vineri, 14 februarie 2014

Sfantul Valentin


Liana, una dintre prietenele mele, mi-a povestit ca multi ani de zile, cam pana anul trecut in februarie,  o lua cu lesin de la ficat si cu ameteala de la colecist de cate ori auzea de aceasta sarbatoare: Ziua Indragostitilor. Nu i-a gasit rostul (in afara de cel comercial dorinta disperata de a cumpara trandafiri, inimioare si ursuleti / ciocolata / tricouri / orice cu inimioare), nu i-a identificat mesajul real (toata lumea daruieste trandafiri sau ofteaza cu regret dupa trandafirii altora), si mai mult: nu a gasit in inima ei un imbold de a iubi mai mult sau mai intens fix pe 14 februarie

De anul trecut a inceput insa sa simta altfel. Ce i-a schimbat atitudinea fata de ziua de 14 februarie?
Simplul fapt de a identifica ceea ce reprezinta Sfantul Valentin si de a intelege mesajul trimis de el.
Sfantul Valentin, comemorat pe 14 februarie de catolici si pe 30 iulie de catre ortodocsi, s-a nascut in anul 175 in regiune Umbria din Italia. Se spune preotul ca daruia tinerilor indragostiti flori din gradina lui si ii cununa religios pe cei care ii cereau acest lucru, ceea ce era impotriva poruncilor imparatului roman Claudius II.
In Evul Mediu se spunea ca incepand cu 14 februarie pasarile incep sa isi construiasca cuiburile, simtind venirea primaverii, astfel ca sarbatoarea Sfantului Valentin este inceputul  redesteptarii  la viata a naturii.
Prietena mea a vazut atunci pe dupa padurea de ursuleti si inimioare, pe dupa galetile cu trandafiri. A vazut lumina si puterea unui preot ce a reusit sa realizeze, cu gesture mici si indraznete, lucruri profunde: sa aduca zambet si bucurie pe chipul tinerilor, aprobandu-le iubirea prin daruirea de flori; sa aduca multumire  si pace in sufletele celor care doreau sa se cunune religios. Un preot care prin ceea ce putea realize cu simpla lui prezenta si credinta a adus altora multumire.

Are dreptate! Chiar daca astazi, 14 februarie, confirmam iubirea noastra celor de care suntem indragostiti, nu este deloc gresit. Este doar un moment din viata noastra impreun. Unul pe care il facem sa fie maret printr-un lucru simplu.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu