vineri, 22 noiembrie 2013

Din nou despre fericire

Iata ce spun altii.
De acord?


Pentru a fi fericit, ai nevoie de 3 lucruri:

ceva care sa iti placa sa faci,

cineva pe care sa iubesti,

si ceva la care sa speri.



"Esti fericita?", am intrebat.

Acum cateva zile am intrebat o prietena daca este fericita. Mi-a raspuns ca este multumita de viata ei. “Cum adica?”, am continuat. Mi-a spus ca e multumita de fiecare aspect,iar cand apare ceva ce ii creaza nemultumire sau iritare il evalueaza pentru a intelege daca sa il corecteze sau sa il indeparteze.
“Dar esti fericita?”, am continuat. Mi-a spus ca sunt momente in care este fericita si acelea sunt cele dupa care se ghideaza.



Am rugat-o sa imi explice sau sa imi descrie un moment de fericire. Mi-a povestit ca un astfel de moment a fost cel in care intr-o zi de primavara statea pe malul marii si cu ochii inchisi se lasa sa simt vantul si soarele. In acel moment tot ce conta era “ACUM”, nici trecutul, nici ce va fi peste o ora, ci ACUM. Atunci a fost fericita. “Sunt rare aceste momente, dar reprezinta momentele mele, ale mele ca identitate.”

Cicalitoare am revenit cu intrebarile: “Dar atunci cand ai fost la prima serbare de gradinita a copilului cel mic? Dar cand ai fost sa vezi lista cu admiterea la facultate a celui mare? Atunci nu ai fost fericita?”.
A ras si a tacut. Am tacut si eu, neintelegand daca o deranjeaza intrebarea sau daca este atat de evident raspunsul incat nu merita vorbe.
Dupa cateva clipe insa mi-a raspuns: “Vezi tu, prima serbare de gradinita te ridica in inaltul cerului. Dar te ridica pentru ca este legat de copilul tau, pentru ca incordarea din vocea lui atunci cand isi spune poezia si privirea pe care ti-o arunca direct si cu mandrie atunci cand termina si nu uita nici un cuvant, exact asa cum ati repetat seara de seara acasa, aceasta te emotioneaza si te bucura. Este fericirea ta pentru ca iti vezi copilul fericit. Stii ca este fericit si asta te bucura.”
“Iar admitere la facultate…ehe…luni si luni de invatat continuu, amanari ale iesirilor cu prietenii pentru invatat incrancenat, repetat si repetat in timp ce se plimba prin casa, bucuria finalizarii examenului “sigur cu cel putin 9.50” si emotia asteptarii: “e 9.50 sau profesorul vede o greseala inexistenta, irationala si pe care nu am banuit-o si e mai putin?”.Incordarea, asteptarea banuita a reusitei si indoielile firesti ale reusitei toate acestea se finalizeaza cu “am reusit!!!!”. Este fericirea copilului tau, munca lui, mandria lui si pentru asta esti fericita. Esti fericita pentru ca esti mandra de copilul tau fericit. Stii ca e bucuros ca nicodata iar asta te bucura.”
“Dar partenerul tau? Nu ai fost fericita niciodata in relatia ta?”
Acum a ras de-a binelea: “Cum sa nu! Ma bucur permanent de prezenta lui, de atingerea lui si de fericirea pe care mi-o transmite atunci cand ma priveste in ochi. Aceasta e bucuria relatiei noastre si fericirea de a fi impreuna.”

Acum a tacut din nou. Nu am indraznit sa spun nimic. Am asteptat continuarea.
“Dar fericirea TA este momentul TAU si numai al TAU. Pe care il simti in inima, in suflet, in abandon, cu mintea golita si cand esti detasat de orice altceva si de oricine altcineva. Esti fericit si atat. Fara “dar”, fara “poate”, fara “ieri”, fara ‘mai tarziu”. Esti fericit ACUM, in clipa aceea. Chiar daca totul se misca iar tu este unic si nemiscat. Si esti fericit.”


Acum trag concluzia ca daca am trai mai multe moment “ACUM” am fi fericiti mereu. Daca am constientiza ca fiecare clipa are legatura doar cu ea insisi si nu cu trecutul si nu cu viitorul, am trai aici, moment de moment, ca o linie punctata ce se uneste momentele individuale, unice de fericire.

vineri, 8 noiembrie 2013

Papadia - O alta floare a soarelui

Imi place floarea soarelui. As privi-o minute in sir fara sa clipesc iar daca cineva ma intreba ce flori as prefera sa primesc de ziua mea spun fara ezitare: “Floarea soarelui. Un lan de floarea soarelui.” Lumina ei galbena, asezarea perfecta a semintelor in ritm de 1-1-2-3-5-8-13-21-24, privirea ei constanta si increzatoare catre soare ma face sa o admir si sa ma pierd uitandu-ma la intinderea galbena.

Am descoperit ca si o alta floare galbena iubeste la fel de mult soarele: papadia. Floarea se deschide dimineata si sta asa zile la rand oferind culoarea ei lumina soarelui, oferind petalele delicate, subtiri si aproape tepoase. Sta asa pana cand lumina o copleseste, o umple de energie si este pregatita sa se explodeze in artificii.
  

Ei bine, ea, papadia este originara din Europa si Asia si este utilizata de sute de ani. În medicina traditionala araba planta se utiliza în afectiuni ale ficatului si splinei, iar în medicina traditionala chineza era asociata cu alte plante pentru tratamentul hepatitei. In medicina traditionala romaneasca papadia se întrebuinta pentru cresterea secretiilor gastrice, pancreatice, biliare si intestinale, eliminarea toxinelor din organism si în curele de slabire.

Papadia este cunoscuta ca una dintre cele mai puternice plante detoxifiante. Contine vitamina A, vitaminele B, C si D, este sursa de potasiu, sodium, calciu, fosfor si fier. Este un tonic amar cu actiune stimulativa a secretiilor exocrine (salivare, gastrice, pancreatice si intestinale), cu proprietati antiinflamatoare, depurative, laxative, antioxidante, hipoglicemiante.


Este recomandata pentru:
-          Tulburari circulatorii (varice, ciroza),
-          Insuficienta hepatica, hepatita, detoxifierea ficatului, litiaza biliara
-          Stimulare secretiei pancreatice,
-          Litiaza renala, insuficienta renala,
-          Colita cronica, entorocolita,
-          Constipatie,
-          Hemoroizi,
-          Acne, eczema,
-          Guta,
-          Rheumatism,
-          Ateroscleroza,
-          Gingivite, abcese dentare.


Se recomanda precautie la utilizarea tincturilor cu alcool, in cazul personelor case sufera de gastrita sau ulcer gastric si duodenal, hepatite.


Utilizari

Infuzie de papadie (partea aeriala plantei alcatuita din frunze) – in 250 ml de apa data in clocot se adauga 2 lingurite de planta uscata. Se lasa sad ea in clocot si se acopera vasul pentru un repaus de 10 minute.
Doza recomandata este de 2 cani pe zi: dimineata inainte de micul dejun si seara inainte de culcare. Cura recomandata este de 3 saptamani.

Decoct din papadie (se foloseste radacian uscata) - La o cana cu apa se pun doua linguri de radacina de papadie uscata și marunțita. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de15 minute, completându-se treptat apa care se evapora. Se strecoara si se poate pastra la rece 2 zile.
Doza recomandata este de 2 linguri de trei ori pe zi, iniante de masa, vreme de 3 saptamani.

Decoct tonifiant pentru ficat și rinichi: o lingura de papadie uscata, doua linguri de radacina de cicoare, 10-15 g de boabe de ienupar se pun intr-ul litru de apa la fiert. Dup ace da in clocot se mai lasa la clocotit 15 minute. Lichidul se strecoara si se pastreaza la frigider.
Doza recomandata este de 2 linguri de trei ori pe zi.
Pe langa proprietatile papadiei se adauga si cele ale celorlate component, astfel se obtine un ceai ce este indicat mai ales in cazul in care toxinele s-au concentrate si au cristalizat la nivelul ficatului si al rinichilor. Ienuparul are rol de reducere a nivelului de zahar din sange.
Ienuparul produce iritarea rinichilor, deci nu este recomandat in cazul afectiunilor grave ale rinichilor.

Tinctura de papadie:
Se dilueaza 30 de picaturi in putina apa sau ceai. Se administreaza de tri ori pe zi, dupa masa

Masca detoxifianta pentru ten de fața cu argila și papadie
Se obține amestecând 2 linguri de praf de argila cu decoct de papadie (prin reteta de mai sus), pana se obține o pasta subtire. Pasta este intinsa pe fata si pe gat si se lasa timp de 20-25 de minute. Se indeparteaza prin spalare cu apa calduta sau cu ceai caldut de musetel.
In cazul tenului uscat se poate adauga o lingura de ulei de masline
Argila are actiune antioxidanta si antibacteriana. Sarurile minerale continute de argila ii confera proprietati antioxidante, antibacteriene si tonifica pielea.

Bai terapeutice pentru ameliorarea afectiunilor articulatiilor si ale pielii
Se prepara o infuzie concentrate din 300 g papadie uscata si doi litrii de apa. Dup ace a inceput sa clocoteasca se mai lasa 20 de minute pe foc, apoi poate fi turnata in cada umpluta cu apa calda.
Se recomanda bai de 15-20 de minute de 2-3 ori pe saptamana pentru a alina durerile reumatice si ale articulatiilor si pentru calmarea iritatiilor pielii.