vineri, 20 decembrie 2013

Lalele, crini si usturoi


Pe vremea cand bunica locuia cu noi ne pregatea pentru masa de pranz orice vroiam. Acest lucru care o infuria pe mama: “Frigiderul este plin de mancare. De ce nu mancati ce am gatit, ca doar pentru voi am muncit atat?”, dar nu convinge nici o bunica din lume sa nu le pregateasca nepotilor ceea ce ei doresc mai mult.
Una dintre dorintele noastre speciale erau cartofii prajiti. Dar nu prajiti oricum. Cartofii erau taiati felii maricele si fierti. Dupa fierbere erau scursi si introdusi in ulei incins, unde prindeau o crusta …mmmm…delicioasa.
Scosi din ulei se asezau intr-un castron adanc, se punea peste ei usturoi tocat marunt si un capac, iar peste 10 minute erau tocmai buni de mancat.

Lalele, crini si usturoi




Toate fac parte din familia Liliaceae.
Doar usturoiul este tema mea de astazi, asa ca incep prin a va transmite cateva detalii interesante.
Usturoiul este originar din Asia si este unul dintre cele mai vechi plante cultivate.
El este mentionat in papirusurile egiptene si recomandat a fi consumat ca si produs terapeutic fiind prezentat in peste 20 de retete ca remediu pentru durere de cap si muscaturi de insecte.
Hippocrates adopta recomandarile egiptene pentru tratamente avand la baza usturoiul si le imbunatateste cu observatiile lui.
Romanii foloseau usturoiul ca si remediu vermifug si impotriva infectiilor.
In secolul XIX Louis Pasteur a recunoscut calitatile usturoiului si l-a recomandat ca antibiotic.
La inceputul anilor 1920 in USA usturoiului i  se spunea “Vanilie de Bronx” si a devenit populat in USA abea dupa 1940.
 In cel de-al doilea Razboi Mondial usturoiul era remedial infectiilor si a fost numit “penicilina ruseasca”.
In secolul XX, Albert Schweitzer a utilizat usturoiul impotriva dizenteriei a tifosului, difteriri, tuberculozei si chiar impotriva holerei.
Studii epidemiologice efectuate in China indica faptul unei inicdente fosrte scazute a cancerului la persoanele care consuma regulat usturoi.

In concluzie usturoiul, prin ingredientele sale active, are urmatoarele influente asupra organismului uman:
-      Sanatatea inimii – reduce riscurile cardiovasculare, prin scaderea colesterolului. Reduce riscul de ateroscleroza si scade presiunea sanguine.
-      Imunitatea - produce cresterea imunitatii organismului prin stimularea producerii de cellule albe si prin eficientizarea anticorpilor. Efecte foarte bune are si prin aplicarea locala.
-      Antibiotic - elimina bacteriile daunatoare, nu si pe cele necesare organismului.
-      Antioxidant – distruge si reduce radicalii liberi.
   
Este recomandat a se consuma zdrobit si neaparat impreuna cu toata familia :-)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu