vineri, 25 aprilie 2014

Matusa Alexandrina si bicarbonatul de sodiu

Matusa mea venise in Bucuresti putin inainte de mijlocul secolului XX. Cea mai mare dintre cei patru frati, inalta, impozanta si purtatoare a unui nume de regina, matusa mea era mandra de faptul ca se casatorise in Bucuresti cu unul dintre putinii soferi profesionisti.
Imbracata elegant si mereu cu cateva siraguri de margele atarnandu-i la gat a preluat responsabiltiatea fratilor mai mici, aducandu-i in oras.



Avea o gradina minuntata, plina de trandafiri (in dezordine, e drept!) iar cand ne vizita vara, ne aducea intotdeauna un buche tmare de flori pline de culori si mirosuri. Obisnuiam sa stau minute intregi cu nasul bagat intre petalele de trandafir si sa le inspire aroma.

Matusa noastra, devenita cap al familiei in Bucuresti, avea sfaturi si recomandari pentru toata lumea, iar remediul ei preferat era “birtcabonatul de sodium”. Nu indrazneam sa radem si ne imaginam ca noi nu pronuntam corect. O ascultam cu ochii mariti de uimire, inspirand aroma parfumului bulgaresc de trandafiri care o inconjura asemenea unui nor, o acultam cum ne explica faptul ca “birtcarbonatul” poate fi folosit dizolvat in apa si baut pentru a trata arsurile gastrice, poate fi folosit in delicioasele prajituri si mereu cand se facea curat.

Completez lista utilizarilor bicarbonatului de sodium, intocmita de matusa mea cu urmatoarele:

-          Curate piatra acumulata pe dinti,
-          Are efect antiperspirant,
-          Are efect exfoliant pentru ten,
-          Trateaza muscaturile si intepaturile insectelor,
-          Absoarbe radiatiile,
-          Alcalinizeaza organismul,
-          Indeparteaza mirosul neplacut al mainilor,
-          Indeparteaza usor mirosul vaselor,
-          Curate si odorizeaza frigiderul,
-          Dreneaza tevile infundate,
-          Odorizeaza si reda culoarea carpetelor,
-          Indeparteaza petele de transpiratie de pe haine,
-          Topeste gheata,
-          Odorizeaza incaltamintea.


Iata cateva retete in care bicarbonatul de sodium este utilizat in curatenia casei:

-          Curatarea si desfundarea tevilor infundate:
Se toarna in scurgerea chiuvetei 2 linguri de bicrcabonat de sodium si o jumatate de cana de otet. La turnarea otetului, bicarbonatul se va dizolva. Se lasa sa actioneze 30 de minute si se toarna in scurgere un litru de apa fierbinte.Daca este necesar se repeata operatia de mai sus.


-          Curatarea chivetei:
Presarati bicarbonate de sodium pe chiveta uscata si frecati. Clatiti cu apa.

-          Curatarea cuptorului:
Presarati bicarbonat de sodium in cuptor. Folosind un punverizator stropiti interiorul cuptorului cu apa, astfel incat puberea sa fie umeda. Lasati peste noapte, iar a doua zi curatati interiorul aragazului cu o carpa umeda.

-          Odorizant pentru frigider:
Plasati o cutiuta cu bicarbonate de sodium pe un raft al frigidetului. Bicarbonatul absoarbe moleculele de umezeala incarcate de miros.


-          Indepartarea mirosulrilor de pe tocator:
Presarati bicarbonate de sodium pe tocatorul uscat. Frecati cu o carpa si apoi clatiti.


-          Curatarea suprafetelor emailate si a celor acrilate:
O jumatate de cana de bicarbonate de sodiu se dizolva in detergent lichid. Solutia obtinuta se aplica pe un burette si se foloseste la curatarea placilor de gresie si faianta sau a suprafetelor emailate sau acrilate.


-          Curatarea obiectelor din argint:

Din bicarboant si apa se face o pasta care se aplica pe o carpa curate si uscata. Cu carpa se freaca obiectele de argint pentru a-si recapata luciul si culoarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu