vineri, 21 martie 2014

Salata verde, rosii si putina inspiratie

Nicoleta, o buna prietena, a pornit odata cu primavara o cura de detoxifiere. Dieta pe care a ales-o are ca masa principala o salata. Cat de mare sa fie salata, sau cat de consistenta sa fie, nu conteaza. Salata sa fie. Zilele trecute imi povestea cum alegerea salatei este o corvoada. Prima zi a ales o salata din frunze verzi. A doua zi a mancat rosii. A treia zi a amestecat rosiile cu frunzele verzi. Si desi castronul plin statea pe masa de vreo 30 de minute, a fost peste puterile ei sa manance asa ceva. Despre ziua a patra de dieta nici nu putea fi vorba.

Asa ca iata-ma cu idei de salate, puse ca la cartea de matematica in etape: pasul 1, pasul 2…..

Pasul 1: Alegerea bazei salatei
Baza unei salate poate fi reprezentata de salata verde, de spanac, salata iceberg, varza proaspata, laptuca. Se poate folosi fiecare in parte sau un amestec creat din toate acestea.

                                                   


Pasul 2: Alegerea ierburilor
Ca sa adaugam salatei un plus de energie punem cate putin din: patrunjel, marar, rozmarin, menta, coriandru, busuioc si orice alte plante aromate.
 




Pasul 3: Adaugarea de grasimi sanatoase
Pentru ca salata sa fie consistenta si macar 2-3 ore sa nu lesinam de foame, adaugam grasimi. Acestea, in special avocado, ajuta organismul ca sa absoarba mineralele si vitaminele din salata.
Putem punte in salata un avocado intreg (curatat si taiat cubulete) sau seminte neprajite (nuci, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, caju, alune). Se recomanda ca semintele sa se manance neprajite, atfel grasimea continuta de ele se transforma si isi pierde aprope in totalitate efectul benefic pentru organism.





Pasul 4: Colorarea
Coloram salata cu fructe si legume bogate in antioxidanti, in vitamine si minerale: ardei, rosii, morcov, varza rosie toate pot fi puse rand pe rand pentru a crea o salata delicioasa.
 



Pasul 5: Plus de sanatate
Ridichi, mere, castraveti pentru a varia componenta salatei.



Pasul 6: Dressing
Ulei presat la rece, lamaie,portocala,  usturoi, ceapa verde, toate acestea adauga un plus de aroma, de vitamine si de gust intregii salate.

 

Si in final, dupa spalat salata, tocat marar, zdrobit usturoi, feliat rosie ne putem aseza la masa.



Lacul Melisani si Kefalonia

Da! Da, recunosc! S-a facut cald, a aparut soarele si mi s-a facut un dor nebun de vacanta.

Imi reamintesc caldura verii si daca va place soarele iar drumurile lungi nu va provoaca teama, puteti sa incercati vreo 1000 km spre sud de Romania, pana in Kefalonia.

Noi am plecat de acasa, rezervand camere cu o luna inainte, pentru o vacanta de aproape 10 zile. Speram ca fotografiile vilei sa fie reale, iar comentariile turistilor sa se refere intr-adevar la acel loc. Avand certitudinea ca totul este asa cum ne dorim, dupa un drum lung si chiar cand apunea soarele, am ajuns la destinatie. Insa doar dimineata am simtit farmecul Casei Capitanului.

Peretii sunt decorati cu tablouri ce infatiseaza fregate si cu fotografii vechi ale familiei. Atat pe una dintre mesele din holul de la parter, cat si in biblioteca de la etaj se afla carti ale celor ce au trecut pe acolo. Astfel poti descoperi cu incantare cate nationalitati si-au petrecut vacanta aici. In dupa amiezile incinse, cu o inghetata alaturi poti rasfoi, in racoarea holului, cartile.


In fiecare dimineata, putin dupa ora 7, coboram la micul dejun si o intalneam pe bunica familiei. Asezata pe canapea, cu spatele drept, isi bea cafeaua neagra (neaparat in cescuta de portelan si cu farfurioara). O salutam, la inceput in engleza si apoi in greaca si o urmaream cum dupa ce isi termina cafeau isi ia bastonul, pe care se sprijina, si se indreapta incet catre treburile ei.

Acolo, la Casa Capitanului, mi-am dat seama ca modelul familiei grecesti este asemanator celei din Romania. Familia unita, locuind toti in apropiere unul de altul. Fiecare isi are partea lui de responsabilitate in afacere.
Desigur cei tineri se ocupa de bar, un bar cu cocktailuri delicoase, ce pot fi oricand modificate dupa gustul fistichiu al cuiva.


Iar ceasul cu orele inversate, agatat pe perete, poate doar sa creeze atmosfera de relaxare, de vacanta si de bucurie a zilelor lungi de vara, cand speri sa pastrezi un an intreg relaxarea, cea cu sarguinta acumulata in vacanta.



Insula, cu drumuri serpuite si inguste adaposteste comori rar intalnite: plaje cu nisip rosu si fin, lacuri subterane cu apa sarata, pesteri, pe care cu timp si rabdare le poti savura.

O legenda greaca spune ca nimfa Melisani era indragostita de Pan, dar acesta nu raspundea dragostei ei. Nimfa ii trimitea mesaje cu ajutorul delifinilor ei fideli, dar fara aprimi vreun raspuns de la Pan. Dupa o vreme, dezamagita de dragostea neimpartasita, nimfa Melisani s-a aruncat intr-un lac, iar delifinii credinciosi nimfei lor s-au prefacut pe loc in pietre. Lacul poarta numele Melisani si poate fi vizitat.

Lacul Melisani este primul lac subteran cu apa sarata pe care l-am intalnit in calatoriile noastre.


Este un lac cu adancimea de 20-30 metri, descoperit accidental atucnc cand tavalul grotei s-a prabusit in urma unui cutremur.

Excavatiile arheologice din zona au scos la iveala relicve ale culturii minoice din Kefalonia (aproximativ secolul 5-3 iH). Acestea sunt: lampi de ulei, farfurii si figure ale zeului Pan si ale nimfelor.
Grota se afla cam la 500 de metri de mare, iar nivelul apei din grota este cu un metru mai inalt decat nivelul marii. Totusi apa marii ajunge prin canale subterane formate de la Argostoli si creaza lacul sarat.


Iar acum, pana cand vacanta ne va coplesi cu apropierea ei ne limitam doar la atat: Yamas!




luni, 10 martie 2014

Despre stangaci


Adica: “Despre persoanele care utilizeaza preponderent mana stanga”

S-a constatat ca:

·         Daca ambii parinti sunt stangaci, sansele ca sa aiba un copil stangaci sunt de 50%. Copiii parintilor dreptaci sunt doar in proportie de 2% stangaci.
·         Cu cat varsta unei mame este mai mare cu atat mai mult este posibil ca noul nascut sa fie stangaci.
·         Viitorii parinti pot distinge la ecografie daca copilul lor va fi stangaci urmarind degetul catei maini il au in gura. Daca este vorba de mana stanga aproape sigur se va naste un stangaci.
·         Bebelusii dreptaci, atunci cand sunt asezati pe burta intorc capul spre dreapta.
·         In general in perechile de gemeni unul este stangaci.
·         Dislexia apare cu preponderenta la stangaci, mai ales la cei ce au fost fortati in copilarie sa scrie cu mana dreapta.
·         Cei mai multi stangaci deseneaza figurile cu fata spre dreapta.
·         Stangacii isi adapteaza mai bine vederea la scufundari.
·         Stangacii exceleaza in sporturi precum tenisul si inotul.
·         4 din cei 5 designeri originali ai computerului Macintosh au fost stangaci.
·         Aproximativ 15% din populatia lumii este reprezentata de stangaci, numarul barbatilor fiind dublu fata de cel al femeilor,
·         Mensa, socitatea formata din personele cu cel mai mare IQ, are 20% membrii stangaci.
·         Stangacii conduc. Iata cateva nume: Regele England George VI (care a fost obigat in copilarie sa scrie cu mana dreapta), Regina Mama, regina Elisabeta II, Printul Charles, Printul William, George Bush Sr., Bill Clinton, Barak Obama, Gerald Ford,  Harry Truman.

·         Fata de dreptaci, stangacii au un simt artistic mult mai dezvoltat (artisti: Leonardo, Michelangelo, Raphael and Rembrandt) , au o mai buna perceptie in spatiu si o gandire mai rapida si mult mai creativa (din nou Leonardo da Vinci, Bill Gates).