vineri, 21 martie 2014

Salata verde, rosii si putina inspiratie

Nicoleta, o buna prietena, a pornit odata cu primavara o cura de detoxifiere. Dieta pe care a ales-o are ca masa principala o salata. Cat de mare sa fie salata, sau cat de consistenta sa fie, nu conteaza. Salata sa fie. Zilele trecute imi povestea cum alegerea salatei este o corvoada. Prima zi a ales o salata din frunze verzi. A doua zi a mancat rosii. A treia zi a amestecat rosiile cu frunzele verzi. Si desi castronul plin statea pe masa de vreo 30 de minute, a fost peste puterile ei sa manance asa ceva. Despre ziua a patra de dieta nici nu putea fi vorba.

Asa ca iata-ma cu idei de salate, puse ca la cartea de matematica in etape: pasul 1, pasul 2…..

Pasul 1: Alegerea bazei salatei
Baza unei salate poate fi reprezentata de salata verde, de spanac, salata iceberg, varza proaspata, laptuca. Se poate folosi fiecare in parte sau un amestec creat din toate acestea.

                                                   


Pasul 2: Alegerea ierburilor
Ca sa adaugam salatei un plus de energie punem cate putin din: patrunjel, marar, rozmarin, menta, coriandru, busuioc si orice alte plante aromate.
 




Pasul 3: Adaugarea de grasimi sanatoase
Pentru ca salata sa fie consistenta si macar 2-3 ore sa nu lesinam de foame, adaugam grasimi. Acestea, in special avocado, ajuta organismul ca sa absoarba mineralele si vitaminele din salata.
Putem punte in salata un avocado intreg (curatat si taiat cubulete) sau seminte neprajite (nuci, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, caju, alune). Se recomanda ca semintele sa se manance neprajite, atfel grasimea continuta de ele se transforma si isi pierde aprope in totalitate efectul benefic pentru organism.





Pasul 4: Colorarea
Coloram salata cu fructe si legume bogate in antioxidanti, in vitamine si minerale: ardei, rosii, morcov, varza rosie toate pot fi puse rand pe rand pentru a crea o salata delicioasa.
 



Pasul 5: Plus de sanatate
Ridichi, mere, castraveti pentru a varia componenta salatei.



Pasul 6: Dressing
Ulei presat la rece, lamaie,portocala,  usturoi, ceapa verde, toate acestea adauga un plus de aroma, de vitamine si de gust intregii salate.

 

Si in final, dupa spalat salata, tocat marar, zdrobit usturoi, feliat rosie ne putem aseza la masa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu