vineri, 23 august 2013

Motorasul pisicii

Intr-o dupa amiaza de primavara, incercam sa il imbunez pe nepotelul meu de 5 ani. Nimic nu ii facea placere, caci se trezise din somnul de pranz mult mai devreme ca de obicei.  Am incercat cu masini, tractoare, surubelnite, cuie si intreg arsenalul ce i-ar fi starnit interes in vremuri bune. Totul fara succes. Am incercat sa ii citesc din cartea lui preferata, insa a impins-o si a ramas imbufnat.
Am cedat. Am decis sa il las sa isi termine imbufnarea singur si tot singur sa coboare de pe canapéa ca sa ne jucam. M-am asezat pe covor si am inceput sa mangai pisica. Am mangaiat-o intai pe spate, apoi sub barbie, pe sub mustati. In scurt timp a inceput sa toarca. Sunetul placut a continuat in timp de o mangaiam.
Nepotelul suparat nu a arata interes asa ca i-am spus: “Uite, pisica toarce! Vino sa vezi.”. Brusc a devenit atent si a coborat de pe canapea. S-a apropiat plin de curiozitate, dar cu bagare de seama. A ascultat o vreme si a pufnit dezamagit: “Nu toarce, este doar motorasul ei!”.
Ei bine, motorasul are efecte special asupra sanatatii pisicilor si celor din preajma lor.
Printre primele lucruri pe care le-am aflat despre pisici este ca ele cad mereu in picioare. Aceasta se intampla datorita unui alt mecanism , dar oasele lor raman aproape mereu perfecte, iar traumele la nivelul oaselor si tendoanelor se vindeca foarte repede.
Aceasta se intampla datorita tosului piscilor. Frecventa pe care o emit in timpul torusului este cuprinsa intre 25 Hz si 140 HZ. Ele pot regla frecventa pentru a trata ceea ce au nevoie, astfel pentru vindecare si cresterea oaselor emit o frecventa de 25 – 50 Hz.
Pentru fiecare disfunctie, pisica  isi ajusteaza frecventa torsului astfel incat aceasta sa le devina folositoare. Cu siguranta realizeaza acest lucru si pentru persoanele apropiate, pentru cei din familia ei.
O teorie mai noua sustine ca torsul pisicilor stimuleaza producerea de endorfine, analgesic antural ce reduce durerea si ajuta in procesul de vindecare.
Iata deci ca putem remedia imediat o durere de cap, permitandu-i pisicii noastre sa ne sta alaturi. Ii putem acorda putin atentie mangaind-o, iar ea va sti sa ne ajute.
Alte  cateva beneficii ale celor ce stau in preajma pisicilor, in special cand acestea torc, sunt:
-       sanatatea oaselor, refacerea rapida a fisurilor osoase sau a fracturilor;
-       vibratiile torsului ajuta la vindecarea tendoanelor si a muschilor,
-       ajuta la vindecare infectiilor,
-       ajuta la diminuarea simptomelor de dispnee.  Dispneea este o dificultate respiratorie cu modificarea frecventei, amplitudinii sau ritmului respiratiei. Dispneea reprezinta o reactie de adaptare a organismului la un efort fizic crescut sau in cursul unei boli si tradeaza un deficit de oxigenare a sangelui. Dispneea fiziologica se manifesta printr-o crestere a frecventei si amplitudinii respiratiei. Cauza cresterii dispneei rezida in nevoia sporita de oxigen a organismului.
-       Torsul pisicii diminueaza presiunea sanguine a celor din prejma. Iar echilibrarea presiunii sanguine conduce la scaderea gradului de stress si la calmare.
-       Asigura si o mai buna functionare a inimii. Riscul unui atac vascular scade aproape cu 30-40% in cazul celor care au in preajma pisici.

Asa ca sa lasam motorasele pisicii sa functioneze si sa ne bucuram ca le avem in preajma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu