joi, 6 februarie 2014

Pauza de cafea

Ma trezesc si ma dau jos din pat cu ochii aproape inchisi. Primul drum: bucatarie. Fara sa ma lovesc de pereti si fara sa ma impiedic de dulapuri nimeresc perfect butunul filtrului de cafea: ON. Rasuflu usurata. Am rezolvat ceea ce era mai important, ziua poate incepe.
Asa ca luati-va cafeluta alaturi si pe indelete sa citim impreuna articolul.


Ador cafeaua, imi place mirosul de espresso-proaspat-gata-de-munca si spuma colorata de capucino-acum-te –poti-relaxa.
Simt mirosul de cafea buna de la distanta si ignor intepata mirosul de cafea gresit pregatita. Un coleg, bulgar de origine, mi-a spus ca o vorba bulgareasca din batrani spune intelept ca: “gustul cafelei depinde de persoana pentru care ai preparat-o”. Partial in gluma, partial serios spun mereu ca imi aleg cafeaua doar daca mi se potriveste, altfel inseamna ca nu este pregatita pentru mine.

Cafeina este componentul natural al cafelei, ciocolatei si ceaiului si este sintetizata pentru cola si baututri energizante. Ea este un ingredient al pastilelor dedicate dietelor, al pastilelor pentru indepartarea durerii si se pare ca ajuta la lupta impotriva maladiilor Parkinson si Alzheimer.
Desigur ceea ce este prea mult strica, asa ca o doza maxima de 100 mg de cafeina pe zi este maximul recomandat adolescentilor, iar adultii ar trebui sa reduca cafeina daca au ajuns la un consum zilnic de 400 mg.
Cum putem sti cata cafeina consumam zinic? Iata cateva informatii:

Cafea la ibric
250 ml
90-170 mg
Cafea instant
250 ml
27-173 mg
Red Bull
250 ml
80 mg
Montain Dew
330 ml
55 mg
Espresso
30 ml
40-70 mg
Cola
250 ml
30-60 mg
Ceai negru
250 ml
14-60 mg
Ceai verde
250 ml
24-40 mg
Ciocolata neagra
120 ml
20 mg
Ciocolata cu lapte
120 ml
6 mg
Espresso decofeinizat
30 ml
2-12 mg
Cafea fara cafeina la ibric si cafea instant fara cafeina
250 ml
2-12 mg
Ceai negru fara cafeina
250 ml
0-12 mg
Ciocolata alba
120 ml
0 mg

Gata cafeluta? In regula! Sa ne intoarcem al treburile noastre.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu