor si echipamentele bine conservate sunt expuse in curtea micuta.
Nu se percepe taxa, iar inauntru exista un mic magazin de unde puteti cumpara produse fabricate din masline: ulei, sapun si asa mai departe.


Pe una dinstre stradute se gaseste un magazin cu produse din argint si pietre semipretioase (unele din Grecia). Daca sunteti pasionati de cristale, puteti discuta indelung acest subiect cu detinatoare acestui magazin, o doamna eleganta care cunoaste si pietrele semipretioase din Romania.

Din Panagia se poate urca pe Muntele Ipsario, cel mai inalt de pe insula (1205 m). Traseul de aproximativ 5.5 km nu este greu de parcurs.

La un sfert de oră de mers se ajunge la pestera „Drakotrypa." Este o grotă cu stalactite şi stalagmite, a caror intrepatrundere duce la forme ce seamana uneori cu un dragon, de aici si denumirea pesterii.
Excavatiile de la inceputul anilor 1970 confirma faptul ca pestera a fost locuita inca din epoca bronzului si in perioada bizantina. Aici au fost gasite vase din perioada miceana, corintica, romana si bizantina.

Plaja apropiata de localitate se numeste Chrissi Amoudia (Golden Beach / Plaja aurie). Este una dintre plajele cele mai lungi, are aproximativ 1 km. Nisipul auriu este fin, iar intrarea in apa se face lin si placut pentru copii.

Doua mari evenimente au loc in Panagia. Primul si cel mai important este Hramul bisericii Panagia: 15 august.
Participantii sunt atat de numerosi incat soseaua ce face legatura cu celelalte localitati este inchisa, astfel ca masina trebuie parcata la distanta de cativa km si tot drumul pana in oras se face pe jos.
Punctul principal al evenimentului este Procesiunea Icoanei. Un numar foarte mare de credinciosi insotesc procesiunea. La revenirea in curtea bisericii sunt deja pregatite mese cu mancare (cartofi, orez si carne).

Cel de al doilea eveniment are loc cu 40 de zile iniantea Pastelui, deci inaintea intrarii in post.
Carnavalul ce marcheaza inceperea postului Pastelui este un adevarat spectacol si isi are originea in mitologia greaca si il onoreaza pe zeu Dionisos. Carnavalul are loc annual, inca din anul 1880 si este o parade de masti si costume decorative, si strazile sunt umplute de muzica si dans.  La balcoane sunt agitate covorase sau carpete colorate.






vineri, 6 septembrie 2013

Efectul integralelor asupra lavandei

Eram studenta in primii ani, cand in sesiunea de vara am avut un examen extrem de dificil, la analiza matematica. Examenul avea loc intr-o cladire veche, cu o curte interioara plina cu tei batrani. Mirosul teilor se agata de tine din momentul in care deschizi usa de la intrarea in cladire, si nu te lasa deloc pe parcurul orelor de examen si de asteptat pe culoare pentru rezultat.
Oboseala adunata inaintea examenului, la intalnirea mirosului teilor se transforma intr-o suferinta ingrozitoare a ficatului, in stare le lesin, greata si durere de cap.
De atunci asociez mirosul teilor cu domnul profesor Larionescu, cu  problemele cu integrale triple (niciodata folosite de atunci) si cu senzatia de lesin produsa de emotii si miros dulceag.
Mai tarziu am cautat explicatia modului de actiune a mirosurilor asupra organismului, am incercat sa aflu cum de corpul nostru devine sedat, relaxat sau stimulat sub actiunea anumitor mirosuri. Astfel am invatat despre uleiurile esentiale si modurile lor de utilizare.
Uleiurile esentiale produc actiune asupra organismului atat prin inhalare, cat si prin aplicarea pe piele sau inghitire.
Prin inhalare, moleculele de ulei esential intra in caile nazale, intalnesc mucoasa si isi creaza drum in sange, cu ajutorul caruia este distribuit in organism. Prin aplicare pe piele, acelasi mecanism are loc. Uleiul esential penetreaza delicat straturile de piele si ajunge pana in sange.  Prin ingerare substantele ajung in stomac si de acolo in sange.
Unele uleiuri pot imbunatati absorbita si asimilare in organism a nutrientilor din hrana. Uleiurile nu sunt solubile in apa si penetreaza usor membrane celulelor, astfel transporta nutrientii (vitamine, grasimi, enzime, proteine) in celule.
Exista uleiuri esentiale care pot actioneaza ca antioxidanti. Radicalii liberi produsi de organism in timpul metabolismului sunt eliminati, procesul de imbatranire a organismului fiind incetinit.
Sunt uleiuri care pot fi utilizate pentru indepartarea insectelor, uleuri antiseptic si care pot fi folosite in tratarea infectiilor.
Eu folosesc in mod special uleiul esential de lavanda. Cumpar uleiuri numai in forma recomandata pentru uz intern, chiar daca nu il inghit, pentru ca am certitudinea unei ulei pur. Iata cateva informatii generale despre acest uleiul.
Lavanda are o aroma dulce, proaspata, florala. Ea este utilizata atat in alimentative (ceaiuri sau condiment) cat si ca extract uleios.

Extractul uleios al lavandei are multiple recomandari: atat pentru pentru adaptare la stres, relaxare cat si in curatarea si vindecarea ranilor, arsurilor si a iritarii pielii.
La inceputul anilor 1900, un laborator francez a aratat faptul ca lavanda are proprietati antiseptice, astfel intr-o solutie de 5% ulei de lavanda, dezvoltarea bacteriilor care produc febra tifoida si difteria a fost inhibata.

Iata cateva metode de utilizare facila cu rezultate minunate:

Piele:
Uleiul de lavanda inhiba dezvoltarea bacteriilor care pot provoca infectii, regleaza secretia de sebum.
-          2-3 picaturi de ulei esential de lavanda se aplica pe locurile afectate de arsuri minore (nu rani deschise). Bacteriile vor fi omorate, iar piele se va reface mai repede.
-          Zgarieturile se tamponeaza cu o bucatica de vata sau carp ape care a fost picurat ulei de lavanda.
-          Aplicati o picatura de ulei pe intepaturile de insecte. Iritatia se va calma rapid.
-          Calmarea pielii dupa arsurilor produse de soare se realizeaza si prin stropuitea pielii cu apa distilata in care a fost picurat ulei de lavanda.
-          Uleiul de lavanda este unul dintre cele mai bune tratamente pentru acne. Se pot pune cateva picaturi in crema folosita uzual.
-          Pentru zonele cu piele uscata si crapata se aplica cateva picaturi de ulei. Se maseaza usor pentru absorbtia uleiului.
-          Cateva picaturi de ulei aplicate si masate fac minuni pe buzele crapate si uscate de soare.
-          Matreata este indepartata prin masarea scalpului cu ulei de lavanda.

Indepartarea insectelor:
-          Aplicarea catorva picaturi de ulei de lavanda pe o bucatica de vata sau carpa de bumbac si plasarea ei in dulap, va alunga moliile si va conferi hainelor un miros placut. Carpa se reimprospateaza din timp in timp cu cateva picaturi de ulei.
-          Pentru a impiedica intrarea tantarilor intr-o incapere puteti picura ulei de lavanda pe o bucatica de vata sau pe o carpa si o puteti aseza la fereastra.

Relaxare:
-          Puneti in palma cateva picaturi de ulei de lavanda, frecati pamele si apoi aplicati-le pe perna. Somnul va fi relaxat si placut.
-          Cateva picaturi de ulei in apa de baie a bebelusului conduc la relaxarea lui si la un somn odihnitor (pentru parinti!).
-          Dupa o zi obositoare prin difuzarea uleiului se creaza un mediu calm si relaxant,  atat pentru corp cat si pentru minte si spirit.
-          Pentru scaderea disconfortului produs de masina in miscare sau de ambarcatiuni se aplica ulei de lavanda la baza nasului si in spatele urechilor.
-          1-2 picaturi de ulei puse in rezervorul de apa al fierului de calcat vor da hainelor un miros placut

Alte utilizari:
-          Calmarea febrei. Am descoperit ca cea mai buna metoda de scadere a febrei copiilor este cea cu sosete imbibate cu apa si otet. In locul otetului se poate folosi ulei de lavanda si se vor obtine aceleasi rezultate.
-          Crampe menstruale. O carpa incalzita cu fierul de calcat si aplicata pe abdomen este esentiala, ba chiar mai buna daca se picura si ulei de lavanda.
-          Sinuzita – pentru curatarea sinusurilor si scaderea in intensitate a durerilor de cap, picurati ueli de lavanda in apa fierbinte folosita la inhalatii.
-          Pentru atenuarea sinuzitei si alergiilor aplicati cateva picaturi de ulei essential in spatele gatului, pe piept si la baza nasului. Masati bine pentru ca sa se absoarba mai repede in piele.
-          Cateva picaturi aplicate pe tample prin masaj ajuta la atenuarea durerilor de cap.