vineri, 24 ianuarie 2014

Vitamina C

Se pare ca acidul ascorbic (vitamina C) s-a dezvoltat initial in plante cu aproximativ 400 milioane de ani in urma, plantele adaptandu-se la deficient de minerale din apele dulci. Alimentatia teresatra a creat pentru plante si animale un deficit de micronutrienti (iod, selenium, zinc, cupru, fier, mangan). Algele de apa dulce si plantele terestre au optimizat gradual alte tipuri de antioxidanti: vitamina A, Vitamina C, Vitamina E.

Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, iar aceasta capacitate pare ca a disparut de-a lungul evolutiei omului modern.



Vitamina C este esentiala in sinteza colagenului, astfel deficitul acestei vitamine poate produce patare a pielii, sangerari ale mucoaselor. Vitamina C este un puternic antioxidant , creste imunitatea organismului si este un mijloc de protective foarte eficient impotriva unor afectiuni: gripa, afectiuni ale inimii, ateroscleroza, astm.
Doza de vitamina C recomandata este de 75-120 mg / zi si exista surse natural multiple.
Iata cateva plante:

Continut de vitamina C, mg /100 g
Catina
2500
Macese
2000
Coacaze negre
200
Ardei gras rosu
190
Patrunjel
130
Kiwi, broccoli
90
Coacaze rosii, varza de Brussels
80
Goji
73
Capsuni
60
Portocale
50
Lamai, pepene galben, conopida
40
Usturoi, zmeura, mandarine, spanac, lime, varza
30
Mure, cartofi
20
Afine, rosii, ananas, struguri, caise, pepene rosu, prune, banana, morcovi
10
Sursele animale de vitamina C sunt organele (ficat, limba, creier) cu aproximativ 15 mg / 100 g in stare gatita si laptele proaspat cu 2 - 3 ml vitamina C / 100 g.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu