joi, 20 noiembrie 2014

Biogradska Gora - Muntenegru

Astazi este ziua povestilor asa ca voi vorbi despre un loc minunat, ascuns in sudul Europei, intr-o zona mediteraneana.


O minunata padure, unul dintre cele mai vechi parcuri nationale,  apatinand unei Familii Regale din Europa a fost daruita Regelui Nikola al Muntenegrului in anul 1878. Regele Nikola a pastrat zona fara a-i aduce modificari, protejand-o intr-un mod special. In anul 1952 padurea a devenit Parc National si a primit numele lacului glaciar in jurul caruia este asezata: Biogradska.


Parcul Biogradska Gora este situate in zona muntoasa a regiunii Bielasita, in zona central a Muntenegrului, intre raurile Tara si Lim. Parcul se intinde pe aproximativ 5400 acrii si este inconjurati de varfuri muntoase de peste 2000 m si de  noua lacuri glaciare.



Parcul Biogradska Gora se gaseste la o inaltime de aproximativ 1000 m, astfel incat clima zonei este un amestec de climat moderat continental, climat mediteranean, sub-alpin si montan. Toate acestea au condus la o vegetatie luxurianta incredibila pentru asezarea parcului, vegetatie ce mi imi pare de jungla Montana.


Copaci cu varste de peste 400 de ani sunt inconjurati de peste 2.000 de specii de plante, printre care locuiesc 200 de specii de pasari, 80 de specii de fluruti si aproximativ 350 de specii de insect, laolata cu mamiferele specific zonei de munte.



vineri, 4 iulie 2014

Inghetata din fructe


Ma bucur de fiecare zi calduroasa din aceasta vara (ploioasa si rece) si incerc sa condimentez orice moment de caldura cu cate o imagine a verii.
Cred ca dintre produsele alimentare, inghetata are in zilele calduroase cea mai intense utilizare, de aceea va propun cateva retete de inghetata din fructe, iaurt si miere. Sunt usor de realizat acasa, sunt aromate, cu calorii putine si fara aditivi alimentari.


Inghetata de caise

Ingrediente
·         ceascuta de apa
·         2 linguri de miere (sau o cescuta de zahar)
·         2 caise mari, bine coapte (pentru a fi cat mai aromate
·         Un varf de sare
·         2 linguri de zeama de lamaie

Se amesteca apa cu mierea si se incalzesc impreuna pana la dizolvarea complete a mierii. Se lasa sa se raceasca la temepratura camerei.
Caisele se taie felii si se amesteca in blender, sau cu furculita, pana cand se formeaza un piure. Se adauga zeama de lamaie si amestecul de apa cu miere. Totul se amesteca in blender pana se omogenizeaza.
Se portioneaza in caserolele de inghetata si se pune totul  in congelator pentru cel putin 5 ore.

Inghetata de portocale si mango

Ingrediente:
·         4 mango mari
·         1 cana de zeama de portocale

Se curate mango, se taie in bucatele mici si se amesteca cu blenderul pana la formarea de piure. Se adauga zeama de portocale si se amesteca impreuna pana la omogenizare.
Se lasa peste noapte in congelator.

Inghetata de iaurt si fructe de padure

Ingrediente
·         400 g  iaurturi cu vanilie (sau iaurt simplu caruia i se adauga zahar vanilat)
·         250 g fructe de padure congelate (pot fi fructe propaspete lasate in congelator peste noapte)
·         2 linguri de miere (sau o cescuta de zahar)

Se amesteca impreuna toate ingredientele cu blenderul pana iese un amestec uniform. Fructele de padure congelate vor ramane sub forma unor granule congelate, nu se amesteca complet ca un piure. Acesta este si farmecul!
Amestecul se lasa in congelator peste noapte.



Inghetata de pepene galben

Ingrediente:
·         2 linguri de miere (sau o cescuta de zahar)
·         cescuta de apa
·         1 pepene galben
·         2 cescute de zeama de lamaie

Pepenele galben se curate si se taie bucatele.
Apa si mierea incalzesc impreuna, pana cand se dizolva mierea complet. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Pepenele taiat se amesteca zeama de lamaie in blender,  pana se obtine o pasta.
Se lasa in congelator peste noapte.


Pentru o consistenta cremoasa a inghetatei se inlocuieste apa cu iaurt sau smantana.


vineri, 27 iunie 2014

Aer curat in apartament



Multe dintre plantele de apartamant au capacitatea de a purifica aerul, nu numai crescand concetratia de oxigen ci si eliminand compusi chimici, toxici pentru organism.

Iata cateva exemple:


·        Aloe (Aloe Vera)  - ajuta la filtrarea formaldehidei si benzenului, ingredient ce se gasesc in vopsele, substante de curatat, adezivi.


·        Asparagus (Asparagus densiflorus) Filtreaza benzenul toulenul, tricloretilena.


·        Azalee (Rhododendron simsii)  - filtreaza formaldehida, care se gaseste in furnir si placaj sau in spuma de izolare.



·        Crizantema (Chrysantheium morifolium) – florile acestei plante filtreaza benzenul, substanta gasita in general in adezivi, vopsele, obiecte din plastic si detergent.


·        Crinul pacii (Spathiphyllum) – este planta preferata a NASA deoarece ea filtreaza tri dintre cele mai comune subtante organice volatile: formaldehida, benzenul si tricloretilena. Crinul pacii poate fi utilziat si pentru a indeparta toluenul si xilenul (compusi ai vopselelor).


·        Dracena (Dracaena marginata) – Aceasta planta indeparteaza prin filtrare xilenul, formaldehida si tricloretilena (compusi ce se afla in vopsele).



  •   Ficus plagator (Ficus benjamina) – Indeparteaza poluantii aflati in general il mobilier (formaldehida, benzene, tricloretilena).




·        Filodrendon (Philodendron oxycardium) – aceasta planta are abilitatea de a filtra compusii organic volatili, in special formaldehida.



·        Planta flamingo (Anthurium) – filtreaza amoniacul, formaldehida, toluenul, benzenul.


·        Gerbera (Gerbera jamesonii) este foarte eficineta in indepartarea tricloretilen, un compus chimic utilizat pentru curatarea uscata.



·        Limba soacrei (Sansevieria trifasciata 'Laurentii') – Este cea mai buna optiune pentru filtrarea formaldehidei, acetone, xilenului si benzenului. Se recomanda amplasarea in special din bai, pentru ca planta se dezvolta foarte bine in medii umede si cu lumina putina.



·        Iedera (hedera helix) filtreaza produsele chimice ale vopselelor (benzene, toluene, octan, tricloretilena si formaldehida).


·        Mini  palmier (Chamaedorea sefritzii) – filtreaza benzenul, formaldehida si tricloretilena.



·        Planta chinezeasca (Aglaonema commutatum) - are capacitatea de a indeparta toxine, chiar la expunere continua.


sâmbătă, 21 iunie 2014

Lista scurta a bagajelor pentru concediul de vara

Luminita, prietena mea, a decis acum vreo doua luni ca este momentul sa schimbe masina. A hotatrat sa o vanda pe cea cu care isi petrecea timpul cunoscand si intretinandu-se pe teme de mecanica auto cu sefii de Service.
Imediat ce a dorit schimbare a inceput sa analizeze tipuri de masini, cai putere, dimensiuni interioare si exterioare ale autoturismelor si viitoare costuri de intretinere. Dupa ce a ajuns la “lista scurta”, primul factor de selectie a fost dimensiunea portabgajului. Nu s-a oprit la datele scrise pe hartie ci a verificat fiecare model in parte.  A declarat ca nu poate vizualiza corect altfel daca geamantanele familiei ei incap sau nu in portbagaj.


Odata, dupa ce multe ori am carat in bagaj cu aproximativ 60% mai mult decat aveam sa port in concediu, am intocmit lista a ceea ce era neaparat necesar. Era prea putin, asa ca am imbunatati-o cu explicatii pentru fiecare tricou sau costum de baie adaugat. Am rescris si asa am alcatuit lista bagajelor pentru doua saptamani de vacanta la mare.

Bagaj de vacanta – 2 saptamani la mare:
  • 4 costume de baie  (sarea din mare sau chimicalele din piscina se lipesc de ele si dupa uscare formeaza o crusta enervanta. Chiar mai multe costume de baie, daca obisnuiesti sa porti costumul de baie intreaga zi).
  • 3 perechi de chiloti si doua sutiene (se spala usor si se usuca rapid)
  • 5 sarong (doua pot fi mai deosebite pentru a fi purtate ca fusta). Revin cu metode de a purta sarongul.
  • 2 fuste (daca alegem doar sarong pentru plaja)
  • 3 tricouri (pentru a fi purtate cu fustele din sarong)
  • 3 rochii
  • pereche de pantaloni
  • 1 pulover subtire
  • 1 pereche de sandale aurii sau argintii (arata minunat pe piciorul bronzat si se asorteaza usor cu bijuteriile clasice)
  • pereche de papuci pentru plaja
  • 2 prosoape de plaja (dupa cateva zile in care te intinzi uda pe el, se imbiba cu apa sis are si devin rigide)
  • palarie de soare
  • 2 perechi de ochelari de soare
  • cercei si bratari aurii sau argintii (pot fi asortate usor).

Am uitat ceva?






miercuri, 11 iunie 2014

Otetul de mere - partea a doua

Celulita
-          Amestecati:
+ +








2 linguri de otet de mere                +             un pahar de apa                      +                 o lingurita de miere
Se consuma zilnic.


Pentru masaj amestecati:


    +  

 Ulei 1 lingura ulei de masaj                    +           3 linguri otet de mere.
Se maseaza zonele cu probeleme de doua ori pe zi

Boli digestive
Datorita continutului ridicat de pectina - fibra solubila care contribuie la imbunatatirea digestiei prin echilibrarea nivelul de acid din stomac - otetul de mere contribuie la tratatea constipatiei prin eficientizarea miscarilor intestinale.  Deasemenea Otetul actioneaza ca un agent anti-infectios impotriva bacteriilor care cauzeaza diareea, iar concentratia pectinica calmeaza mucoasa iritata a colonului.

- Constipatie
Amestec:
 + 

                                                                  Un pahar de apa                +                 2 linguri otet de mere
Se consuma de trei ori pe zi, inainte meselor principale.

– Diareea
Amestec:
 + 

                                                                  Un pahar de apa                +                 2 linguri otet de mere
Amestecul se consuma de trei ori pe zi, atat timp cat persista simptomele.

Scaderea tensiunii arteriale
Potasiul din otetul de mere ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Se consuma zilnic urmatorul amestec

 + 

                                                                  Un pahar de apa                +                 1 lingura otet de mere



vineri, 6 iunie 2014

Otetul de mere - prima parte

Otet de mere se obtine prin fermentarea sucului de mere. El retine proprietatile merelor, fiind imbunatatit si cu enzimele produse in etapele de fementare. Este antibacterian, contine minerale si oligominerale (potasiu, magnaziu, forsfor, calciu, sodium, cupru, fier, flor si siliciu).

Beneficiile folosirii otetul de mere sunt:
• Previne infectia sinusurilor si faringita streptococica;
• Reduce colesterolul;
• Vindeca afectiuni ale pielii, precum acneea;
• Previne intoxicatia alimentara;
• Lupta impotriva declansarii alergiilor;
• Previne oboseala musculara dupa exercitii fizice;
• Stimuleaza sistemul imunitar;
• Accelereaza metabolismul, promovand pierderea in greutate;
• Imbunatateste digestia si previne constipatia;
• Amelioreaza simptomele de artrita si guta;
• Previne litiaza renala si infectiile de tract urinar.

Iata mai jos cateva retete recomandate:
Una dintre cele mai vechi utilizari ale lui este ca detoxifiant, tonic si elixir de vindecare. Se amesteca: 
 

Un pahar de apa                     +          2 linguri otet de mere                +                      miere dupa gust
Amestecul se bea de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.

Scadere in greutate
Se amesteca:

  + 
Un pahar de apa                      +           2 linguri de otet de mere
Se consuma acest ameste pe parcusrsul intregii zile, nu tot odata.

Halena
Continutul acid al otetului este un bun remediu al halenei.
Se amesteca:
  + 
                                                                                            Parti egale de apa                    +             otet de mere
Se face gargara 10-20secunde de cate 2-3 ori dupa fiecare periaj dentar.

Mirosul corpului
Acidul din otetul de mere reduce pH-ul pielii, astfel bacteriile nu se pot dezvolta.
-          Pentru axila: - se sterge zona zilnic cu otet de mere nediluat

-          Pentru picioare: se amesteca in lighean
 + 
       2 litri de apa                     +          1 ceaca de otet de mere
Se cufunda picioarele in lighean timp de 15 minute, air la final nu se clatesc cu apa.

Boli de piele si infectii
Otetul de mere ajuta la tratarea arsrilor de soare, a negilor, exemelor si petelor aparute pe piele.
-          Acnee: Se amesteca:
   + 
3 linguri de apa                       +     1 lingura de otet de mere
Se curate tenul cu un disc demachinat imbibat cu Solutia preparata. Se lasa sa actioneze 10 minute si se clateste cu apa calduta. Se repeat tratamentuld e 3 ori pe zi.

-          Pete maronii de batranete: Amestec:
 + 

1 lingura de suc de ceapa (1 ceapa taiata marunt, trecuta prin strecuratoare pentru a obtine sucul) +1 lingura de otet de mere.
Se aplica pe zonele cu pete, se lasa sa actioneze 30 de minute si se clateste cu apa calduta. Reteta trebuie aplicata o data pe zit imp de 6 saptamani.