Caisele
Acum vreo doua saptamani, intr-o duminica, am spalat frigiderul. Am scos pe rand toate cratitele, sertarasele cu fructe si legume, caserola cu branza si cea cu oua, borcanele de pe usa, borcanul de bullion, laptele si untul si am spalat-dezinfectat-sters cu ravna fiecare coltisor al frigiderului.
Acum vreo doua saptamani, intr-o duminica, am spalat frigiderul. Am scos pe rand toate cratitele, sertarasele cu fructe si legume, caserola cu branza si cea cu oua, borcanele de pe usa, borcanul de bullion, laptele si untul si am spalat-dezinfectat-sters cu ravna fiecare coltisor al frigiderului.
(Ca de fiecare data) Am constatat ca (numai) doua rosii s-au storcit de tot, iar o caisa ar putea fi mancata, dar doar pe jumatate. Cunoasteti senzatia, nu?
Dupa ce am reasezat totul in ordine in frigider a trebuit sa decid soarta fructelor si legumelor care erau “aprope bune de ceva”.
De obicei le pun intr-o caserola speciala si in saptamana ce urmeaza le folosesc pentru masti de fata.
Deci iata cateva retete pentru ten, ce pot fi realizate vara, (neaparat) dupa ce se face ordine in frigider.
Voi aborda in primul rand caisele.
Ele sunt foarte bogate in vitamina A, vitamina ce este antioxidanta, curata si confera elasticitate pielii.
Se recomanda in primul rand pentru tenul cu tendinta acneica, pentru primele riduri. In aceste cazuri se recomanda folosirea pulpei de caisa ca atare.
Cu cateva adaosuri se poate crea o masca pe baza de caisa si pentru alte tipuri de ten.
Ten normal
Se amesteca:
-pulpa de la o caisa sau doua,
-o lingurita de miere.
Amestecul se aplica pe fata uniform, se lasa 20-30 de minute si se spala cu apa calduta.
Ten mixt
Se amesteca:
-pulpa de la o caisa sau doua,
-o lingura de lapte.
Se lasa 10 minute sa se imbibe bine caisa, apoi se paseaza caisa in lapte.
Inainte de a aplica masca se umezeste zona T cu o solutie realizata dintr-o lingurita de zeama de lamaie amestecata cu o lingurita de apa. Apoi se aplica pe intreaga fata masca de caise.
Amestecul de caisa si lapte se aplica pe fata uniform, se lasa 20-30 de minute si se spala cu apa calduta.
Acidul citric din sucul de lamie elimina pielea moarta, ajutand celulele sanatoase sa se ridice la suprafata. De asemenea, sucul de lamaie actioneaza asupra porilor, curatandu-i.
Ten uscat
Se amesteca:
- pulpa de la una - doua caise,
- 2 linguri zeama de portocala,
- o lingura miere.
Amestecul se aplica pe fata uniform, se lasa 20-30 de minute si se spala cu apa calduta.
Portocalele sunt o sursa importanta de vitamina C, imbunatatind textura si culoare pielii. Ajuta la refacerea colagenului, confera pielii fermitate si previne uscarea tenului. De aceea se recomanda in retetele pentru piele uscata.
Ten gras
Se amesteca:
- pulpa de la una – doua caise,
- un morcov fiert, strivit,
- o lingura de miere,
- o lingura de smantana sau iaurt gras.
Masca de caise si morcov se aplica pe fata iar dupa 20 -30 de minute se clateste cu apa calduta.
Morcovul contine fier, cupru, vitaminele C, D, E si caroten. Se recomanda mai ales utlizarea lui in mastile pentru fata pentru tenul gras datorita propretatilor sale de curatare si hranire a tenului, fara a incarca pielea.
Pentru ca pielea din regiunea ochilor este sensibila, nu se aplica masca in aceasta zona ci doar miere.
Inchei aici cu caisele si voi reveni cu retete simple pentru ten, folosind alte fructe si legume.
Dar ce zici de zatul de cafea...eu ador cafeaua! Intr-o viata anterioara cred ca am fost degustatoare de cafea=cafengioaica (mai pe romaneste). Sa revenim la cafea: in week-end imi beau atat de repede cafeaua numai de dragul de a prepara masca din zat. De ce zatul de cafea? Deoarece poate fi atat un exfoliant excelent, deoarece curata fata de toate impuritatile, cat si un ingredient de baza al mastilor faciale, cu ajutorul carora te poti bucura de un ten luminos si catifelat.
