Se pare ca acidul ascorbic (vitamina C) s-a dezvoltat initial in plante
cu aproximativ 400 milioane de ani in urma, plantele adaptandu-se la deficient
de minerale din apele dulci. Alimentatia teresatra a creat pentru plante si
animale un deficit de micronutrienti (iod, selenium, zinc, cupru, fier, mangan).
Algele de apa dulce si plantele terestre au optimizat gradual alte tipuri de
antioxidanti: vitamina A, Vitamina C, Vitamina E.
Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, iar aceasta capacitate
pare ca a disparut de-a lungul evolutiei omului modern.
Vitamina C este esentiala in sinteza colagenului, astfel deficitul
acestei vitamine poate produce patare a pielii, sangerari ale mucoaselor.
Vitamina C este un puternic antioxidant , creste imunitatea organismului si este
un mijloc de protective foarte eficient impotriva unor afectiuni: gripa,
afectiuni ale inimii, ateroscleroza, astm.
Doza de vitamina C recomandata este de 75-120 mg / zi si exista surse
natural multiple.
Iata cateva plante:
Continut de vitamina C, mg /100 g
|
|
Catina |
2500
|
Macese |
2000
|
Coacaze
negre |
200
|
Ardei
gras rosu |
190
|
Patrunjel |
130
|
Kiwi,
broccoli |
90
|
Coacaze
rosii, varza de Brussels |
80
|
Goji |
73
|
Capsuni |
60
|
Portocale |
50
|
Lamai,
pepene galben, conopida |
40
|
Usturoi,
zmeura, mandarine, spanac, lime, varza |
30
|
Mure,
cartofi |
20
|
Afine,
rosii, ananas, struguri, caise, pepene rosu, prune, banana, morcovi |
10
|
Sursele animale de vitamina C sunt organele (ficat, limba, creier) cu
aproximativ 15 mg / 100 g in stare gatita si laptele proaspat cu 2 - 3 ml
vitamina C / 100 g.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu