vineri, 24 ianuarie 2014

Creierul la super turatie


Alimentele, prin nutrientii continuti, ajuta la buna functionare a creierului. Sa incercam asadar sa mancam periodic:

Afine,
Carne de somon,

Seminte si nuci,

Avocado,

Fasole boabe,

Rodie,

Cereale integrale,


Si sigur: unica, perfecta si delicioasa ciocolata neagra.


Vitamina C

Se pare ca acidul ascorbic (vitamina C) s-a dezvoltat initial in plante cu aproximativ 400 milioane de ani in urma, plantele adaptandu-se la deficient de minerale din apele dulci. Alimentatia teresatra a creat pentru plante si animale un deficit de micronutrienti (iod, selenium, zinc, cupru, fier, mangan). Algele de apa dulce si plantele terestre au optimizat gradual alte tipuri de antioxidanti: vitamina A, Vitamina C, Vitamina E.

Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, iar aceasta capacitate pare ca a disparut de-a lungul evolutiei omului modern.



Vitamina C este esentiala in sinteza colagenului, astfel deficitul acestei vitamine poate produce patare a pielii, sangerari ale mucoaselor. Vitamina C este un puternic antioxidant , creste imunitatea organismului si este un mijloc de protective foarte eficient impotriva unor afectiuni: gripa, afectiuni ale inimii, ateroscleroza, astm.
Doza de vitamina C recomandata este de 75-120 mg / zi si exista surse natural multiple.
Iata cateva plante:

Continut de vitamina C, mg /100 g
Catina
2500
Macese
2000
Coacaze negre
200
Ardei gras rosu
190
Patrunjel
130
Kiwi, broccoli
90
Coacaze rosii, varza de Brussels
80
Goji
73
Capsuni
60
Portocale
50
Lamai, pepene galben, conopida
40
Usturoi, zmeura, mandarine, spanac, lime, varza
30
Mure, cartofi
20
Afine, rosii, ananas, struguri, caise, pepene rosu, prune, banana, morcovi
10
Sursele animale de vitamina C sunt organele (ficat, limba, creier) cu aproximativ 15 mg / 100 g in stare gatita si laptele proaspat cu 2 - 3 ml vitamina C / 100 g.

marți, 21 ianuarie 2014

Vitamina B

Vi s-a intamplat vreodata sa mancati drojdie proaspata? Din aceea pastrata de mama in frigider pentru cozonac sau pentru o eventual painica.
Ei bine, puteti reincepe sa consumati cate o bucatica de drojdie proaspata pentru a aduce vitamina B in organismul vostru.

Vitaminele B au capacitate de energizare, contribuie la crearea celulelor rosii sanguine si au capacitatea de a spori sanatatea nervilor si concentrarea.
Deficitul vitaminelor B produce efecte similare afectiunilor neuropsihice (anxietate, ameteala, depresie, confuzie, ostilitate, paranoia).


Vitamina B1 - Carentele produc oboseala, pierderea apetitului si a greutatii corporale, boli cardiace si digestive, dar toate sunt reversibile prin administrarea de vitamina B1. 
In stare naturala se mai gaseste in cereale, drojdie, portocale, plamini si ficat de vita, cartof copt, mazare, faina de secara.

Vitamina B2 – are rol in oxireducerea celulara, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor. Ajuta la integritatea pielii, parului, unghiilor, in acuitatea vederii. Necesara in actiunile ce suprasolicita organismul (dezvoltare fizica, sarcina, alaptare).
Reduce migrenele si durerile de cap.
Surse alimentare de vitamina B2 sunt: painea vitaminizata, lapte sau produse lactate, hrisca si ovaz, ficat de vita, carne de porc, oua.


Vitamina B3 - ajuta la cresterea energiei, repara ADN-ul, este esentiala in functionarea normala a sistemului digestive a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni. Se recomanda suplimente pentru reducerea depresieie.  
Are un efect calmant al migrenelor, imbunatateste circulatia sangvina, scade tensiunea arteriala, precum si concentratia colesterolului si a trigliceridelor. Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena.
Vitamina B4 - Favorizeaza absorbtia fierului, impreuna cu alte vitamine are rol in biosinteza hemoglobinei si a globulelor rosii si este foarte utila in tratamentul unor anemii.
Lipsa acidului folic este un factor de risc pentru unele malformatii congenitale.


Vitamina B5 - grabeste vindecarea ranilor, in doze mari reduce nivelele colesterolului LDL
Carenta determina tulburari neurologice  si tulburari digestive. Favorizeaza mentinerea structurii si functiei normale a pielii si stimuleaza pozitiv cresterea si pigmentarea parului. Este indispensabila functionarii normale a glandelor suprarenale.

Vitamina B6 - necesar apentru neurotransmitatori, precum serotonina, buna in simptomele postmenstruale.
Are un rol foarte important in buna functionare a sistemului nervos si imunitar lipsa ei la copii duce la convulsii, iar la adult la astenie, nervozitate,insomnii, pierderea in greutate, tulburari neurologice, glosita, depresii, anemie, irascibilitate. 

Vitamina B6 - poate fi gasita in urmatoarele surse naturale: peste, galbenus de ou, alune nesarate, banane, avocado, cereale, legume si fructe proaspete si uscate - spanac, varza, mere, struguri.
 

Vitamina B7 - in doze marite impreuna cu cromul imbunatateste controlul zaharului din sange
Este componenta a unor enzime care contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor. Amelioreaza durerile musculare consecutive oboselii si contribuie la mentinerea integritatii pielii. Impiedica incaruntirea si caderea parului, fiind utilizata cu rezultate bune si prevenirea alopeciei (cheliei). Sportivii necesita cantitati mari din aceasta vitamina.


Vitamina B8 -  necesara pentru functionarea normala a creierului si a memoriei
Se recomanda in dermatoze si starile de oboseala. Contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism. Lipsa ei duce la perturbarea activitatii cerebrale si la scaderea capacitatii de memorare.
Vitamina B8 este sintetizata si in organism, dar in cantitati insuficiente.

Vitamina B9 - scade riscul de boli de inima si defecte la nastere. Carenta duce la anemii, tulburari nervoase, iritabilitate, scaderea memoriei. Are efect antialergic. Vitamina B9 favorizeaza cresterea parului si previne aterosceloza. Are si un efect calmant puternic.
Surse alimentare naturale sunt: drojdia de bere, ficatul de vitel, varza alba si de Bruxell, sfecla, bananele, citricele si sucurile obtinute din acestea.


Vitamina B10 - Contribuie la metabolismul fierului si la formarea globuleor rosii. Lipsa vitaminei B10 duce la incaruntirea si aparitia eczemelor.

Vitamina B12 – imbunatateste memoria, stimuleaza energia.
Are un rol important in sinteza proteinelor, in metabolismul glucidelor si acizilor grasi, precum si in formarea globulelor rosii. Contribuie la dezvoltarea fizica, la cresterea poftei de mancare si a greutatii corporale. Vitamina B12 isi aduce aportul si la mentinerea functionarii normale a sistemului nervos, amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare, de memorare si de pastrare a echilibrului psihic
 Se gaseste in ficat si in preparatele din ficat.


Vitamina B15 - are efect detoxifiant si de refacere a respiratiei celulare.
Se utilizeaza in afectiunile cardiovasculare, dermatologice, hematologice, in alcoolism si in medicina sportiva. Reface valoarea normala a tensiunii arteriale si amelioreaza astmul bronsic.
Se extrage din germenii si tarata de orez si din semintele de cais precum si din drojdia de bere.

Vegetalele crucifere au un inalt continut de complex B. Alte alimente bogate in vitamine B includ polenul, drojdia de bere, ardeii grasi, ciupercile, dovleceii, frunzele de ridichii si gulii, si alte verdeturi. Cerealele integrale, leguminoasele si nucile sunt bogate in tiamina si alte vitamine B. De aceea sursa lor cea mai buna sunt alimentele integrale, naturale, nepocesate.