miercuri, 16 octombrie 2013

Jocul de-a vacanta

Pe cand aveam vreo 13-14 ani am citit “Jocul de-a vacanta” a lui Mihail Sebastian. Sigur ca nu am inteles de ce personajele au dorit sa se rupa complet de lumea exterioara, de obiceiurile lor, ajungand pana la a taia cablul de telefon.

Abea acum cativa ani am gasit placerea de a te deconecta total de responsabilitatile zilnice, de mesajele care vin prin conexiuni media, wifi sau telefonice, iar de atunci sunt in cautare de locuri izolate, placute, unde sa iti poti petrece cateva zile de plimbari linistite.


Unul dintre locurile descoperite se afla in Magura si acolo am petrecut cateva zile de iarna impreuna cu cativa prieteni.



Drumul neasfaltat si ingust, care porneste din Zarnesti catre Magura, se urca greu in timp de iarna si asta face ca putini oraseni sa se avante spre casele de sus.

Cabana la care am stat cu toti avea exact aceleasi conditii ca si apartamentul meu, diferenta o face: cineva imi serveste masa (ei, e bine asa, nu?), televizor exista doar in sala de mese, retea de telefonie mobila se poate accesa doar din balcon atunci cand stai intr-un picior si neaparat semi-aplecat peste balustrada. Deci aproape perfect pentru a nu urmari telefonul, e-mailul sau stirile.

Atunci cand am planuit scurta vacanta am considerat si faptul ca fara tehnologie copiii s-ar putea plictisi, insa anticiparile mele au fost complet eronate.  Plimbarile in zapada, urmate de sanius pe soseaua neumblata, au fost invariabil urmate de o foame de lup. Poate de aceea au mancat cu mare pofta ciorba de iepure (pe care ca sa evitam comentariile: “bietul iepuras”, am declarat-o pentru ei ca fiind ciorba de vitel). Masa copioasa era invariabil urmata de toropeala si de jocuri de carti insotite de chicoteli.



Astfel ca bucuria copiilor pentru jocurilor de carti uitate (mai stie cineva sa joace Tabinet?), bucuria chicotelilor, aventura aprinsului de artificii in zapada, gustul inconfundabil al turturilor (uneori cu adaos de frisca – zapada), toate acestea au facut sa dispara dorinta de a fi in legatura cu ceea ce se afla la mai mult de cativa km. Iar jocul nostru a fost transformat in jocul “de-a vacanta la cabana”.


vineri, 11 octombrie 2013

Vitamina A


Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii anumitor tesuturi umane (cum ar fi retina), ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a membranelor mucoase, asigura dezvoltarea normal a dintilor, a tesuturilor moi si scheletice. Vitamina A contribuie la asimilarea calciului in organism, la formarea globuleor albe si a anticorpilor.

Iata cateva surse natural de vitamina A:

-          Laptele integral si lactatele, galbenusul de ou

-          
           Carnea de peste gras (somon, ansoa, macrou, hering) si ficatul de pasare

-          
       Ardeii capia si gogosarii,


-          Morcovii,


-         
     Varza, spanac, mazare


              Caise, mango, banane , pepene, galben.


Plante aromate pentru gatit


Intotdeauna mi-am dorit sa am la o gradina cu cateva randuri de plante aromate, de unde sa imi culeg cantitatea exacta de marat pentru salata de varza, menta pentru friptura si busuiocul pentru salata de rosii cu branza.
Si in gradina sa am menta pe care sa o culeg pentru a pregati cu ceai care sa fie baut alaturi de biscuiti cu unt.




Rozmarin:
Se toaca marunt si se amestaca cu usturoi. Se foloseste ca asaos la chiftele marinate sau cartofi copti.


Marar:
Se foloseste tocat sau lasand crenguta intreaga, pentru sosuri, muraturi si salate.


Maghiran
Cel mai bun este cel proaspat, tocat si amestecat cu putin ulei de masline. Pasta se intinde peste peste sau carne miel inainte de coacere.


Salvie
Se foloseste frunza intreaga. Se aseaza frunzele intregi pe carnea de porc sau se pune peste supa si se lasa putin la inabusit.


Cimbru
Excelent pentru sosuri, se poate toca si presara peste fructe de mare, carne pregatita pentru gratar.



Tarhon
Are aroma de anason ce se potriveste cu salata de rosii si carne de pasare.


Menta
Unul dintre cele mai bune ceaiuri sunt cele preparate din menta proaspata. Menta nu se adauga in mancarea ce urmeaza a fi gatita pentru ca aroma ii dispare.
Pentru a conserva menta peste iarna se toaca, se amesteca cu ulei de masline si se congeleaza.


Patrunjel:
Se toaca fin si se adauga dupa gatire peste fructe de mare, carnaciori, supa si ciorrba.


Frunze de ceapa
Se pune pentru oua fierte sau in omleta.


Coriandru
Se potriveste cu mancarea picanta.





miercuri, 9 octombrie 2013

Petruta si merele



Am invitat prietenii sa scrie si sa imi trimita articolele lor pentru postare. Pentru inceput Petruta imi trimite periodic idei pentru tratamente naturiste, povesti grecesti si sugestii pentru diete.

Asa ca, astazi citim despre:


Marul….discordiei  intre kilograme nepoftite dar nu numai…..

Eris este reprezentarea feminină a discordiei. Împreunandu-se cu Zeus, a născut-o pe Ate, zeita crimei. La nunta zeitei Tethis, unde nu a fost invitată, Eris a aruncat un măr vrăjit pe care era scris cu litere de aur inscriptia: "Celei mai frumoase" (de aici a luat nastere sintagma "mărul discordiei"), rivalizandu-le astfel pe Hera, Atena si Afrodita. Romanii o numeau Discordia. Este sora lui Ares. Mai tarziu este alungată din Olimp.

Marul, nevinovat, incearca ca ne inbuneze prin toate culorile pe care si le expune, prin gust, miros, forma, si chiar prin codita lui pe care o rotim si numaram...si ne transmite involuntar un zambet. Deci marul, el, ne face sa zambim! Si atunci cum sa nu il invitam sa se prezinte: „am o greutate medie de 78 de calorii. Din cele 150 de grame, 125 sunt apa. Contin 0,4 grame de proteine, 20 de grame de carbohidrati, 0,25 de grame de grasime. Ma mandresc cu 80 de UI de vitamina A, 0,03 miligrame de vitamina B1, 0,14 miligrame de vitamina B12 si 6,85 miligrame de vitamina C, reprezentand 20% din necesarul zilnic...al celui ce ma...mananca. Posed si 3,28 milicentigrame de vitamina K, ceea ce ma face util si in dieta vegetariana.”

Si da, organismul devine mai sanatos si mai zvelt, dar nici tenul nu ramane indiferent la aceste vitamine! Tenul devine mai stralucitor si mai luminos datorita acestor vitamine. Si daca suplimentar, il mai folosim si direct la masti, vom radia! Cum? De ce?
Datorita continutului ridicat de antioxidanti, merele previn imbatranirea prematura si te ajuta sa ai o piele fina si stralucitoare.



Alege masca ce ti se potriveste si poti sa o prepari chiar acasa rontaind un mar zemos si parfumat:

1. Masca antiaging
Merele si iaurtul hranesc in profunzime pielea, o detoxifica si ii redau stralucirea si luminozitatea. Pentru aceasta masca antiaging poti folosi urmatoarele ingrediente:
- jumatate de mar dat pe razatoare,
- o lingurita de miere,
- o lingura de iaurt.
Amesteca ingredientele si aplica masca homemade pe fata si gat. Dupa 20-25 de minute, clateste-ti tenul si bucura-te de frumusetea lui naturala.

2. Masca pentru exfoliere

·         Vrei o piele supla, stralucitoare si catifelata? Atunci trebuie sa incerci o data pe saptamana masca din mere si tarate. Taratele iti vor exfolia delicat pielea, curatand-o de impuritati, in timp ce merele vor contribui la regenerarea ei si la conferirea aspectului reintinerit.