RăspundețiȘtergereMasca cu ou si zat de cafea, pentru fata
In timp ce zatul curata si catifeleaza pielea, oul este un ingredient natural foarte eficient in combaterea ridurilor si a micilor imperfectiuni ale tenului, de aceea masca cu ou si zat de cafea poate fi remediul ideal daca iti doresti o piele supla, fina si uniforma.
Intr-un bol amesteca trei lingurite de zat de cafea cu albusul de la un ou, pana obtii o pasta fina. Aplica masca rezultata pe fata, evitand zona ochilor si las-o sa actioneze in jur de 10 minute, pana simti ca te strange fata. In timp ce te clatesti pe fata, maseaza-ti usor pielea, ca sa o cureti de impuritati cu ajutorul zatului.
Masca cu avocado si zat de cafea, pentru fata
Avocado este renumit pentru avantajele pe care le are asupra pielii, cum ar fi incetinirea procesului de imbatranire prematura si a aparitiei ridurilor, uniformizarea tenului si hidratarea intensiva a acestuia. Din acest motiv, masca rezultata din combinatia zatului de cafea cu avocado nu poate fi decat una foarte eficienta si benefica pentru sanatatea si aspectul pielii.
Amesteca jumatate de avocado cu o lingura de zat de cafea, pana obtii o compozitie cremoasa. Aplica aceasta compozitie pe fata curata, las-o sa isi faca efectul timp de 20-25 de minute, dupa care indeparteaza-o cu apa calda.
Masca cu lapte si zat de cafea, pentru fata
Pentru aceasta masca trebuie sa amesteci zatul de la o cana de cafea cu 100 ml de lapte. Este important ca amestecul rezultant sa aiba o compozitie cremoasa, ca sa nu alunece de pe fata. Asadar, dupa ce obtii o pasta densa, opreste-te din amestecat si aplica masca pe toata fata. Las-o apoi sa actioneze timp de amproximativ 20 de minute, dupa care clateste-te pe fata prin miscari circulare usoare, ca sa ii oferi pielii o exfoliere profunda. La final aplica o crema cu hidratare intensiva.
Masca cu lapte si zat de cafea iti va lasa fata catifelata, proaspata si luminoasa. In timp ce zatul curata porii in profunzime, laptele asigura hidratarea de care pielea are nevoie.
Exfoliant cu ulei de masline si zat de cafea, pentru fata
Pentru a te bucura de un scrub eficient si sanatos pentru piele, amesteca sase lingurite de zat de cafea cu patru lingurite de ulei de masline, pana obtii o pasta groasa. Maseaza-ti pielea prin miscari circulare usoare cu pasta obtinuta, timp de doua-trei minute, dupa care spala-te pe fata cu apa calduta si aplica o crema hidratanta.
Daca zatul de cafea are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, uleiul de masline hraneste pielea, mentinand-o catfielata si luminoasa.
Exfoliant cu miere si zat de cafea, pentru fata
Pentru a prepara acest exfoliant natural ai nevoie de o lingurita de ulei de masline, o lingurita de zat de cafea si o lingurita de miere. Amesteca toate ingredientele intr-un bol si aplica pasta obtinuta pe fata, in timp ce masezi pielea prin miscari circulare usoare. Daca doresti, poti lasa compozitia sa actioneze in continuare timp de 5-10 minute. La final, spala-te pe fata cu apa calda si aplica o crema hidratanta.
Eficienta acestui scrub este data atat de proprietatile de hidratare si uniformizare a pielii, care se gasesc in miere si in uleiul de masline, cat si de capacitatea zatului de cafea de a curata porii si de a indeparta celulele moarte.
So? Te-am convins? O astfel de masca se foloseste cam de 2 ori pe saptamana. Eu o fac doar in week-end, macar sa-mi tina Dumnezeu obiceiul! Ceea ce va urez si voua!
Este de retinut si de dezvoltat. Toata lumea are in casa zat de cafea, iar ceea ce se strange zilnic depaseste doza necesara mastilor. Buna idee, multumesc!
Ștergere