joi, 20 februarie 2014

Urzicele, urzicele, pentru fete frumusele!

 Inspir si simt mirosul mancarii de urzici asa cum o pregatea bunica. Trebaluia prin bucatarie (castroane cu urzici spalate, linguri, cratiti si capace, sacul din carpa cu malai, usturoiul curatat, apa curgand in chiuveta). Deschidea usa bucatariei si ne striga:  “Urzicele, urzicele, pentru fete frumusele!”. Lasam balta orice joaca si porneam in graba sa gustam minunatia pe care o pregatise: urzici cu mamaliguta.

         

Nu am intrebat-o niciodata reteta. Nici nu mi-ar fi folosit. Stiam cu tot sufletul ca bunica va fi vesnic langa noi ca sa ne pregateasca acest deliciu.




Urizicile sunt pline de vitamine (A, complex de vitamine B, C, K), minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, siliciu), amino acizi si proteine.

Urzica este benefica in:
Tratarea anemiei,
- Prevenirea si vindecarea exemelor,
- Echilibrarea coninutului de zahar din sange,
- Reducerea simptomelor reumatice,
-   Ameliorarea bronsitelor si astmului prin fluidizarea secretiilor bronhice si prin favorizarea eliminarii lor,
- Tratarea gingivitei,
- Ameliorarea simptomelor infectiilor tractului urinar fiind un diuretic natural,
- Combaterea starilor inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv,
- Vindecarea muscaturilor de insecte prin regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranilor,
- Combaterea matretii.

Ceaiul de urzica este simplu de preparat.
Se pot folosi frunzele si tulpinile de urzica pentru prepararea ceiului. Acestea se pun in apa rece si se lasa pe foc pana apa ajunge la fierbere.
Radacinile de urzica se lasa peste noapte in apa rece, iar dimineata se fierb ca si ceaiul din frunze.

Daca intepaturile frunzelor de urzica va deranjeaza si nu le puteti pregati pentru ceai, puteti incerca si tinctura de urzica.

Pana atunci, doar un ceai din urzici proaspete
:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu