vineri, 21 martie 2014

Lacul Melisani si Kefalonia

Da! Da, recunosc! S-a facut cald, a aparut soarele si mi s-a facut un dor nebun de vacanta.

Imi reamintesc caldura verii si daca va place soarele iar drumurile lungi nu va provoaca teama, puteti sa incercati vreo 1000 km spre sud de Romania, pana in Kefalonia.

Noi am plecat de acasa, rezervand camere cu o luna inainte, pentru o vacanta de aproape 10 zile. Speram ca fotografiile vilei sa fie reale, iar comentariile turistilor sa se refere intr-adevar la acel loc. Avand certitudinea ca totul este asa cum ne dorim, dupa un drum lung si chiar cand apunea soarele, am ajuns la destinatie. Insa doar dimineata am simtit farmecul Casei Capitanului.

Peretii sunt decorati cu tablouri ce infatiseaza fregate si cu fotografii vechi ale familiei. Atat pe una dintre mesele din holul de la parter, cat si in biblioteca de la etaj se afla carti ale celor ce au trecut pe acolo. Astfel poti descoperi cu incantare cate nationalitati si-au petrecut vacanta aici. In dupa amiezile incinse, cu o inghetata alaturi poti rasfoi, in racoarea holului, cartile.


In fiecare dimineata, putin dupa ora 7, coboram la micul dejun si o intalneam pe bunica familiei. Asezata pe canapea, cu spatele drept, isi bea cafeaua neagra (neaparat in cescuta de portelan si cu farfurioara). O salutam, la inceput in engleza si apoi in greaca si o urmaream cum dupa ce isi termina cafeau isi ia bastonul, pe care se sprijina, si se indreapta incet catre treburile ei.

Acolo, la Casa Capitanului, mi-am dat seama ca modelul familiei grecesti este asemanator celei din Romania. Familia unita, locuind toti in apropiere unul de altul. Fiecare isi are partea lui de responsabilitate in afacere.
Desigur cei tineri se ocupa de bar, un bar cu cocktailuri delicoase, ce pot fi oricand modificate dupa gustul fistichiu al cuiva.


Iar ceasul cu orele inversate, agatat pe perete, poate doar sa creeze atmosfera de relaxare, de vacanta si de bucurie a zilelor lungi de vara, cand speri sa pastrezi un an intreg relaxarea, cea cu sarguinta acumulata in vacanta.



Insula, cu drumuri serpuite si inguste adaposteste comori rar intalnite: plaje cu nisip rosu si fin, lacuri subterane cu apa sarata, pesteri, pe care cu timp si rabdare le poti savura.

O legenda greaca spune ca nimfa Melisani era indragostita de Pan, dar acesta nu raspundea dragostei ei. Nimfa ii trimitea mesaje cu ajutorul delifinilor ei fideli, dar fara aprimi vreun raspuns de la Pan. Dupa o vreme, dezamagita de dragostea neimpartasita, nimfa Melisani s-a aruncat intr-un lac, iar delifinii credinciosi nimfei lor s-au prefacut pe loc in pietre. Lacul poarta numele Melisani si poate fi vizitat.

Lacul Melisani este primul lac subteran cu apa sarata pe care l-am intalnit in calatoriile noastre.


Este un lac cu adancimea de 20-30 metri, descoperit accidental atucnc cand tavalul grotei s-a prabusit in urma unui cutremur.

Excavatiile arheologice din zona au scos la iveala relicve ale culturii minoice din Kefalonia (aproximativ secolul 5-3 iH). Acestea sunt: lampi de ulei, farfurii si figure ale zeului Pan si ale nimfelor.
Grota se afla cam la 500 de metri de mare, iar nivelul apei din grota este cu un metru mai inalt decat nivelul marii. Totusi apa marii ajunge prin canale subterane formate de la Argostoli si creaza lacul sarat.


Iar acum, pana cand vacanta ne va coplesi cu apropierea ei ne limitam doar la atat: Yamas!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu