vineri, 30 august 2013

Ulei din nuci de argan

Arganul este un arbust originar din Maroc. Uleiul extras din fructele lui este utilizat de catre localnici in pregatirea hranei, in scopuri cosmetice si in realizarea materialelor de constructii.
Cel mai bune uleiuri folosite in scop cosmetic sunt obtinute prin presare la rece, fara degradarea termica a componentelor fructelor de argan. Un litru de ulei de argan se obtine prin presarea la rece a 30 kg de nuci.
Pe scurt uleiul de argan, bogat in vitamine A, D, E, acizi grasi, antioxidanti, carotene, se recomanda a se folosi atat pentru par cat si pentru piele. El ajuta la hidratarea pielii uscate, la reglarea producerii de sebum, la producerea de colagen. Uleiul de argan ajuta la refacerea structurii firelor de par deteriorate, confera un aspect matasos si lucios parului,  fara a lasa un aspect de “par gras”
Iata mai jos cateva idei de utilizare, retete mai simple sau putin mai elaborate. Uleiul poate fi cumparat din magazinele cu produse naturiste si poate fi folosit ca atare. Se pot realize amestecuri cu uleiuri esentiale sau cu produse uzuale aflate prin bucatarie.

Pentru piele
Beneficii:
-       anti imbatranire,
-       hidratate,
-       reducere a ridurilor,
-       previne si vindeca iritatiile produse de barbierit,
-       vindeca buzele crapate,
-       ajuta la vindecarea arsurilor solare,
-       trateaza acneea,
-       reduce petele rosii,
-       ajuta la vindecarea psoriazisului si a exemelor,
-       netezeste pielea,
-       reduce celulita,
-       trateaza scabia.
Fata:
Hidratare:
-       se aplica dupa curatarea fetei, dimineata si seara cateva picaturi. Dupa absorbtia in piele se poate aplica crema uzuala.
Toner:
-          cateva picaturi de ulei de argan introduce in toner vor hidrata pielea fetei.
Masca pentru hidratare:
-          1 lingurita de suc de lamaie, 3 lingurite de iaurt gras, 1 lingurita de miere si 3 picaturi de ulei de argan. Amestecul se lasa pe fata 20-30 minute si se clateste.
Masca pentru ten acneic sau cu pete:
-          25 de ml ulei de argan si , 3 picaturi ulei esential de lavanda, 3 picaturi ulei esential de lamiae, 4 picaturi de ulei esential tea tree, 6 picaturi ulei esential de rozmarin. Amestecul se aplica numai pe zonele cu probleme.
Corp:
Hidratare:
-          cateva picaturi in gelul de dus si in crema de corp.
-          ulei de argan : 100 ml cu 20-30 picaturi de ulei esential.
Ulei de masaj:
-          100 ml de ulei de argan amestecat cu 10 picaturi de ulei esential (orice va este la indemana: mandarina, neroli, bergamota).

Pentru maini si picioare
Beneficii:
-          hidrateaza cuticulele,
-          intareste unghiile,
-          hidrateaza mainile,
-          hidrateaza in profunzime a pielii calcaielor.
Hidratare cuticule, hidratare calcaie:
-          se aplica pe maini / picioare ulei simplu. Se acopera mainile cu manusi (se lasa 30-45 minute). Pentru picioare se recomanda invelirea cu sosete toata noaptea.


Pentru par
Beneficii:
- trateaza varfurile despicate si previne aparitia lor,
- previne aparitia matretii,
- hidrateaza scalpul si parul pe toata lungimea lui.

Hidratare a parului uscat si degradat, inainte de uscare cu foenul sau cu placa:
-          pe parul proaspat spalat, umed se aplica cateva picaturi pe scalp si la varfuri.
Tratament pentru par matasos:
-          se aplica ulei de argan pe scalp si pe par, se maseaza bine. Se acopera capul cu un capison de plastic si se lasa peste noapte. De dimineata se spala parul. Va ramane luminos si moale.
-          se pot adauga uleiului si cateva picaturi de ulei esential de rozmarin (in 100 ml ulei de argan se pun 10 picaturi de ulei esential).


Voi reveni cat de curand cu cateva informatii despre uleiurile esentiale cele mai utilizate.

vineri, 23 august 2013

Motorasul pisicii

Intr-o dupa amiaza de primavara, incercam sa il imbunez pe nepotelul meu de 5 ani. Nimic nu ii facea placere, caci se trezise din somnul de pranz mult mai devreme ca de obicei.  Am incercat cu masini, tractoare, surubelnite, cuie si intreg arsenalul ce i-ar fi starnit interes in vremuri bune. Totul fara succes. Am incercat sa ii citesc din cartea lui preferata, insa a impins-o si a ramas imbufnat.
Am cedat. Am decis sa il las sa isi termine imbufnarea singur si tot singur sa coboare de pe canapéa ca sa ne jucam. M-am asezat pe covor si am inceput sa mangai pisica. Am mangaiat-o intai pe spate, apoi sub barbie, pe sub mustati. In scurt timp a inceput sa toarca. Sunetul placut a continuat in timp de o mangaiam.
Nepotelul suparat nu a arata interes asa ca i-am spus: “Uite, pisica toarce! Vino sa vezi.”. Brusc a devenit atent si a coborat de pe canapea. S-a apropiat plin de curiozitate, dar cu bagare de seama. A ascultat o vreme si a pufnit dezamagit: “Nu toarce, este doar motorasul ei!”.
Ei bine, motorasul are efecte special asupra sanatatii pisicilor si celor din preajma lor.
Printre primele lucruri pe care le-am aflat despre pisici este ca ele cad mereu in picioare. Aceasta se intampla datorita unui alt mecanism , dar oasele lor raman aproape mereu perfecte, iar traumele la nivelul oaselor si tendoanelor se vindeca foarte repede.
Aceasta se intampla datorita tosului piscilor. Frecventa pe care o emit in timpul torusului este cuprinsa intre 25 Hz si 140 HZ. Ele pot regla frecventa pentru a trata ceea ce au nevoie, astfel pentru vindecare si cresterea oaselor emit o frecventa de 25 – 50 Hz.
Pentru fiecare disfunctie, pisica  isi ajusteaza frecventa torsului astfel incat aceasta sa le devina folositoare. Cu siguranta realizeaza acest lucru si pentru persoanele apropiate, pentru cei din familia ei.
O teorie mai noua sustine ca torsul pisicilor stimuleaza producerea de endorfine, analgesic antural ce reduce durerea si ajuta in procesul de vindecare.
Iata deci ca putem remedia imediat o durere de cap, permitandu-i pisicii noastre sa ne sta alaturi. Ii putem acorda putin atentie mangaind-o, iar ea va sti sa ne ajute.
Alte  cateva beneficii ale celor ce stau in preajma pisicilor, in special cand acestea torc, sunt:
-       sanatatea oaselor, refacerea rapida a fisurilor osoase sau a fracturilor;
-       vibratiile torsului ajuta la vindecarea tendoanelor si a muschilor,
-       ajuta la vindecare infectiilor,
-       ajuta la diminuarea simptomelor de dispnee.  Dispneea este o dificultate respiratorie cu modificarea frecventei, amplitudinii sau ritmului respiratiei. Dispneea reprezinta o reactie de adaptare a organismului la un efort fizic crescut sau in cursul unei boli si tradeaza un deficit de oxigenare a sangelui. Dispneea fiziologica se manifesta printr-o crestere a frecventei si amplitudinii respiratiei. Cauza cresterii dispneei rezida in nevoia sporita de oxigen a organismului.
-       Torsul pisicii diminueaza presiunea sanguine a celor din prejma. Iar echilibrarea presiunii sanguine conduce la scaderea gradului de stress si la calmare.
-       Asigura si o mai buna functionare a inimii. Riscul unui atac vascular scade aproape cu 30-40% in cazul celor care au in preajma pisici.

Asa ca sa lasam motorasele pisicii sa functioneze si sa ne bucuram ca le avem in preajma!

vineri, 16 august 2013

Crema Maria contra pistruilor de noapte

Bunica mea avea pistrui, mama are pistrui, eh..desigur si eu am pistrui. Tenul meu nu a fost vreodata alb precum hartia, nici crem precum untul si nici maroniu uniform precum o piele bronzata, ci un amestec individual de puncte si nuante.
Daca ma intreaba cineva vreodata ce tratamente pentru fata folosea bunica mea, pot recita si in somn: “Crema Maria contra pistruilor de noapte”. O perioada, imediat ce am invatat sa citesc, m-am intrebat ce sunt “pistruii de noapte”, iar intr-o dupa amiaza de plictiseala de vacanta, cand in mintea lenesa si toropita ramane un gand care se tot plimba, am deslusit adevarul: doar crema este “de noapte”, pistruii sunt permanenti.
La acea varsta adevarul nu m-a socat, ci m-a facut mandra ca cei 10-20 de pistrui pe care ii avem vor ramane permanent pe nasul mei.
Cu timpul lor li s-au adaugat insa altii si altii si incercand sa gasesc remedii am ajuns sa folosesc rosia. Iata cum o folosesc: pisez bine o felie de rosie decojita si o aplic pe fata. O las 30 de minute si clatesc fata cu apa calduta. De cele mai multe ori adaug rosiei pisate si o lingurita de argila.
Amestecul este ingrozitor de astringent, iar tenul meu uscat ustura si se strange dupa aplicarea rosiei. De aceea inchei operatia cu aplicarea unui strat consistent de crema sau a unei masti cu miere.
In cateva zile de utilizare a acestei masti tenul ramane curat, alb si minunat, ca si cum niciodata petele nu ar fi fost prezente. Masca trebuie aplicata periodic, altfel pistruii si petele rasar la locul lor.


Aceste calitati ale rosiei sunt date de continutul de vitamina A si C si de cantitatea mare de antioxidanti.
Iata si alte retete pentru alte tipuri de masti:

Ten cu pori deschisi
-           -   2 lingurite de suc de rosie,
-        3-4 picaturi de zeama de lamaie.
 Amestecul realizat se aplica pe fata cu un tampon cosmetic sau cu o carpa moale.  Se aplica prin masaj pe zonele cu porii deschisi si se lasa pe fata 15 minute.
Apa rece ajuta la inchiderea porilor, astfel ca asa se va folosi pentru curatarea mastii.

Lamaia contine vitamina C si acizi organic. Se utilizeaza in principal pentru ten gras, pori si puncte negre, mai ales datorita proprietatilor ei antiseptice.

Ten acneic
Doar o felie de rosie pasata se aplica pe fata. Se lasa 30-40 de minute si se indeprateaza cu apa calduta.
Ten gras
 -   o felie de rosie fara coaja
      2-3 felii de castravete
Rosia si castravetele se paseaza si se amesteca. Amestecul se lasa pe fata 30-40 de minute, apoi se clateste cu apa calduta.
  
Castravele contine foarte multa apa, vitamina A, B si C si minerale (magneziu, mangan, potasiu). Toate acestea ajuta la hidratarea tenului, detoxifierea lui, calmarea arsurilor pielii, calmarea iritatiilor aparute pe piele.

Ten uscat
-felie de rosie, 
-o lingurita de miere.
Rosia pasata se amesteca cu mierea si se aplica pe fata. Se clateste dupa 30-40 de minute.
Mierea are proprietati puternic antioxidante si antiseptice si este o sursa bogata de enzime, vitamine, amino acizi si minerale. Mierea reduce inflamatiile si ajuta la regenerarea celulelor.
Succes doamnelor la incepartarea pistruilor de zi si de noapte!


miercuri, 14 august 2013

Piersica in masti pentru ten




Dupa retele caisei continui cu piersica. Ea contine alfahidroxi acizi ce exfoliaza si curate pielea in mod delicat si vitamine A, C care protejeaza pielea.

Cel mai simplu de folosit este curatarea piersicii si pasarea ei. Daca piersica este prea tare o puteti lasa, inainte de decojire, o ora in apa fierbinte. Un mod rapid de a o pasa este blenderul.  Piersica pasata se aplica pe fata si se lasa in jur de 30 de minute inainte de a clati fata cu apa calduta.

Pentru zilele cand avem mai mult timp putem crea retete mai elaborate si anume:

Pentru ten gras si mixt
Se amesteca:
-pulpa pasata de la o piersica,
-un galbenus de ou.

Amestecul se aplica pe fata, se lasa 20-30 de minute si se clateste cu apa calduta.
Galbenusul de ou ajuta la hidratarea pielii.

Pentru tenul gras
Se amesteca:
- pulpa pasata de la o piersica,
- suc de lamaie (cat sa formeze o pasta impreuna cu piersica).

Amestecul se aplica pe fata, se lasa 20-30 de minute si se clateste cu apa calduta.


Pentru ten uscat
Se amesteca:
- Pulpa pasata de la o piersica,
- Doua lingurite de smantana,
- O lingurita de ulei de masline,
- O lingurita de miere.

Amestecul se aplica pe fata, se lasa 20-30 de minute si se clateste cu apa calduta.

Smantana hidrateaza pielea si actioneaza ca un exfoliant delicat. Acidul lactic ajuta la refacerea celulelor, iar grasimile natural din smantana  hidrateaza pielea.


Pentru diminuarea ridurilor
Se amesteca:
- pulpa pasata de la o piersica,
- albusul de la un ou, batut spuma.

Albusul inchide porii si creaza un facelifting ( doar temporar, da!).








Tratamente pentru fata din fructe

Caisele

Acum vreo doua saptamani, intr-o duminica, am spalat frigiderul. Am scos pe rand toate cratitele, sertarasele cu fructe si legume, caserola cu branza si cea cu oua, borcanele de pe usa, borcanul de bullion, laptele si untul si am spalat-dezinfectat-sters cu ravna fiecare coltisor al frigiderului.
(Ca de fiecare data) Am constatat ca (numai) doua rosii s-au storcit de tot, iar o caisa ar putea fi mancata, dar doar pe jumatate. Cunoasteti senzatia, nu?
Dupa ce am reasezat totul in ordine in frigider a trebuit sa decid soarta fructelor si legumelor care erau “aprope bune de ceva”.
De obicei le pun intr-o caserola speciala si in saptamana ce urmeaza le folosesc pentru masti de fata.

Deci iata cateva retete pentru ten, ce pot fi realizate vara, (neaparat) dupa ce se face ordine in frigider.
Voi aborda in primul rand caisele.

Ele sunt foarte bogate in vitamina A, vitamina ce este antioxidanta, curata si confera elasticitate pielii.
Se recomanda in primul rand pentru tenul cu tendinta acneica, pentru primele riduri. In aceste cazuri se recomanda folosirea pulpei de caisa ca atare.

Cu cateva adaosuri se poate crea o masca pe baza de caisa si pentru alte tipuri de ten.

Ten normal
Se amesteca:
-pulpa de la o caisa sau doua,
-o lingurita de miere.
Amestecul se aplica pe fata uniform, se lasa 20-30 de minute si se spala cu apa calduta.

Ten mixt
Se amesteca:
-pulpa de la o caisa sau doua,
-o lingura de lapte.
Se lasa 10 minute sa se imbibe bine caisa, apoi se paseaza caisa in lapte.

Inainte de a aplica masca se umezeste zona T cu o solutie realizata dintr-o lingurita de zeama de lamaie amestecata cu o lingurita de apa. Apoi se aplica pe intreaga fata masca de caise.

Amestecul de caisa si lapte se aplica pe fata uniform, se lasa 20-30 de minute si se spala cu apa calduta.

Acidul citric din sucul de lamie elimina pielea moarta, ajutand celulele sanatoase sa se ridice la suprafata. De asemenea, sucul de lamaie actioneaza asupra porilor, curatandu-i.

Ten uscat
Se amesteca:
- pulpa de la una - doua caise,
- 2 linguri zeama de portocala,
- o lingura miere.

Amestecul se aplica pe fata uniform, se lasa 20-30 de minute si se spala cu apa calduta.

Portocalele sunt o sursa importanta de vitamina C, imbunatatind textura si culoare pielii. Ajuta la refacerea colagenului, confera pielii fermitate si previne uscarea tenului. De aceea se recomanda in retetele pentru piele uscata.

Ten gras
Se amesteca:
- pulpa de la una – doua caise,
- un morcov fiert, strivit,
- o lingura de miere,
- o lingura de smantana sau iaurt gras.
Masca de caise si morcov se aplica pe fata iar dupa 20 -30 de minute se clateste cu apa calduta.

Morcovul contine fier, cupru, vitaminele C, D, E si caroten. Se recomanda mai ales utlizarea lui in mastile pentru fata pentru tenul gras datorita propretatilor sale de curatare si hranire a tenului, fara a incarca pielea.


Pentru ca pielea din regiunea ochilor este sensibila, nu se aplica masca in aceasta zona ci doar miere.
Inchei aici cu caisele si voi reveni cu retete simple pentru ten, folosind alte fructe si legume.