vineri, 8 noiembrie 2013

Papadia - O alta floare a soarelui

Imi place floarea soarelui. As privi-o minute in sir fara sa clipesc iar daca cineva ma intreba ce flori as prefera sa primesc de ziua mea spun fara ezitare: “Floarea soarelui. Un lan de floarea soarelui.” Lumina ei galbena, asezarea perfecta a semintelor in ritm de 1-1-2-3-5-8-13-21-24, privirea ei constanta si increzatoare catre soare ma face sa o admir si sa ma pierd uitandu-ma la intinderea galbena.

Am descoperit ca si o alta floare galbena iubeste la fel de mult soarele: papadia. Floarea se deschide dimineata si sta asa zile la rand oferind culoarea ei lumina soarelui, oferind petalele delicate, subtiri si aproape tepoase. Sta asa pana cand lumina o copleseste, o umple de energie si este pregatita sa se explodeze in artificii.
  

Ei bine, ea, papadia este originara din Europa si Asia si este utilizata de sute de ani. În medicina traditionala araba planta se utiliza în afectiuni ale ficatului si splinei, iar în medicina traditionala chineza era asociata cu alte plante pentru tratamentul hepatitei. In medicina traditionala romaneasca papadia se întrebuinta pentru cresterea secretiilor gastrice, pancreatice, biliare si intestinale, eliminarea toxinelor din organism si în curele de slabire.

Papadia este cunoscuta ca una dintre cele mai puternice plante detoxifiante. Contine vitamina A, vitaminele B, C si D, este sursa de potasiu, sodium, calciu, fosfor si fier. Este un tonic amar cu actiune stimulativa a secretiilor exocrine (salivare, gastrice, pancreatice si intestinale), cu proprietati antiinflamatoare, depurative, laxative, antioxidante, hipoglicemiante.


Este recomandata pentru:
-          Tulburari circulatorii (varice, ciroza),
-          Insuficienta hepatica, hepatita, detoxifierea ficatului, litiaza biliara
-          Stimulare secretiei pancreatice,
-          Litiaza renala, insuficienta renala,
-          Colita cronica, entorocolita,
-          Constipatie,
-          Hemoroizi,
-          Acne, eczema,
-          Guta,
-          Rheumatism,
-          Ateroscleroza,
-          Gingivite, abcese dentare.


Se recomanda precautie la utilizarea tincturilor cu alcool, in cazul personelor case sufera de gastrita sau ulcer gastric si duodenal, hepatite.


Utilizari

Infuzie de papadie (partea aeriala plantei alcatuita din frunze) – in 250 ml de apa data in clocot se adauga 2 lingurite de planta uscata. Se lasa sad ea in clocot si se acopera vasul pentru un repaus de 10 minute.
Doza recomandata este de 2 cani pe zi: dimineata inainte de micul dejun si seara inainte de culcare. Cura recomandata este de 3 saptamani.

Decoct din papadie (se foloseste radacian uscata) - La o cana cu apa se pun doua linguri de radacina de papadie uscata și marunțita. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de15 minute, completându-se treptat apa care se evapora. Se strecoara si se poate pastra la rece 2 zile.
Doza recomandata este de 2 linguri de trei ori pe zi, iniante de masa, vreme de 3 saptamani.

Decoct tonifiant pentru ficat și rinichi: o lingura de papadie uscata, doua linguri de radacina de cicoare, 10-15 g de boabe de ienupar se pun intr-ul litru de apa la fiert. Dup ace da in clocot se mai lasa la clocotit 15 minute. Lichidul se strecoara si se pastreaza la frigider.
Doza recomandata este de 2 linguri de trei ori pe zi.
Pe langa proprietatile papadiei se adauga si cele ale celorlate component, astfel se obtine un ceai ce este indicat mai ales in cazul in care toxinele s-au concentrate si au cristalizat la nivelul ficatului si al rinichilor. Ienuparul are rol de reducere a nivelului de zahar din sange.
Ienuparul produce iritarea rinichilor, deci nu este recomandat in cazul afectiunilor grave ale rinichilor.

Tinctura de papadie:
Se dilueaza 30 de picaturi in putina apa sau ceai. Se administreaza de tri ori pe zi, dupa masa

Masca detoxifianta pentru ten de fața cu argila și papadie
Se obține amestecând 2 linguri de praf de argila cu decoct de papadie (prin reteta de mai sus), pana se obține o pasta subtire. Pasta este intinsa pe fata si pe gat si se lasa timp de 20-25 de minute. Se indeparteaza prin spalare cu apa calduta sau cu ceai caldut de musetel.
In cazul tenului uscat se poate adauga o lingura de ulei de masline
Argila are actiune antioxidanta si antibacteriana. Sarurile minerale continute de argila ii confera proprietati antioxidante, antibacteriene si tonifica pielea.

Bai terapeutice pentru ameliorarea afectiunilor articulatiilor si ale pielii
Se prepara o infuzie concentrate din 300 g papadie uscata si doi litrii de apa. Dup ace a inceput sa clocoteasca se mai lasa 20 de minute pe foc, apoi poate fi turnata in cada umpluta cu apa calda.
Se recomanda bai de 15-20 de minute de 2-3 ori pe saptamana pentru a alina durerile reumatice si ale articulatiilor si pentru calmarea iritatiilor pielii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu