miercuri, 26 februarie 2014

Detoxifiere


Am putea inlocui cei doi liti de apa, recomandati a fi consumati zilnic, cu un amestec ce ajuta la detoxifiere. Se prepara de seara si poate fi consumat intreaga zi.

Iata despre ce este vorba.

Intr-un vas de sticla (de capacitate 1.5 - 2 litri) se amesteca:

- apa (atat cat permite vasul, deci 1.5 -2 litri),






















- o jumatate de grapefruit - feliata,

















- o  mandarina feliata,















- un castravete feliat,

















- 4 -5 frunze de menta.


















Vasul se acopera cu o carpa.

Atunci cand turnati bautura in pahar puteti adauga si cateva cuburi de gheta.










Reguli pentru buna purtare



joi, 20 februarie 2014

Urzicele, urzicele, pentru fete frumusele!

 Inspir si simt mirosul mancarii de urzici asa cum o pregatea bunica. Trebaluia prin bucatarie (castroane cu urzici spalate, linguri, cratiti si capace, sacul din carpa cu malai, usturoiul curatat, apa curgand in chiuveta). Deschidea usa bucatariei si ne striga:  “Urzicele, urzicele, pentru fete frumusele!”. Lasam balta orice joaca si porneam in graba sa gustam minunatia pe care o pregatise: urzici cu mamaliguta.

         

Nu am intrebat-o niciodata reteta. Nici nu mi-ar fi folosit. Stiam cu tot sufletul ca bunica va fi vesnic langa noi ca sa ne pregateasca acest deliciu.




Urizicile sunt pline de vitamine (A, complex de vitamine B, C, K), minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, siliciu), amino acizi si proteine.

Urzica este benefica in:
Tratarea anemiei,
- Prevenirea si vindecarea exemelor,
- Echilibrarea coninutului de zahar din sange,
- Reducerea simptomelor reumatice,
-   Ameliorarea bronsitelor si astmului prin fluidizarea secretiilor bronhice si prin favorizarea eliminarii lor,
- Tratarea gingivitei,
- Ameliorarea simptomelor infectiilor tractului urinar fiind un diuretic natural,
- Combaterea starilor inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv,
- Vindecarea muscaturilor de insecte prin regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranilor,
- Combaterea matretii.

Ceaiul de urzica este simplu de preparat.
Se pot folosi frunzele si tulpinile de urzica pentru prepararea ceiului. Acestea se pun in apa rece si se lasa pe foc pana apa ajunge la fierbere.
Radacinile de urzica se lasa peste noapte in apa rece, iar dimineata se fierb ca si ceaiul din frunze.

Daca intepaturile frunzelor de urzica va deranjeaza si nu le puteti pregati pentru ceai, puteti incerca si tinctura de urzica.

Pana atunci, doar un ceai din urzici proaspete
:




vineri, 14 februarie 2014

Sfantul Valentin


Liana, una dintre prietenele mele, mi-a povestit ca multi ani de zile, cam pana anul trecut in februarie,  o lua cu lesin de la ficat si cu ameteala de la colecist de cate ori auzea de aceasta sarbatoare: Ziua Indragostitilor. Nu i-a gasit rostul (in afara de cel comercial dorinta disperata de a cumpara trandafiri, inimioare si ursuleti / ciocolata / tricouri / orice cu inimioare), nu i-a identificat mesajul real (toata lumea daruieste trandafiri sau ofteaza cu regret dupa trandafirii altora), si mai mult: nu a gasit in inima ei un imbold de a iubi mai mult sau mai intens fix pe 14 februarie

De anul trecut a inceput insa sa simta altfel. Ce i-a schimbat atitudinea fata de ziua de 14 februarie?
Simplul fapt de a identifica ceea ce reprezinta Sfantul Valentin si de a intelege mesajul trimis de el.
Sfantul Valentin, comemorat pe 14 februarie de catolici si pe 30 iulie de catre ortodocsi, s-a nascut in anul 175 in regiune Umbria din Italia. Se spune preotul ca daruia tinerilor indragostiti flori din gradina lui si ii cununa religios pe cei care ii cereau acest lucru, ceea ce era impotriva poruncilor imparatului roman Claudius II.
In Evul Mediu se spunea ca incepand cu 14 februarie pasarile incep sa isi construiasca cuiburile, simtind venirea primaverii, astfel ca sarbatoarea Sfantului Valentin este inceputul  redesteptarii  la viata a naturii.
Prietena mea a vazut atunci pe dupa padurea de ursuleti si inimioare, pe dupa galetile cu trandafiri. A vazut lumina si puterea unui preot ce a reusit sa realizeze, cu gesture mici si indraznete, lucruri profunde: sa aduca zambet si bucurie pe chipul tinerilor, aprobandu-le iubirea prin daruirea de flori; sa aduca multumire  si pace in sufletele celor care doreau sa se cunune religios. Un preot care prin ceea ce putea realize cu simpla lui prezenta si credinta a adus altora multumire.

Are dreptate! Chiar daca astazi, 14 februarie, confirmam iubirea noastra celor de care suntem indragostiti, nu este deloc gresit. Este doar un moment din viata noastra impreun. Unul pe care il facem sa fie maret printr-un lucru simplu.





joi, 6 februarie 2014

Pauza de cafea

Ma trezesc si ma dau jos din pat cu ochii aproape inchisi. Primul drum: bucatarie. Fara sa ma lovesc de pereti si fara sa ma impiedic de dulapuri nimeresc perfect butunul filtrului de cafea: ON. Rasuflu usurata. Am rezolvat ceea ce era mai important, ziua poate incepe.
Asa ca luati-va cafeluta alaturi si pe indelete sa citim impreuna articolul.


Ador cafeaua, imi place mirosul de espresso-proaspat-gata-de-munca si spuma colorata de capucino-acum-te –poti-relaxa.
Simt mirosul de cafea buna de la distanta si ignor intepata mirosul de cafea gresit pregatita. Un coleg, bulgar de origine, mi-a spus ca o vorba bulgareasca din batrani spune intelept ca: “gustul cafelei depinde de persoana pentru care ai preparat-o”. Partial in gluma, partial serios spun mereu ca imi aleg cafeaua doar daca mi se potriveste, altfel inseamna ca nu este pregatita pentru mine.

Cafeina este componentul natural al cafelei, ciocolatei si ceaiului si este sintetizata pentru cola si baututri energizante. Ea este un ingredient al pastilelor dedicate dietelor, al pastilelor pentru indepartarea durerii si se pare ca ajuta la lupta impotriva maladiilor Parkinson si Alzheimer.
Desigur ceea ce este prea mult strica, asa ca o doza maxima de 100 mg de cafeina pe zi este maximul recomandat adolescentilor, iar adultii ar trebui sa reduca cafeina daca au ajuns la un consum zilnic de 400 mg.
Cum putem sti cata cafeina consumam zinic? Iata cateva informatii:

Cafea la ibric
250 ml
90-170 mg
Cafea instant
250 ml
27-173 mg
Red Bull
250 ml
80 mg
Montain Dew
330 ml
55 mg
Espresso
30 ml
40-70 mg
Cola
250 ml
30-60 mg
Ceai negru
250 ml
14-60 mg
Ceai verde
250 ml
24-40 mg
Ciocolata neagra
120 ml
20 mg
Ciocolata cu lapte
120 ml
6 mg
Espresso decofeinizat
30 ml
2-12 mg
Cafea fara cafeina la ibric si cafea instant fara cafeina
250 ml
2-12 mg
Ceai negru fara cafeina
250 ml
0-12 mg
Ciocolata alba
120 ml
0 mg

Gata cafeluta? In regula! Sa ne intoarcem al treburile noastre.





Tare ca fierul?


Dieta noastra este variata si cu siguranta contine alimente bogate in fier.

Considerati totusi  alimentele cu continut de fier corespunzator dozei zilnice necesare organismului uman. Femeile au nevoie de ceva mai mult aport de fier ( 10-18mg/zi) fata de barbati (8-11 mg/zi).

Iata cateva alimente cu continut ridicat de fier:

-          un castronel de mancare de soia – 88 mg,

-          2 lingurite de melasa – 72 mg ,

-          o  farfurie cu supa de linte – 66 mg,

-          o  portie de salata de spanac – 63 mg,


-          1 lingurita de spirulina – 15 mg,



-          1 lingura de seminte chia  -15 mg,


-          o  portie de salata de ciuperci – 12 mg,


-          100 g tofu – 6 mg.  
                            

Este de retinut faptul ca alimentele bogate in vitamina C cresc gradul de absorbtie al fierului. Deci este bine sa combinam ciupercile cu lamaie, 


rosiile cu salata de spanac,


 sau broccoli cu supa de linte.




Totodata ceaiul negru si verde leaga atomii de fier, scazand astfel cantitatea disponibila organismului. Cafeaua si vinul rosu scad si ele gradul de absorbtie al fierului.