Ingrediente:
-  jumatate de mar dat pe razatoare,
- o lingurita de miere,
- doua linguri de tarate maruntite.

·         Semintele de mere sunt o sursa excelenta de vitamine, in special vitamina E, care hraneste pielea, o ajuta sa se regenereze si ii confera stralucire. Pentru aceasta masca exfolianta ai nevoie de:

 Amestecul se face asa:
- o lingura de seminte de mere rasnite,
- doua linguri de miere.
Maseaza usor amestecul pe fata si lasa-l sa actioneze 10 minute, dupa care clateste-te cu apa calduta. Masca poate fi folosita zilnic, timp de o saptamana, pentru ca rezultatele sa fie satisfacatoare.

3. Masca pentru ten gras si acneic
Aceasta masca homemade este perfecta pentru tenul gras si acneic, deoarece indeparteaza eficient sebumul si curata porii de impuritati. Astfel, tenul tau va straluci si va avea un aspect imbunatatit.

Iata de ce ingrediente ai nevoie:
- jumatate de mar dat pe razatoare,
- doua linguri de smantana,
- o lingura de suc de lamaie.

Aplica masca pe ten si las-o sa actioneze 10 minute, dupa care indeparteaz-o cu apa calduta. La final, clateste-te cu apa rece, pentru a stimula circulatia sangelui.

5. Masca pentru inviorarea tenului tern
Tenul tau pare obosit si tern? Reda-i stralucirea si prospetimea cu ajutorul unei masti senzationale, pe baza de mere si castraveti. Masca poate fi aplicata de doua ori pe saptamana, daca vrei sa obtii rezultate rapide. 

Iata de ce ingrediente ai nevoie:
- jumatate de mar dat pe razatoare,
- un sfert de castravete pasat cu furculita pana devine piure,
- o lingurita de otet de mere,
- o lingurita suc de lamaie,
- cateva picaturi de ulei de trandafir  (sau ulei de masline, ulei de migdale, ulei de argan).

Aplica masca pe fata si las-o sa actioneze 20 de minute. Tenul tau va fi instant reimprospatat si mai luminos.

Cu drag,
Petruta




joi, 3 octombrie 2013

Scortisoara


Scortisoara contine fibre, calciu, fier si mangan si este folosita in alimentatie inca din  2000 i.H, in Egiptul Antic.
Exista doua tipuri mai utilizate ale scortioarei: Cinnamomum verum (scortisoara de Ceylon) si Cinnamomum aromaticum (scortisoara de China).

In Epoca Medievala, scortisoara era recomandata de catre medici pentru a trata raceala, artrita si inflamatii ale sistemului respirator. Apoi s-a observant ca ajuta la tratarea spasmelor muscular, a diareei, la trataea infectiilor, racelilor si la stimularea apetitului.

Exista cercetari care indica urmatoarele beneficii ale scortisoarei:
·         poate scadea nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet de tip 1 si 2;
·         compusul cinamaldehida, identificat in scortisoara de China, ajuta la lupta impotriva infectiilor bacteriene si fungicide;
·         jumatate de lingurita de scortisoara consummate zilnic pot reduce glucoza serica, trigliceridele, colesterolul LDL si colesteroulu total;
·         o dieta bogata in scortisoara poate reduce efectul negative al alimentelor grase.

Alte studii indica utilizare in tratarea HIV, in preventia bolii Alzheimer si a bolii Parkinson, in oprirea proceselor destructive ale sclerozei multiple, in tratarea meningitei.

Scortisoara insa are si efecte nedorite in cazul in care este folisita timp indelungat in cantitati mari. Compusii ei intereactioneaza cu unele medicamente recomandate in tratarea diabetului si in tratarea bolilor de ficat. Deasemenea nu este recomandata bebelusilor si nici femeilor insarcinate.

Insa revin la beneficiile folosirii (rationale!) a pulberii de scortisoara sugerandu-va cateva retete.

Raceala si gripa:
·         lingura de miere si un sfert de lingurita de scortisoara diminueaza efectele infectiilor in gat si a tusei. Atat mierea cat si scortisoara au efect antiseptic si intaresc sistemul imunitar al organismului. Tratamentul de poate aplica de 3-5 ori pe zi, timp de maxim 5 zile.
·         Lasati cateva betisoare de scortisoara sa se dizolve timp de cateva ore intr-o cana cu apa rece, dupa care beti continutul. Substanta obtinuta prin aceasta metoda protejaza si calmeza gatul iritat.


Indigestie:
·         Inainte de o masa copioasa se recomanda  doua linguri de miere cu scortisoara.

Colesterolul ridicat:
·         infuzie de ceai verde cu  doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara .
·         alta reteta, pentru aceeasi afectiune, este o lingura si jumatate de miere, "pudrata" cu scortisoara, administrata de trei ori pe zi, inainte de cele trei mese principale.

Artrita:
·         Se prepara o pasta din o parte miere, doua parti apa calduta si o lingurita de scortisoara cu care se ung si se maseaza partile dureroase.
·         Intern, o ceasca de apa fierbinte cu doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara poate vindeca si o artrita cronica.
·         mixtura din o ligura de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara pudra, luata inainte de micul dejun, poate reda libertatea de miscare chiar si persoanelor care se deplaseaza foarte greu.

Ulcer si gastrita:
·         Un amestec de pudra de scortisoara si miere vindeca definitiv aceste afectiuni. In plus, impiedica balonarea, durerile abdominale si previne constipatia.

Obezitate:
·         lingurita de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara pudra dizolvate intr-o cescuta de apa fierbinte luata dimineata, pe stomacul gol, si din nou seara, inainte de culcare, duce la scaderea in greutate chiar si a persoanelor obeze, chiar si in cazul unor diete mai bogate in calorii, daca se ia regulat pana la atingerea unei greutati optime.

Acnee:
·         Pasta preparata din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara, aplicata timp de doua saptamani pe cosuri inainte de culcare, duce la disparitia pentru totdeauna a acneei.

Caderea parului:
·         Amestecul preparat din jumatate de ceasca de ulei de masline, o lingura de miere si o lingurita de scortisoara se aplica pe par si se maseaza. Dupa 15-20 de minute se spala parul.

Bataturi:
·         Amestecati sucul stors din 5 lamai cu o lingura de ulei de masline, un sfert de cana de lapte integral, o jumatate de cana de apa si doua linguri de scortisoara, apoi tineti talpile timp de 15 minute. Antioxidantii din scortisoara, pot revitaliza pielea crapata si batatorita a talpilor.

Uleiul esential de scortisoara are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar si asupra celor rezistenti la antibiotice. Este perfect pentru tratarea racelilor, guturaiului si gripei. O picatura din ulei de scortisoara, de trei ori pe zi, în putina miere de albine, are efect rapid. Cateva picaturi pot fi folosite în difuzorul de uleiuri esentiale pentru a parfuma si purifica încaperea (anihileaza microbii din aer). Uleiul din scortisoara de Ceylon are rol stimulator si tonifiant. Uleiul de scortisoara trateaza cu succes dereglarile intestinale, doar cu una-doua picaturi într-o lingurita de lapte praf, de trei ori pe zi.

Si spre final iata cateva retete simple, de realizat si savurat:
·         Intr-o ceasca de ceai verde, se adauga o felie de lamaie si un baton de scortisoara. Dupa cateva minute batonul se scoate, iar ceiul aromat de bea caldut sau cu cateva cuburi de gheata.
·         Va propun si o cafea cu un baton de scortisoara scufundat. Sau varianta mai elaborata: cafea cu spuma de lapte si cu pudra de scortisoara.
·         Se taie in jumatati cateva mere. Se scot samburii, iar in cavitatea formata se pune o lingurita de miere si un varf de cutit de unt. Se baga la cutor, iar cand sunt coapte se scot si se presara peste ele pudra de scortisoara. Prin gatire, scortisoara devine amara asa ca neaparat adaugati-o la sfarsit.