Inspir
si simt mirosul mancarii de urzici asa cum o pregatea bunica. Trebaluia prin
bucatarie (castroane cu urzici spalate, linguri, cratiti si capace, sacul din
carpa cu malai, usturoiul curatat, apa curgand in chiuveta). Deschidea usa bucatariei
si ne striga: “Urzicele, urzicele,
pentru fete frumusele!”. Lasam balta orice joaca si porneam in graba sa gustam
minunatia pe care o pregatise: urzici cu mamaliguta.
Nu am
intrebat-o niciodata reteta. Nici nu mi-ar fi folosit. Stiam cu tot sufletul ca
bunica va fi vesnic langa noi ca sa ne pregateasca acest deliciu.
Urizicile
sunt pline de vitamine (A, complex de vitamine B, C, K), minerale (magneziu,
calciu, fier, potasiu, siliciu), amino acizi si proteine.
Urzica
este benefica in:
- Tratarea
anemiei,
- Prevenirea
si vindecarea exemelor,
- Echilibrarea
coninutului de zahar din sange,
- Reducerea
simptomelor reumatice,
- Ameliorarea
bronsitelor si astmului prin fluidizarea secretiilor bronhice si prin
favorizarea eliminarii lor,
- Tratarea
gingivitei,
- Ameliorarea
simptomelor infectiilor tractului urinar fiind un diuretic natural,
- Combaterea
starilor inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv,
- Vindecarea
muscaturilor de insecte prin regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranilor,
- Combaterea
matretii.
Ceaiul
de urzica este simplu de preparat.
Se
pot folosi frunzele si tulpinile de urzica pentru prepararea ceiului. Acestea
se pun in apa rece si se lasa pe foc pana apa ajunge la fierbere.
Radacinile
de urzica se lasa peste noapte in apa rece, iar dimineata se fierb ca si ceaiul
din frunze.
Daca
intepaturile frunzelor de urzica va deranjeaza si nu le puteti pregati pentru
ceai, puteti incerca si tinctura de urzica.
Pana
atunci, doar un ceai din urzici proaspete
:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu