miercuri, 23 septembrie 2015

Bucatarese alese la "Delicat Alese"

Prietena mea din copilarie a emigrat in 1992, impreuna cu intreaga familie, in Finlanda. Parintii ei, acum la varsta de 60-65 de ani s-au intors acasa in Romania. Dupa aproape 20 ani de lucrat si locuit in Finlanda, dupa noptile lungi si zilele racoroase, dupa umezeala ce le-a intrat in oase si lipsa soarelui, ei s-au pensionat si au dorit sa se intoarca la vechii lor prieteni, la locurile cunoscute si la rudele lor.

Au adus cu ei odata cu bagajul si experienta acumulata in anii petrecuti departe de casa. Unul dintre importantele lucurui invatate a fost sa nu mai faca depozite de ulei, faina, zacusca, dulceturi in bucataria proprie. Nu vor reusi sa manance totul pana la inceputul primaverii si le vor folosi (“Sa nu le aruncam, ca e pacat!”) chiar si atunci cand fructele noului sezon vor aparea.

Acum ei isi pregatesc minimul de conserve pentru iarna, restul necesarului fiind conserve cumparate, alegand sa guste produse pe care nu le prepara: zacusca cu ciuperci, pasta de ardei, dulceata de morcovi si alte trasnai interesante. Conservele pe care le aleg sunt intotdeauna cele facute in casa, nu cele comercializate de lanturile de magazine, pentru ca au convingerea ca un mic intreprinzator nu va da gres  in reteta lui si va vinde doar produsele excelente, pentru ca sa revina la el toti cei care o data au gustat vreodata ceea ce a gatit. Identificare locurilor unde se comercializeaza aceste produse este facila, la fiecare sfarsit de saptamana exista cel putin un targ in Bucuresti unde se poate gasi zacusca, dulceata si alte tipuri de conserve.

Apropo de trasnai interesante, daca va intrebati ce gust are si la ce foloseste dulceata de ghimbir sau cea de ardei iute, bucataresele alese de la Delicat Alese https://www.facebook.com/DelicatAlese?fref=ts   ne propun cateva amestecuri atat pentru desert cat si ca sosuri reci peste mancarurile preparate.
  



Dulceata de Ghimbir contine: ghimbir, suc de mere, lamaie, zahar.
Ghimbirul este bogat in potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D. Are proprietati antiemetice, antivertiginoase, carminative, stimuleazã secreţia de salivã şi sucuri digestive.
Ghimbirul are şi efect de calmare a tusei, efect antialgic, sedativ si antipiretic, prin stimularea transpiratiei.


Dulceata de Capsuni cu piper rosu contine capsuni, piper rosu, zahar
Capsunele sunt printre cele mai bogate fructe in vitamina C, conţinand 60mg de vitamina C in 100g de fruct (5-6 capsune). Ele conţin antioxidanti puternici, sunt bogate atat in calciu, magneziu, potasiu si fier, dar şi minerale mai rare precum: zinc, fluor, fosfor, cupru.


Dulceata de cirese cu menta, dulceata de cirese negre, gem de zmeura cu lavanda, dulceata de nuci verzi, dulceata de ceapa, de ardei galben si de sfecla rosie cu hrean, gem de capsuni cu chilli si rubarba, gem de zmeura si alte nebunii culinare, la care eu sigur nu m-am gandit.

Le-am promis insa ca voi inventa si eu un amestec inedit si le voi ruga sa imi prepare macar un borcanel de dulceata. Am putea incerca gutui cu ghimbir si rubarba?


vineri, 18 septembrie 2015

Micul dejun de fructe

“Dom’ profesor”, asa ii spuneam. Niciodata: “proful”.

Aveam curs la ultimul etajal cladirii, intr-o sala plina de ferestre spre miazazi. Astfel ca la ora pranzului,  soarele lumina si incalzea intreaga sala.
Dom’ profesor urca scarile cantand sau fluierand, uneori urca doua trepte deodata, ceea ce ne facea sa ne miram de vitalitatea lui. Ni se parea batran, ingrozitor de batran, dar adevarul este ca nu am reusit niciodata sa ii numim varsta.

Imi amintesc in special de orele din perioada pranzului, cand clasa era plina de soare si amorteala.

O toropeala se asternea peste toti, iar vorba rara si lenta a profesorului nu reusea sa ne trezeasca. Astfel  lasa creta langa tabla, se intorcea cu fata spre noi si incepea sa ne povesteasca intamplari in care neaparat unul dintre personaje era Rabi. Atunci deveneam atenti pentru ca povestea placut si cu intonatie si vroiam sa prindem pilda care invariabil incheia povestea. Se oprea inainte de a trage concluzii si astepta sa ne vada reactia. Da, ne trezise din amorteala, eram atenti si putea continua ora.

Nu indrazneam sa il intrebam pe Dom’ profesor cum isi intretine vitalitatea, insa asta nu ma impiedica sa incerc sa gasesc metode de a ma simti plina de enerie intreaga zi.

Am observant ca in cazul meu, ceea ce mananc la micul dejun face diferenta asupra tot ceea ce mananc intreaga zi. Un mic dejun savuros, indestulator ma determina sa putin la pranz si deloc seara, fara sa simt deloc senzatia de foame. In plus, un mic dejun indestulator imi confera energie, putere si vitalitate intraga zi.

Una dintre variantele micului dejun este masa de fructe.



Intre orele 7 si 11 dimineata, corpul nostru se detoxifica intens, astfel mancand numai fructe in acest interval de timp, furnizam energia de care organismul nostrum are nevoie pentru detoxifiere si evitam ingerarea de alimente grase care ingreuneaza digestia.


Fructele la micul dejun sunt un mod excelent de a ne reveni dupa perioada de relaxare a somnului. Sistemul digestiv si metabolismul isi pot intra usor in functiile lor, fara a suferi din cauza cafelei sau a mancarurilor grase.


Fructele contin fibre care ajuta digestia, astfel ca ne simtim mai usori, mai plini de vitalitate si gata pentru abordarea unei zile minunate.


Mancand suficiente fructe la micul dejun nu mai organismul nu mai simte acut nevoia cofeinei continuta de cafea. Fructele sunt o sursa naturala de zaharuri ne ajuta sa ne mentinem concentrati si energizati.



Persoanele care consuma consuma un mic dejun format din fructe sunt mai sanatoase, mai calme si productive pentru intreaga zi.